Test: Toyota Prius

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Toyota Prius
Nová generácia Priusu vyzerá oveľa lepšie ako jej predchodca. Foto: Ondrej Rabatin

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – V súčasnosti je v predaji už tretia generácia Toyoty Prius. Zatiaľ čo prvá generácia tohto hybridného modelu prišla aj odišla v tichosti, druhá generácia zaznamenala obrovský úspech najmä v USA. S treťou generáciou sa chce Toyota okrem iného presadiť aj v Európe.

Dizajn

Hneď na začiatku si musíme priznať, že dizajn Priusu je svojský. Tvary tretej generácie sú v podstate evolúciou dizajnu druhej generácie tohto modelu. Tá sa zrejme v Európe až tak neujala možno aj kvôli nezvyčajnému dizajnu. Keby Toyota implantovala hybridné pohonné ústrojenstvo do klasickej Corolly alebo Avensisu, zrejme by boli hybridy úspešnejšie. Sú to však iba moje dohady a niekto môže považovať aj druhú generáciu Priusu za pekné auto.

S treťou generáciou je to však o inom. Proporčne síce vychádza z predchodcu, no pôsobí oveľa štýlovejšie. Jej dizajn bol však predovšetkým podriadený výbornej aerodynamike a s ňou spojenej nízkej spotrebe paliva. Výsledkom je údajne najaerodynamickejší hatchback na svete. Koeficient odporu vzduchu Cd má totiž v prípade nového Priusu hodnotu iba 0,25.

Vďaka optimalizácii tvaru predného nárazníka s ohľadom na obtekanie vzduchu okolo auta dostal nový Prius tak trochu športový nádych. Má to však aj svoju nevýhodu. Predný spojler je až príliš nízko a pri jazde na to treba brať ohľad ako za volantom skutočného športového auta. Kvôli veľkým vykrojeniam blatníkov sa 15-palcové kolesá vo veľkých otvoroch opticky strácajú. Celkovému výzoru teda dosť pomôžu 17-palcové disky kolies, ktoré sú štandardom u vyšších verzií Sol a Premium.

Toyota Prius
Foto: Ondrej Rabatin

Interiér

Po otvorení dverí na Toyote Prius sa vám naskytne pohľad, ktorý pripomína skôr interiér vesmírnej lode Enterprise ako interiér osobného auta. Palubná doska s pomaly sa zvažujúcou stredovou konzolou na nás naozaj urobila dobrý dojem. Trochu nezvyčajný je fakt, že vodič pred sebou nemá absolútne žiadne prístroje. V Priuse to však pri jazde neprekáža, lebo strážiť si potrebujete iba rýchlosť a samozrejme aj spotrebu paliva, keďže ide o auto, ktoré je v tejto oblasti priekopníkom. Rýchlosť a graf aktuálnej ekonomickosti prevádzky sa preto zobrazujú na čelné sklo. Rovnako ako aj údaje z výbornej navigácie.

Výhrady by sme mali k ináč peknej radiacej páke. Ono to vlastne ani nie je žiadna páka, ide iba o akýsi „joystick“, pretože s prevodovým ústrojenstvom nie je mechanicky spojená a po zvolení režimu jazdy sa stále vráti do pôvodnej polohy. Radenie je ale podľa mňa trochu nelogické. Ak chcete ísť dopredu, potiahnete páčku doľava a dozadu. Ak chcete ísť dozadu, potiahnete páčku doľava a dopredu. Keby to bolo naopak, bolo by to logickejšie s ohľadom na smer jazdy a smer pohybu páčky. Režim „D“ by sa navyše radil ako „jednotka“ na manuálnej prevodovke. Radiaca páka má ešte režim „B“, čo znamená brzdenie motorom. To je všetko. Dopredu, dozadu a brzdiť motorom. Také jednoduché je radenie na Priuse. Parkovací režim „P“ sa aktivuje tlačidlom na stredovej konzole vedľa radiacej páky.

Oblasť, v ktorej okrem iného interiér Priusu exceluje, je priestrannosť a komfort. Zadné sedadlá sú mimoriadne mäkké a priestoru na nohy je v Priuse ako u vozidiel strednej triedy. Batožinový priestor s objemom 445 litrov a dvojitým dnom patrí medzi tie väčšie v danom segmente.

Toyota Prius
Foto: Ondrej Rabatin

Motor

Dostávame sa k najkomplikovanejšej časti Toyoty Prius a tou je jej hybridné pohonné ústrojenstvo. Systém Hybrid Synergy Drive, ako Toyota označuje hybridný pohon Priusu, dokáže pracovať v niekoľkých režimoch. Na výber je režim spaľovacieho motora, elektrický režim a kombinácia týchto dvoch režimov.

Hybridné pohonné ústrojenstvo Priusu pozostáva z 1,8 litrového benzínového motora s výkonom 73 kW (99 k), elektromotora s výkonom 60 kW (82 k) a nikel-metal hydridovej batérie s kapacitou 6,5 Ah. Výkon je na kolesá prednej nápravy rozdeľovaný prostredníctvom bezstupňovej planétovej prevodovky CVT.

Jazda

Jazda na Toyote Prius sa nedá porovnať s jazdou na žiadnom inom aute s konvenčným spaľovacím motorom. Prvý šok dostanete už pri naštartovaní. Alebo by bol lepší výraz zapnutí auta? Štartovanie tlačidlom je už pomerne bežná vec, ale keď sa po naštartovaní neozve motor, je to zaujímavé.

Prius totiž preferuje elektrický mód, v ktorom sa dá jazdiť do rýchlosti 50 km/h. Niekedy sa preto stane, že motor sa po naštartovaní vôbec nezapne, no vy sa môžete s autom pokojne rozbehnúť. To všetko v absolútnom tichu. Zvuk spaľovacieho motora sa pripojí k jemnému bzučaniu elektromotora až pri rýchlosti 50 km/h, alebo ak vodič vyžaduje razantnejšiu akceleráciu.

Toyota Prius
Foto: Ondrej Rabatin

Čakal som, že Toyota Prius sa bude na ceste správať ako komfortné rodinné auto a v zákrutách sa nebude cítiť práve najlepšie. Na moje prekvapenie bol však podvozok Priusu o niečo tvrdší, ako by autu pristalo. Výhodou však je, že Prius sa nebojí zákrut. Horšie je to však s dynamikou jazdy. Prius dokáže spomaľovať naozaj veľmi pôsobivo. Konvenčným kotúčovým brzdám totiž ešte asistuje elektromotor, ktorý takto pri brzdení dobíja batériu rekuperáciou energie. Odozva na zatlačenie plynového pedálu však nie je ani zďaleka taká pôsobivá.

Prius je proste skonštruovaný na úspornú jazdu a šetriť palivo je jeho poslanie. Za normálnych okolností sa preto rozbieha veľmi neochotne. Existuje ešte takzvaný „Power mode“, ktorý zlepší reakcie na plynový pedál no subjektívne nemáte pocit z vyššieho výkonu. Najmä pri vyšších rýchlostiach. V meste naopak dokáže Prius zrýchľovať v tomto režime celkom slušne. Kto by si však chcel pokaziť spotrebu, nie?

Spotreba paliva

Toyota Prius je zaujímavé auto po viacerých stránkach, no preslávila sa ako jeden z prvých hybridov. Za pár rokov svojej existencie si meno Prius vyslúžilo reputáciu synonyma úspornosti. Preto som bol veľmi zvedavý, ako funguje tretia generácia tohto zázraku v praxi.

Zo začiatku to vyzeralo veľmi zle. Jazdil som iba do práce a z práce domov. Vonku mrzlo a rovnako ako bežným autám, ani Priusu to zrejme neprospievalo. Na konci týždňa mi palubný počítač ukazoval spotrebu 7,5 litra benzínu na 100 km. Hociktorý bežný a výkonnejší turbodiesel by bol úspornejší, no na 1,8 litrový benzínový motor by to bola skvelá spotreba. Tomuto motoru však asistuje aj elektromotor a výrobca udáva spotrebu v mestskom cykle neuveriteľných 3,9 litra na 100 km. Nedalo mi to a tak som sa cez víkend zahral na taxikára. Po niečo vyše dvoch hodinách takmer nepretržitého jazdenia výlučne v meste mi palubný počítač ukázal spotrebu vynikajúcich 4,7 litra.

Výrobcom udávané údaje sú teda možno trochu prikrášlené, no za ideálnych podmienok a s mimoriadne ľahkou nohou na plyne by sa spotreba paliva v meste možno zmestila do štyroch litrov. Za normálnych okolností sa dá bez problémov zmestiť do piatich litrov, čo považujem za celkom uspokojivý výsledok. Spotreba mimo mesta sa pohybuje tiež okolo piatich litrov a pri diaľničnej 130-tke je to 7 až 8 litrov benzínu na 100 km.

Toyota Prius
Foto: Ondrej Rabatin

Resumé

Po týždni strávenom s Toyotou Prius by som ju ťažko nazval autom. Toyota Prius je vozidlo. Geniálne vozidlo určené na prepravu ľudí z miesta A na miesto B. Vozidlo, ktoré je veľmi moderné, mimoriadne bezpečné (viď testy Euro NCAP) a ohľaduplné k životnému prostrediu. Na plnenie svojho poslania si navyše vystačí s malým množstvom paliva. Skrátka ideálne vozidlo, nie však auto. Ktokoľvek, kto rád jazdí a nie je pre neho dôležitý iba presun, ale aj cesta samotná, zrejme nebude Priusom nadšený.

Základná cena modelu – Toyota Prius: 26 000 €

Základná cena testovanej verzie – Toyota Prius Premium: 32 600 €

Technické údaje:

 Motor

 Typ motora:

 radový zážihový + synchrónny elektromotor

 Valce/ventily:

 4 / 16

Zdvihový objem (cm3):

1798

Najvyšší výkon (kW / ot./min.):

73 / 5200 + 60

Najvyšší krút. moment (Nm / ot./min. ):

142 / 4000 + 207

Prevádzkové vlastnosti

Maximálna rýchlosť (km/h):

180

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s):

10,4

Spotreba – mesto/mimo/kombi (l/100 km):

3,9 / 3,7 / 3,9

Rozmery a hmotnosti

Batožinový priestor (l):

445

Objem nádrže (l):

45

Pohotovostná hmotnosť:

1370-1420

Rozmer pneumatík:

195/65 R15

Dĺžka (mm):

4460

Šírka (mm):

1745

Výška (mm):

1490/1510

Rázvor (mm):

2700

Toyota Prius
Za príplatok je možné umiestniť na strechu solárne panely, ktoré dokážu poháňať klimatizáciu. Tá môže byť aktivovaná aj na diaľku, podobne ako prídavné kúrenie a v letných horúčavách tak vychladí interiér ešte pred tým, ako nastúpite. Foto: Ondrej Rabatin

Foto: Ondrej Rabatin

Toyota Prius
Verzia Premium má LED diódy aj v predných svetlách. Foto: Ondrej Rabatin

Foto: Ondrej Rabatin

Toyota Prius
Predný nárazník je dosť nízko. Foto: Ondrej Rabatin

Foto: Ondrej Rabatin

Toyota Prius
Celkovému dojmu by veľmi pomohli 17-palcové disky kolies. Foto: Ondrej Rabatin

Foto: Ondrej Rabatin

Ondrej Rabatin / Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Toyota