Poznáme svetové auto roka, vybrali aj kráľa luxusu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Víťazi ankety Svetové auto roka 2014
Svetovým autom roka je Audi A3 Foto: topspeed.sk

Svet nedávno spoznal víťazov ankety World Car of the Year 2014 alebo ak chcete Svetové auto roka. Výsledky sú naozaj prekvapujúce. Začneme rovno hlavnou cenou, ktorú dostalo Audi A3. Áno, najlepším autom na svete je typ, ktorý v minulom roku súťaže prehral. Len pripomeniem, že vlani si tento titul odniesol VW Golf 7. generácie.

Je trochu zvláštne, že tento titul získalo vozidlo, ktoré je v aktuálnej generácii na trhu od roku 2012. Jedna z teórií hovorí o tom, že výsledok ovplyvnil minuloročný príchod sedanu A3 na americký trh. Tento fakt však nemusí byť za výsledok úplne zodpovedný, pretože o výsledkoch rozhoduje 69 novinárov z 22 krajín sveta.

Obrazom: Víťazi ankety Svetové auto roka 2014

Prekvapením je aj víťaz v rámci najlepšieho dizajnu. V minulosti titul získavali autá ako Jaguar F-Type, Range Rover Evoque, Aston Martin Rapide a iné. Porota usúdila, že najlepší dizajn pre tento rok patrí elektromobilu BMW i3! Vo finále dokonca porazilo také typy ako Mazda 3 alebo Mercedes triedy C.

BMW i3
Foto: topspeed.sk

Najekologickejšie auto roka 2014 je rovnaké ako najkrajšie a teda BMW i3 získalo rovno dve ocenenia. V tomto prípade však protestovať nemožno.

Víťazi ankety Svetové auto roka 2014
Foto: topspeed.sk

Ďalším kontroverzným rozhodnutím je víťaz kategórie športových áut, ktorým je Porsche 911 GT3. Bohužiaľ tento automobil sa v poslednom čase preslávil najmä tým, že horel a stál v garážach. Na záver asi to najtrefnejšie rozhodnutie. Za kráľa luxusu porota zvolila Mercedes triedy S.

Autor:

Topspeed.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Topspeed.sk