F1 zvažuje obmedziť komunikáciu s jazdcami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mercedes F1
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 9. septembra (WEBNOVINY) – Vedenie formuly 1 zvažuje obmedzenie rádiovej komunikácie medzi tímom a jazdcom v snahe urobiť toto športové odvetvie viac vyzývavejšie pre pilotov. Informuje o tom portál Autosport.

Na základe diskusií strategickej skupiny F1 na uplynulej Veľkej cene Talianska požiadalo niekoľko zoskupení Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA), aby nejakým spôsobom zakázala určitý typ komunikácie, ktorá podľa nich odrádza divákov.

Radikálny krok má byť odpoveďou na teóriu, podľa ktorej sú jazdci len bábkami v kokpitoch a plnia rozkazy z boxovej uličky. Šíria sa aj rôzne klebety, že piloti viac a viac vyžadujú informácie od svojich inžinierov ohľadom dosiahnutia lepšieho času na kolo v porovnaní s tímovými kolegami. Takéto niečo sa napríklad deje v tejto sezóne medzi pretekármi Mercedesu Nicom Rosbergom a Lewisom Hamiltonom.

O úplnom zákaze komunikácie sa nehovorí, ale FIA by pravidlo mohla stanoviť tak, aby sa neporušil Článok 20.1 športových pravidiel, ktoré hovorí: „Jazdec musí riadiť monopost sám a bez pomoci.“

Situácii by možno pomohlo aj to, keby FIA za nepovolený typ komunikácie ukladala tresty. Diskusie medzi FIA a tímami naďalej pokračujú a výsledok sa očakáva ešte pred Veľkou Singapuru, ktorá sa uskutoční 21. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia