V ČR chýba legislatíva na overovanie originality vozidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ilustračné foto kradnutého vozidla
ilustračné foto kradnutého vozidla

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – V uplynulých dňoch uverejnili české médiá správu o tom, že tamojšia polícia obvinila organizovanú skupinu zlodejov vozidiel. Pred súd by sa malo postaviť 12 ľudí, ktorí v Nemecku ukradli 42 vozidiel a spôsobili škodu za vyše 4 milióny eur. Podľa vyjadrenia polície páchatelia pracovali veľmi sofistikovane. V Nemecku časť zlodejov kradla luxusné autá značiek BMW, Audi, Mercedes a Porsche. Vo vozidlách následne ich komplici v Česku zmenili identitu. Elektronicky autá upravovali – menili napríklad ich VIN /identifikačné číslo vozidla/ a falšovali technické preukazy.

Polícia, ktorá bude overovať pôvod ďalších minimálne 500 vozidiel v súvislosti s týmto prípadom upozornila, že sa z Českej republiky stáva akási práčka pre odcudzené vozidlá. Kradnuté autá totiž u našich susedov menia identitu a ďalej sú exportované na východ. Väčšina z nich je upravená tak profesionálne, že bežnou kontrolou polícia nemala šancu odhaliť, že ide o kradnuté vozidlo. Systém funguje u podobných skupín vždy rovnako. Jedna časť skupiny vozidlá vyberá, iná ich kradne a ďalšia legalizuje. „U nás v Českej republike môžeme hovoriť o tom, že sa pohybujeme v manažérsky vyšších postoch, kde sa využívajú aj určité legislatívne nedostatky na to, že je možné, v úvodzovkách povedané, bez problémov prihlásiť veľké množstvo veľmi kvalitne prerobených vozidiel,“ tvrdí to zástupca polície Ústeckého kraja Václav Prášil, podľa ktorého boli vozidlá upravené nielen po mechanickej, ale taktiež po elektronickej stránke. Doklady potom boli buď účelovo sfalšované alebo originálne upravené.

Pavel Hanták z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu uviedol, že pre políciu je boj s týmto druhom krádeží vozidiel veľkým problémom. Podľa jeho slov Česká republika nedisponuje dostatočnou legislatívnou úpravou, ktorá by páchateľom túto činnosť znemožnila. „Chýba nám úprava, ktorá by dávala za povinnosť overovať originalitu vozidla,“ konštatoval Hanták.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia