Blíži sa čas na prezutie vášho auta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 27. októbra (WBN/PR) – Ručičky teplomerov čím ďalej, tým viac nepríjemne klesajú a s týmto faktom motoristom pribúdajú povinnosti s prezúvaním pneumatík. Obyvatelia horských oblastí už spozorovali prvý sneh na kopcoch, je preto dobré byť pripravený na akúkoľvek zmenu počasia, aby sa šoférovanie nestalo hazardom s vlastným životom a hrou šachu so zákonmi. Na porovnávači cien Pricemania.sk v tomto období stúpla prezeranosť zimných pneumatík o 120 %, čo naznačuje, že zima je už skutočne za dverami.

Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. jasne hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vozidlo musí mať povinne obuté zimné pneumatiky na všetkých nápravách. Výnimku tvoria len nákladné autá a autobusy, ktoré musia mať takéto pneumatiky neustále v období od 15. novembra do 31. marca.

Zimné pneumatiky majú oproti letným v zimných mesiacoch niekoľko neporovnateľných výhod. Keďže v tomto období sa stáva vozovka nevyspytateľnou, je o to viac dôležitá funkčnosť pneumatiky. Keďže kontaktná plocha pneumatiky je približne 50 cm2 (čo je asi veľkosť dlane), určite oceníte výraznejšiu vzorku na zimných pneumatikách. Táto pomáha lepšie odvádzať vodu z drážok, čo zároveň aj znižuje brzdnú dráhu vozidla. Pri teplotách pod 7˚C zmes letných pneumatík tvrdne a stráca svoje vlastnosti. Na druhej strane, materiál zimných pneumatík je tvorený pružnejšou zmesou, takže je zabezpečená väčšia priľnavosť a držanie stopy. To oceníte najmä pri mokrej alebo zľadovatenej vozovke, aby ste sa vyhli nebezpečným „hodinám“.

Aj v prípade zimných pneumatík existujú rôzne druhy, najzákladnejšie je rozlišovanie podľa tvaru dezénu. Pri symetrickom je možné pneumatiku na vozidle kedykoľvek otáčať a akokoľvek meniť. Smerový typ napovedá o tom, že pri ňom je určený presný smer, akým sa má pneumatika namontovať, no a pri asymetrickom je potrebné dodržiavať správne umiestnenie vonkajšej a vnútornej strany.

Ako pri akomkoľvek type tovaru, aj zimné pneumatiky je najjednoduchšie nakupovať online, a to z hľadiska neobmedzeného výberu a možnosti porovnania cien v rôznych e-shopoch, napríklad na porovnávači cien Pricemania.sk.

Pri výbere tej správnej zimnej pneumatiky pre vás je dôležité si určiť, kde sa budete najčastejšie pohybovať. Či jazdíte väčšinou na diaľnici a mestských cestách, alebo sa budete pohybovať aj v horách či v hlbokom snehu. Každá z pneumatík je stavaná tak, aby zvládla takmer každú nástrahu zimných ciest, no niektoré sú konštrukčne prispôsobené napríklad na brodenie sa hlbokým snehom, kde sa v drážkach dezénu nezachytáva utlačený sneh, a teda je trakčná kontrola lepšia. Ako pri každom type tovaru, aj tu si treba dávať pozor najmä na výrobcov. Alojz Kováčik zo spoločnosti Mikona s.r.o. radí: „Je dobré dať si pozor na takzvané „čínske AAčka“. Sú to pneumatiky, ktoré majú najlepšie energetické štítky a oproti renomovaným výrobcom sa zdajú byť energeticky najvýhodnejšie, no plne dôverovať takejto pneumatike by som si netrúfol.“

Nie je to síce vyslovene nutné, no aj tu platí, že najlepšie je poradiť sa s odborníkom. Pred kúpou teda nezaškodí zájsť za predajcami pneumatík alebo za automechanikmi, ktorí sú odborné školení a majú znalosti aj v technických parametroch, ktoré bežný používateľ nepozná. Ako pomoc pri výbere vám môžu poslúžiť aj každoročné testy zimných pneumatík od motoristických magazínov alebo klubov.

Keď už k vám domov dorazia vaše nové pneumatiky, najlepším spôsobom je nechať si ich namontovať v pneuservise, kde majú všetko potrebné vybavenie, napríklad na správne utiahnutie kolesa či na vyváženie hádzavosti pneumatiky a podobne.

Všetci poprední výrobcovia pneumatík ako sú Michelin, Continental, Bridgestone, Pirelli atď. deklarujú životnosť pneumatík päť rokov od dátumu výroby (DOT) pri správnom uskladnení. Uskladnenie závisí od toho, či pneumatiky ostávajú na diskoch alebo skladujeme len samotné pneumatiky bez diskov. S diskami je dobré ich uložiť na ležato na seba, no pri samotných pneumatikách je odporúčané skladovať ich na stojato a občas ich pootočiť aby nevznikala otlačená plocha,“ vysvetľuje Alojz Kováčik.

Pri výbere zimných pneumatík možno viac ako inde platí aj stará známa pravda, že najnižšia cena nie je vždy zárukou kvality. Pri nákupoch cez e-shop si preto všímajte Všeobecné obchodné podmienky, recenzie zákazníkov, možnosti reklamácie a v neposlednom rade serióznosť e-shopu. Online nákup vám však poskytne veľa možností, a tak si určite nájdete tie najlepšie pneumatiky pre vaše auto za cenu, ktorá vašu peňaženku kompletne nevybieli.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať