V Mladej Boleslavi uviedli do prevádzky úspornú linku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o.

BRATISLAVA 15. februára (WBN/PR) – V hlavnom výrobnom závode spoločnosti ŠKODA v Mladej Boleslavi dnes bola do prevádzky uvedená mimoriadne ekologická a efektívna servomechanická lisovacia linka. Toto zariadenie, ktoré kombinuje vysokú efektivitu so šetrnosťou k životnému prostrediu, je jedným z najmodernejších svojho druhu v strednej Európe. Investícia vo výške 66 miliónov eur je súčasťou stratégie trvalo udržateľného rozvoja Green Future. Jeden z pilierov tejto stratégie sa nazýva Green Factory a v rámci neho sú vyvíjané riešenia, ktoré umožňujú zvyšovať ekologickosť výroby v spoločnosti ŠKODA.

V rámci celokoncernovej stratégie vzťahu k životnému prostrediu plánuje ŠKODA do roku 2018 zabezpečiť, aby bola výroba o 25 % šetrnejšia k životnému prostrediu. V rámci stratégie Green Future je na strane výroby zameraná pozornosť predovšetkým na zníženie spotreby energie a vody, väčší podiel recyklácie a nižšie emisie CO2 a ďalších plynov.

Nová lisovacia linka PXL je najnovším krokom spoločnosti ŠKODA na ceste k dosiahnutiu ekologických cieľov pre rok 2018. Servomechanická lisovacia linka pracuje vďaka rekuperácii a akumulácii energie až o 15 % úspornejšie, zároveň je rýchlejšia a presnejšia než porovnateľné staršie linky.

Za účelom ďalšieho zníženia spotreby energie vo výrobe vsádzame na technológie s čo možno najvyššou energetickou efektivitou,“ hovorí Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti za oblasť výroby a logistiky. „Naša nová a efektívna servomechanická lisovacia linka je toho dôkazom. Energiu uvoľnenú pri lisovaní veľkých dielov teraz linka PXL akumuluje a znovu využíva. V trvalej prevádzke sa tak v porovnaní s bežnými lisovacími linkami ušetrí až 15 % energie.

Bez názvu
Foto: ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o.

Nová linka sa v porovnaní s bežnými lisovacími linkami vyznačuje niekoľkými inováciami. Najdôležitejšou z nich je použitie necentrálne pracujúcich servomotorov. Tam, kde predtým celú linku poháňal jeden veľký motor, pracuje dnes celkovo 14 podstatne efektívnejších servomotorov. To umožňuje mimoriadne flexibilné prispôsobenie jednotlivých procesov linky PXL.Tiež obsluha novej linky sa zjednodušila. Čas pre výmenu náradia sa skrátil z pôvodných 14 minút na iba 3 minúty. Manipuláciu s formami, ktoré vážia až 60 ton, zabezpečuje moderný automatizovaný žeriavový systém. Jednoduchšia je tiež údržba novej servomechanickej lisovacej linky, pretože chýbajú obvyklé komponenty, ako sú zotrvačník a modul spojka-brzda.

Nová servomechanická lisovacia linka PXL bola inštalovaná v hale M12 hlavného výrobného závodu spoločnosti ŠKODA v Mladej Boleslavi. Celková investícia predstavuje 66 miliónov eur. Investícia do nového lisu je súčasťou firemnej stratégie trvalo udržateľného rozvoja Green Future. V strede pozornosti programu Green Future sú popri šetrnom nakladaní so zdrojmi vo výrobe (Green Factory) tiež efektívne vozidlá značky (Green Product) a ekologický predaj a servis (Green Retail).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Škoda Auto