DKV: Preprava do UK rastie, problémom sú utečenci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: DKV Euro Service

BRATISLAVA 8. októbra (WBN/PR) – Zvyšujúci sa počet kamiónov na trase z kontinentu do Veľkej Británie potvrdzuje hospodárske oživenie, ale zároveň prináša rastúce problémy s utečencami. „Medziročne sme na tejto trase u našich zákazníkov zaznamenali takmer 20 % nárast prejazdov,“ potvrdzuje Aleš Průžek, vedúci oddelenia trajektov a nadrozmernej prepravy spoločnosti DKV Euro Service, popredného poskytovateľa služieb pre dopravcov na európskom trhu. Rovnakú situáciu hlási aj prístav Dover, kde trajektová preprava nákladných vozidiel medziročne vzrástla o 9,6%.

V poslednej dobe bol zaznamenaný veľký nárast snahy ilegálnych imigrantov o prekročenie Lamanšského prielivu do Veľkej Británie. Najznámejším prípadom je ich priamy útok na prístav Calais a neúspešný pokus hromadne preniknúť na palubu lode,“ konštatuje A. Průžek. Úrady preto požadujú, aby boli všetky nákladné vozidlá prekračujúce Lamanšský prieliv zabezpečené pri čakaní v kolónach lanami TIR a zámkami. „Vodiči, ktorí nemajú účinný systém, ktorý by bránil vstupu nežiaducich osôb do vozidla, alebo ho nepoužívajú správne, sú pokutovaní sumou až 2 000 libier za každého nájdeného ilegálneho imigranta,“ upozorňuje A. Průžek a dopĺňa: „Zároveň však musia teraz všetci počítať s prísnejšou kontrolou pred, počas a po odbavení vozidiel.

Firma DKV Euro Service, ktorá ponúka agentúrne zaistenie trajektov a ich knihovanie v podstate medzi všetkými ostrovmi alebo polostrovmi a kontinentálnou Európou, preto odporúča dopravným firmám tento problém nepodceňovať. Dôležité je, aby vodiči neustále kontrolovali úložný priestor a všetky zabezpečovacie prvky či zámky, obzvlášť po opustení vozidla alebo v priebehu bezpečnostných prestávok.

DKV Euro Service odporúča riadiť sa radami britskej vlády a dodržiavať nasledujúce pravidlá určené vodičom:

1. Každý vodič by mal od svojho zamestnávateľa pred cestou dostať písomný návod na zabezpečenie vozidla a kontrolný zoznam.

2. Vodič by mal monitorovať nakladanie vozidla a skontrolovať, že sa dovnútra nedostala žiadna neoprávnená osoba.

3. Ďalej by mal overiť stav plachty, stien alebo dverí a prípadné poškodenia zaznamenať do kontrolného zoznamu.

4. Po naložení nákladu je potrebné okamžite zabezpečiť vozidlo a uzamknúť príslušné zámky. Pri vozidlách s nákladovým priestorom krytým plachtou sa odporúča zabezpečiť plachtu kvalitným lanom, robustným zámkom alebo plombou a číslo plomby zaznamenať na kontrolný zoznam.

5. Skontrolovať by sa mali tiež aerodynamické deflektory, nápravy i všetky ďalšie úložné priestory. Ak je to možné, treba ich tiež zabezpečiť zámkom.

6. Pri každej zastávke a pred vstupom do Veľkej Británie je nutné priebežne kontrolovať neporušenosť vozidla a zabezpečovacích prvkov, ako aj všetky miesta, ktoré by mohli slúžiť ako úkryt.

7. Ak nebolo možné vozidlo zabezpečiť, mal by vodič pred vstupom do Veľkej Británie opäť dôkladne skontrolovať náklad a nákladný priestor. Všetky kontroly sa zaznamenávajú do kontrolného zoznamu.

8. V prípade podozrenia, že niekto bez povolenia vstúpil do vozidla, je potrebné túto skutočnosť bezodkladne oznámiť polícii alebo miestnym úradom.

DKV Euro Service: líder v službách pre dopravcov

DKV EURO SERVICE GmbH + Co. KG je jednou z vedúcich servisných spoločností v oblastiach logistiky a cestnej prepravy, ktorá už od roku 1934 ponúka profesionálom v doprave nespočetné množstvo služieb zameraných na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách. Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 54 000 obchodníkov so širokým portfóliom ponúkaných značiek, a tiež služby jednorazovej úhrady mýta alebo vrátenie dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane. DKV Euro Service je súčasťou DKV MOBILITY SERVICES Group. Skupina je zastúpená v 42 krajinách, zamestnáva vyše 700 pracovníkov po celej Európe a v roku 2013 dosiahla obrat 5,5 miliárd eur. V minulom roku bolo v obehu približne 2,5 miliónov servisných kariet DKV a palubných jednotiek u viac ako 120 000 zákazníkov. V rovnakom roku bola karta DKV už po desiatykrát za sebou vyhlásená „Najlepšou značkou“ v kategórii palivových a servisných kariet.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie DKV Euro Service