Francúzska automobilka PSA hľadá nového šéfa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PSA Peugeot Citroën
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

PARÍŽ/ PEKING 24. novembra (WEBNOVINY) – Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën hľadá nového šéfa, ktorý by nahradil súčasného riaditeľa Philippa Varina.

Čínsky partner, automobilka Dongfeng, totiž tvrdí, že alianciu týchto dvoch spoločností, o ktorej sa v súčasnosti rokuje, musí sprevádzať zmena vo vedení PSA. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Rozhovory s potenciálnymi kandidátmi vedie samotný Varin. Hľadá pritom niekoho, kto má skúsenosti s vedením globálnej automobilovej aliancie, čo je podmienka, ktorú pri diskusiách o kapitálovej previazanosti a rozšírení priemyselnej spolupráce zdôrazňuje čínska firma Dongfeng.

Varin odmietol komentovať správu francúzskeho denníka Le Figaro, ktorý uvádzal, že PSA môže do svojho vedenia najať bývalého prevádzkového riaditeľa automobilky Renault Carlosa Tavaresa. Denník Le Monde počas uplynulého týždňa informoval, že PSA plánuje emisiou akcií získať 4 mld. eur.

Zdroje oboznámené s problematikou uviedli, že v rámci tohto kroku by získala podiel v automobilke francúzska vláda a čínska firma Dongfeng. Varin, ktorý sa na post šéfa spoločnosti PSA dostal v roku 2009, viedol spoločnosť cez najhoršiu časť európskej krízy. Jeho podpora hlbšej kooperácie s firmami General Motors alebo Dongfeng však zvýšila napätie vo vzťahu k členom zakladajúcej rodiny spoločnosti Peugeot, ktorá by po plánovanej emisii akcií stratila kontrolu nad spoločnosťou.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PSA Peugeot Citroën