Video: Uplynulo dvadsať rokov od úmrtia Ayrtona Sennu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ayrton senna
Ayrton Senna Foto: SITA/AP

IMOLA 1. mája (WEBNOVINY) – Vo štvrtok 1. mája uplynulo presne dvadsať rokov od smrti trojnásobného majstra motoristickej formuly 1 Ayrtona Sennu. Život brazílskeho pilota vyhasol počas Veľkej ceny San Marína v roku 1994 po náraze do betónovej bariéry.

Súčasní aj bývalí jazdci si tento týždeň na päťdňovej akcii priamo na okruhu v Imole pripomenú slávneho pretekára a tiež rakúskeho pilota Rolanda Ratzenbergera, ktorý zahynul deň pred Sennom počas kvalifikácie.

„Keď som bol malý chlapec, mal som o Sennovi všetky knihy, videá, na ňom som vyrastal. Bolo to dlho predtým, než som začal jazdiť. Inšpiroval ma k tomu. Niekoľko dní po nehode bolo veľmi ťažké akceptovať, že váš hrdina opustil tento svet,“ povedal súčasný pilot Mercedesu Lewis Hamilton, ktorý mal v čase Sennovej tragickej nehody deväť rokov.

So Sennom mal Ron Dennis silné puto

Veľmi silné puto so Sennom mal Ron Dennis, ktorý stál ako šéf McLarenu pri všetkých tituloch Brazílčana. Aj dvadsať rokov po nešťastnom incidente sa súčasnému šéfovi britskej stajne ťažko hovorí na túto tému. Šesťdesiatšesťročný Brit si stále veľmi dobre pamätá deň, keď priviedol talentovaného jazdca do McLarenu v roku 1987.

Video: Tragická nehoda Ayrtona Sennu

https://www.youtube.com/watch?v=lMXxtLQhAWY

„Hádali sme sa o pol milióna dolárov. Napokon som navrhol, nech si hodíme mincou. Ayrtonova angličtina vtedy však nebola na dobrej úrovni, takže trvalo asi päť minút, kým som mu všetko vysvetlil. Musel som kresliť obrázky na kus papiera. Napokon som stávku vyhral,“ zalovil v pamäti Dennis.

Sennov synovec Bruno ide v jeho šlapajách

Senna

V roku 2010, takmer 16 rokov po Sennovej nehode, zažil debut v efjednotke jeho synovec Bruno. Jazdil za Williams, podobne ako jeho strýko.

„Jeho odhodlanie, perfekcionizmus, zmysel pre spravodlivosť a patriotizmus robili z Ayrtona veľmi špeciálnu persónu pre všetkých Brazílčanov. Nikdy sa nezabudne na jeho skvelé predbiehacie manévre, preteky a kvalifikácie. Mimo trate za sebou zanechal aj posolstvo svojej osobnosti. Bol úspešným športovcom, ale zároveň bol schopný tak vynikať, aby bol príkladom pre životy ľudí,“ uviedol Bruno Senna. V čase strýkovej smrti mal desať rokov.

Brazílska vláda okamžite po Sennovom úmrtí vyhlásila trojdňový štátny smútok. Po prevoze jeho tela z Talianska sa v uliciach Sao Paula zišli údajne viac ako 3 milióny ľudí. Jeho truhlu na miesto posledného odpočinku niesli aj bývalí kolegovia z efjednotky Rubens Barrichello, Gerhard Berger, Damon Hill, Alain Prost, Emerson Fittipaldi či Jackie Stewart. Brazílsky športový kanál si 20. výročie Sennovho úmrtia pripomenie vo štvrtok odvysielaním deviatich jeho najlepších pretekov vrátane pôsobivého druhého miesta na VC Monaka v roku 1984.

Sennu považuje viacero odborníkov za jedného z najväčších osobností histórie efjednotky. Uznávali ho predovšetkým pre jeho rýchlosť na jedno kolo, v rokoch 1989 – 2006 držal rekord pre viacero kvalifikačných víťazstiev. Kredit získal aj za svoju jazdu v daždi, pamätné sú v tomto aspekte VC Monaka 1984, VC Portugalska 1985, kde dosiahol aj svoje prvé víťazstvo, a VC Európy 1993. Na prestížnych pretekoch v uliciach Monte Carla je rekordérom v počte triumfov, na konte ich má dokopy šesť. Pokiaľ ide o celkový počet prvenstiev, Senna je tretím najúspešnejším pilotom histórie F1.

Ayrton Senna

Ayrton Senna sa narodil 21. marca 1960 v Sao Paule. Svoju úspešnú kariéru odštartoval na motokárach, neskôr prešiel k „veľkému jazdeniu“. V roku 1983 sa stal šampiónom v seriáli British Formula 3. Vo formule 1 debutoval o rok neskôr v kokpite monopostu Toleman-Hart na domácej veľkej cene. V roku 1985 už jazdil za Lotus a v priebehu troch sezóny vyhral šesť pretekov.

Pred sezónou 1988 ho stiahol do McLarenu Ron Dennis a v britskej stajni zažiaril po boku Alaina Prosta naplno. V rokoch 1988, 1990 a 1991 získal tituly majstra sveta. Od ročníka 1992 začal efjednotke dominovať tím Williams so šéfom aerodynamiky Adrianom Neweym a pred sezónou 1994 tam zavítal aj Senna.

Osudnou sa mu stali tretie preteky – Veľká cena San Marína na okruhu v Imole. Senna prechádzal vysokorýchlostnou zákrutou Tamburello, kde stratil kontrolu na svojím monopostom a tvrdo narazil do betónovej bariéry. Telemetria ukázala, že Senna vyletel z trate v rýchlosti 310 km/h, pričom do zrážky s múrom mohol ručičku tachometra stiahnuť maximálne na 218 km/h.

Senna utrpel zranenia hlavy nezlučiteľné so životom. Zomrel vo veku 34 rokov. Odvtedy počas súťažného víkendu v F1 nezahynul žiadny jazdec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ayrton SennaBruno SennaLewis HamiltonRubens Barrichello