Ceny pohonných látok mieria od piatka nadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benzín
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Slovenskí motoristi majú zase dôvod na radosť. Od piatka by sa mali totiž postupne znižovať ceny pohonných látok.

Ako informoval portál natankuj.sk, ceny benzínov aj nafty by sa mali v priemere znížiť o 1,5 centu. „Podľa našich odhadov by sa pokles cien mal prejaviť na väčšine čerpacích staníc do polovice budúceho týždňa,“ uviedol Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk.

Po premietnutí poklesu cien by sa mal 95-oktánový benzín predávať na väčšine čerpacích staníc tesne pod úrovňou 1,5 eur za liter. „Nafta by sa mala predávať v priemere za niečo vyše 1,39 eura za liter,“ dodal Novotný.

Pokles cien umožnila podľa neho situácia na medzinárodných trhoch, kde ceny benzínov a nafty pokračovali v poklese. „Predpokladáme, že aj keď sa situácia s cenami na burze v Rotterdame, ktorá je rozhodujúca pre vývoj cien pohonných látok na Slovensku, stabilizuje a ceny benzínov a nafty tam prestanú klesať, benzíny na Slovensku budú ešte chvíľu lacnieť. Zabrániť by tomu mohla iba zmena trendu – rast cien,“ upozornil Novotný.

Aktuálny pokles cien benzínov na Slovensku je tretí za posledné tri týždne. „Celkovo tak uvoľnenie napätia súvisiace so Sýriou stlačilo ceny tejto skupiny motorových palív o 3,5 centu za liter,“ spresnil Novotný. Nafta pred dvoma týždňami najprv zdražela o cent za liter, o týždeň na to o rovnakú hodnotu zlacnela.

„Benzíny majú podľa našich prepočtov priestor ešte na ďalšie dvoj- až trojcentové zlacnenie. Vývoj cien nafty a hodnota zmeny bude závisieť od najbližšieho vývoja cien na burze,“ konštatoval Novotný.

Cena najpredávanejšieho benzínu minulý týždeň klesla

Ceny pohonných látok sa v minulom týždni pohybovali rôzne. Ako informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), cena natural 95-oktánového benzínu sa v medzitýždennom porovnaní v priemere znížila o 0,85 %. Zvýšili sa ceny motorovej nafty o 0,43 % a natural 98-oktánového benzínu o 0,12 %. Ceny LPG sa nemenili.

Priemerná cena 95-oktánového benzínu tak v 38. týždni bola na úrovni 1,516 eura za liter. Za 98-oktánový benzín zaplatili motoristi v priemere 1,673 eura za liter. Priemerná cena motorovej nafty sa v sledovanom týždni pohybovala na úrovni 1,411 eura za liter. Liter LPG stál v priemere 0,717 eura.

Na záver roku 2012 sme za 95-oktánový benzín platili 1,502 eura za liter a za 98-oktánový benzín 1,642 eura za liter. Liter nafty stál 1,433 eura a za LPG sme platili 0,738 eura za liter.

Priemerná cena 95-oktánového benzínu na konci roka 2011 dosiahla hodnotu 1,456 eura za liter, 98-oktánový benzín sa predával po 1,590 eura za liter, cena nafty bola 1,412 eura za liter a LPG stálo 0,705 eura za liter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať