Lewis Hamilton vyhral dramatickú 'nočnú' VC Bahrajnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (vpravo) na VC Bahrajnu pred seba nikoho nepustil a spôsobom štart-cieľ preteky vyhral. Foto: SITA/AP

SACHÍR 6. apríla (WEBNOVINY) – Brit Lewis Hamilton na Mercedese sa stal víťazom nedeľňajšej „nočnej“ Veľkej ceny Bahrajnu, tretieho podujatia novej sezóny majstrovstiev sveta formuly 1.

Päťdesiatsedem okruhov zvládol za 1:39:42,743 h a pred tímovým kolegom Nemcom Nicom Rosbergom mal v cieli len sekundový náskok. Tretí skončil Mexičan Sergio Pérez na monoposte Force India.

V celkovom poradí je na čele Rosberg, ktorý triumfoval na úvodnej VC Austrálie v Melbourne a na druhom podujatí v Malajzii bol druhý. Štvornásobný a úradujúci svetový šampión Sebastian Vettel skončil v Bahrajne na šiestom mieste a aj v celkovom poradí mu patrí šiesta pozícia.

Bolo to na ostrie noža

Hamilton dosiahol prvé víťazstvo na VC Malajzie, ale už dvadsiate štvrté celkovo v kariére. „Nico jazdil fantasticky. Na konci bol vďaka dobrej voľbe pneumatík aj dostatočne rýchly. Bolo to na ostrie noža, celé preteky boli poriadna zábava,“ skonštatoval Hamilton.

Premiérová veľká cena pod umelým osvetlením na okruhu Sachír bola od začiatku až do konca veľmi dramatická a plná súbojov medzi pilotmi. Rosberg síce odštartoval ako prvý, ale hneď sa pred neho dostal Hamilton. Nemec sa potom až do posledných metrov snažil predstihnúť tímového kolegu Hamiltona a obaja piloti Mercedesu predviedli súboje koleso o koleso. Brit svoje vedenie napokon obhájil.

Havária Mexičana Gutierreza

Mercedes potvrdil, že má momentálne najrýchlejšie auto a najstabilnejšie motory. Obaja jeho piloti unikli súperom a mohli sa sústrediť na súboje medzi sebou. „Dnes to bolo spravodlivé aj z pohľadu tímu. Každý išiel naplno a bojovali sme do záveru. Toto bol deň ako stvorený pre krásu tohto športu. Dúfam, že ste sa všetci poriadne zabavili. Aj dnešok bol dôkazom, že v našom tíme nie je žiadna réžia,“ skonštatoval Rosberg.

Bojovalo sa aj o ďalšie pozície. Dlho sa o tretiu priečku naťahovali autá Force India a Williamsu. Po havárii Mexičana Gutierreza pätnásť kôl pred koncom vyšiel na trať safety car, Felipe Massa i Valtteri Bottas na wiliamsoch u mechanikov stratili a museli sa uspokojiť so 7. a 8. miestom. Tretí napokon skončil Sergio Pérez z Force India, ktorý uchránil svoju pozíciu pred dotierajúcim pilotom Red Bullu Danielom Ricciardom.

Najbližšia VC sa uskutoční v Číne o dva týždne.

Výsledky – Veľká cena Bahrajnu:

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:39:42,743 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +1,085 s, 3. Sergio Pérez (Mex.) Force India +24,067, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +24,489, 5. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India +28,654, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +29,879, 7. Felipe Massa (Braz.) Williams +31,265, 8. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +31,876

Poradie MS jednotlivcov (po 3 z 19 pretekov):

1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 61 bodov 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 50, 3. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India 28, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 26, 5. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 23, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 23, 7. Kevin Magnussen (Dán.) McLaren 20, 8. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 18

Poradie v Pohári konštruktérov (po 3 z 19 pretekov):

1. Mercedes 111 bodov, 2. Force India 44, 3. McLaren 43, 4. Red Bull 35, 5. Ferrari 33, 6. Williams 30

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel RicciardoFelipe MassaFernando AlonsoJenson ButtonKevin MagnussenLewis HamiltonNico HülkenbergNico RosbergSebastian VettelSergio PérezValtteri Bottas