Obmedzenie rádiovej komunikácie vo F1 sa odkladá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mercedes formula
Foto: SITA/AP

SINGAPUR 19. septembra (WEBNOVINY) – Zákaz rádiovej komunikácie medzi boxom a jazdcom o stave monopostu vo formule 1 sa odkladá.

Po štvrtkových rokovaniach medzi tímami a Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA) zostáva až do nasledujúcej sezóny všetko po starom – takmer. S okamžitou platnosťou sa zakazujú iba pokyny napĺňajúce podstatu koučingu. Do tejto kategórie patria rady ohľadom rýchlostných stupňov, stratégie brzdenia v zákrutách, nastavenia vozidla v konkrétnych pasážach trate, výberu ideálnej stopy, rýchlosti či využitia systému DRS.

Pôvodne nemali tímy podávať svojim jazdcom šifrované správy, ktoré by prispeli k zvýšeniu výkonu pilota alebo monopostu, už na nedeľňajšej Veľkej ceny Singapuru. FIA chcela obmedzením výmeny informácií odpovedať na kritiku, že jazdci sú len bábkami v kokpitoch a plnia rozkazy z pit lane. Pretekári v ostatnom čase viac a viac vyžadovali od svojich inžinierov dáta ohľadom dosiahnutia lepšieho času na kolo v porovnaní s tímovými kolegami. Takéto niečo sa napríklad deje v tejto sezóne medzi pretekármi Mercedesu Nicom Rosbergom a Lewisom Hamiltonom.

Odklad zákazu ponúkne tímom a jazdcom viac času pripraviť sa na zmenu pravidiel. FIA poskytne výklad k nastolenej situácii v piatok pred prvým meraným tréningom VC Singapuru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať