Pripravte svoje auto na zimu, tu sú odporúčania polície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zima, sneh, auto, auto_na_snehu
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Polícia radí vodičom prezuť na aute zimné pneumatiky včas. „Vodiči osobných áut musia používať zimné pneumatiky, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu,“ pripomína hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

„V záujme ochrany bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky môže policajt vodičovi bez zimných pneumatík, ak má povinnosť ich použiť, zakázať ďalšiu jazdu,“ upozorňuje Baloghová. Nákladné autá musia povinne používať zimné pneumatiky aspoň na jednej z hnacích náprav od 15. novembra do 31. marca. Nákladiaky kategórie N3 musia mať navyše aspoň na jednej náprave aj protisklzové reťaze.

Za nepoužitie zimných pneumatík, ak je na vozovke sneh či ľad, hrozí pokuta 50 eur. Od 30 do 50 eur môže dostať šofér pokutu za to, ak nemá auto očistené od snehu či ľadu. Jazda bez zapnutých svetiel počas dňa môže vyjsť vodiča za nezníženej viditeľnosti na 10 až 20 eur, za zníženej viditeľnosti až 50 eur.

Podľa policajtov je dobré skontrolovať pred zimou celkový stav vozidla, hlavne kvapaliny, batériu, stierače a svetlomety. „Dôležité je skontrolovať nemrznúcu zmes v ostrekovačoch aj chladiacu zmes motora,“ radí polícia. Odporúčajú mať tiež v aute ťažné lano, štartovacie káble, ale aj náhradné žiarovky a nemrznúcu vodu do ostrekovačov. „Síce nie sú povinnou výbavou vozidla, ale môžu prísť vhod práve v najneočakávanejšej chvíli,“ dodala policajná hovorkyňa Baloghová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia