Hamilton chce patriť k legendám F1, boj o titul je napínavý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Formula 1
Foto: SITA/AP

SUZUKA 2. októbra (WEBNOVINY) – Cez víkend sa v japonskej Suzuke uskutoční už pätnásta veľká cena formuly 1 a fanúšikovia motoršportu si nemôžu želať napínavejší boj o majstrovský titul, aký prebieha v tohtoročnom seriáli.

Lídrom šampionátu je päť pretekov pred koncom britský jazdec Mercedesu Lewis Hamilton, ktorý má trojbodový náskok pred svojím nemeckým tímovým kolegom Nicom Rosbergom.

Hamilton čaká na japonské víťazstvo

Rodák zo Stevenage Hamilton pred dvoma týždňami dokonale využil Rosbergove technické problémy a víťazstvom na VC Singapuru sa prvý raz od mája dostal do vedenia. Majster sveta z roku 2008 sa na mestskom okruhu Marina Bay tešil druhýkrát v sérii, predtým si pripísal víťazstvo aj v talianskej Monze. Zdá sa, že Hamilton je vo veľkej pohode, čo bude chcieť potvrdiť v krajine vychádzajúceho slnka.

„Suzuka je jedno z dejísk, ktoré jazdec efjednotky zbožňuje. Patrí medzi najlepšie okruhy na svete. Z tohto miesta sála toľko histórie a udialo sa tu niekoľko jedinečných vecí. Nezabudnuteľný je súboj Alaina Prosta s Ayrtonom Sennom. Nikdy som tu nevyhral, pri premiére v roku 2009 som tu skončil na pódiu. Všetci legendárni jazdci formuly 1 sa v Suzuke radovali z víťazstva a ja chcem cez víkend pribudnúť na tento zoznam,“ povedal Hamilton pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa.

Rosberg sa na víkend teší

Rosbergovi po skvelom úvode ročníka akoby došla para. Z ostatných štyroch pretekov bol „len“ dvakrát na pódiu, naposledy v Singapure ho zradila technika a veľkú cenu nedokončil. Navyše prišiel o líderskú pozíciu v šampionáte. Rodák z Wiesbadenu triumfoval ešte v júlovom domácom podujatí na Hockenheimringu. V počte víťazstiev výrazne zaostáva za Hamiltonom (4 – 7).

„Mierime do Japonska, kde na nás čaká jeden z najšpeciálnejších okruhov. Suzuka nepochybne patrí medzi najlepšie trate na svete. Fanúšikovia sú tiež neuveriteľní. Sú absolútne zbláznení do formuly 1 a je pekné vidieť ich zapálenie pre tento šport. Osobne sa teším na tento víkend, predovšetkým s autom, aké máme momentálne k dispozícii. To nám dáva veľké šance na získanie dobrého výsledku,“ dodal Rosberg.

Video: Jazdci formuly 1 cez víkend zabojujú o prvenstvo na japonskom okruhu Suzuka

Red Bull sa pokúsi obhájiť minuloročný úspech

So svojím aerodynamickým prevedením sa bude chcieť v Suzuke ukázať určite aj majstrovský Red Bull a predovšetkým Sebastian Vettel. Úradujúci majster sveta je spomedzi súčasných jazdcov najúspešnejší na tomto okruhu so štyrmi víťazstvami. Radoval sa tu vlani, predvlani a v rokoch 2010 a 2009. V tomto ročníku však jazdí v tieni svojho kolegu Daniela Ricciarda, ktorému sa podarilo vyhrať tri veľké ceny.

„Tento rok toho dosiahol skutočne dosť. Je dobré, že získava pozornosť, pretože odvádza dobrú prácu. Dáva mi zabrať, ale nečakal som, že to bude ľahké. Ak sa pozriem na svoje výkony, sezóna mi nevychádza podľa predstáv,“ citoval Vettela portál Autosport.

Dodávateľ pneumatík pre F1, talianska spoločnosť Pirelli, priviezol do Japonska dve najtvrdšie zmesi pre vysokú energetickú náročnosť okruhu. Počasie sa očakáva premenlivé. V piatok má pršať, na sobotu hlásia zamračené a v nedeľu by malo opäť pršať. Maximálna teplota by sa mala vyšplhať na hodnotu 27 stupňov Celzia. Prvý piatkový tréning je na programe už 3.00 h SELČ, sobotňajšia kvalifikácia sa uskutoční o 7.00 SELČ a nedeľňajšie preteky štartujú o hodinu neskôr.

Veľká cena Japonska

Dejisko: okruh Suzuka

Dĺžka okruhu: 5807 metrov

Dĺžka pretekov: 307,471 km (53 okruhov)

Divácka kapacita: 120 000 divákov

Minuloročný víťaz: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Kimi Räikkönen (Fín.) McLaren 1:31,540 min (2005)

Najviac víťazstiev – jazdec: 6 – Michael Schumacher (1995, 1997, 2000, 2001, 2002, 2004)

Najviac víťazstiev – tím: 9 – McLaren

História

Prvá VC Japonska sa jazdila v sezóne 1976 na okruhu Fudži, ďalší rok však monopost Ferrari Gilesa Villeneuvea, ktorý vyletel z trate, zabil dvoch divákov a preteky v Japonsku vypadli z kalendára. Tam sa opäť vrátili v sezóne 1987, keď VC Japonska privítal okruh v Suzuke patriaci automobilovému gigantovi Honde.

V roku 2007 sa preteky vrátili na okruh Fudži, ktorý v roku 2000 kúpila automobilka Toyota a nechala ho zmodernizovať a prestavať známym nemeckým architektom okruhov F1 Hermannom Tilkem. Svetová kríza spôsobila v roku 2009 odchod Toyoty z motoristického športu a návrat F1 do Suzuki.

Okruh v Suzuke navrhol ako testovaciu trať pre automobilku Honda v roku 1962 holandský architekt John Hugenholtz. Je to jedna z mála tratí, ktorá má tvar osmičky. Okruh poskytuje možnosť troch rôznych konfigurácií tratí – celý okruh, Suzuki východ a Suzuki západ.

Kuriozity

Počas 24 ročníkov VC Japonska F1 sa práve na týchto pretekoch 12-krát rozhodlo o majstrovi sveta. Japonsko patrí medzi šesť krajín, ktoré v jednom roku hostili dvoje preteky F1. V rokoch 1994 a 1995 sa okrem VC Japonska v Suzuke išla aj VC Pacifiku na japonskom okruhu TI Circuit Aida.

O VC Japonska je obrovský divácky záujem. V roku 1990 sa do lotérie o 120 000 dostupných vstupeniek prihlásili 3 milióny záujemcov. V roku 2004 tajfún spôsobil, že kvalifikácia na VC Japonska sa išla až v nedeľu predpoludním a samotné preteky popoludní.

Víťazi uplynulých ročníkov VC Japonska (ročník 2007 a 2008 vo Fudži)

2013 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2012 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2011 Jenson Button (V. Brit.) McLaren

2010 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2009 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2008 Fernando Alonso (Šp.) Renault

2007 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

2006 Fernando Alonso (Šp.) Renault

2005 Kimi Räikkönen (Fín.) McLaren

2004 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

2003 Rubens Barrichello (Braz.) Ferrari

2002 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

2001 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

2000 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

Poradie MS (po 14 z 19 pretekov):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 241 bodov

2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 238

3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 181

4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 133

5. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 124

6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 122

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 479 bodov

2. Red Bull 305

3. Williams 187

4. Ferrari 178

5. Force India 117

6. McLaren 111

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel RicciardoFernando AlonsoJenson ButtonKimi RäikkönenLewis HamiltonMichael SchumacherNico RosbergRubens BarrichelloSebastian VettelValtteri Bottas