NBS pripravuje zmluvu na ďalšiu razbu centov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Euro peniaze energetika všeobecne
pixabay.com Ilustračné foto

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Národná banka Slovenska (NBS) pripravuje návrh zmluvy, na základe ktorej by Mincovňa Kremnica mala vyraziť ďalších 30 mil. kusov jednocentových a 50 mil. kusov dvojcentových mincí. „Uvedené euromince by mali byť vyrazené a do NBS dodané postupne do konca roka 2010, pričom prvá časť dodávky mincí by mohla byť realizovaná koncom druhého štvrťroka,“ spresnila pre agentúru SITA Alica Polónyiová z tlačového oddelenia centrálnej banky. Zároveň však dodala, že vzhľadom na to, že zmluva o razbe mincí nie je ešte v súčasnom období uzavretá, v plánovaných termínoch dodávok môžu nastať určité zmeny. Výrobu euromincí iných nominálnych hodnôt s letopočtom razby 2010 centrálna banka neplánuje.

Pred prechodom na spoločnú európsku menu už kremnická mincovňa vyrazila 543,818 mil. kusov slovenských euromincí. Razbu ďalších miliónov kusov mincí s najnižšou nominálnou hodnotou odôvodňuje NBS potrebou zabezpečiť plynulosť a bezproblemovosť peňažného obehu. Veľká časť euromincí totiž zostáva v obehu u obchodníkov alebo u obyvateľstva. „Dorazba mincí nebude potrebná v tom prípade, keby sme vedeli nejakým spôsobom zabezpečiť, aby sa jedno a dvojcentové mince vracali naspäť do NBS,“ uviedla začiatkom januára výkonná riaditeľka pre oblasť platobného styku a peňažného obehu centrálnej banky Milena Koreňová.

Výrazne obmedziť používanie jedno a dvojcentových mincí v obehu mali možnosť poslanci parlamentu. Vo štvrtok sa totiž zaoberali novelou zákona o cenách, ktorú predložil poslanec za SNS Jozef Ďuračka. Podstatou jeho návrhu bolo, aby sa konečné ceny platené v hotovosti matematicky zaokrúhľovali na celých päť centov. Tým sa malo používanie najmenších euromincí v obehu obmedziť, keďže Slovensko ako členská krajina eurozóny nemôže individuálne rozhodnúť o stiahnutí mincí z obehu. Poslanci však novelu zákona o cenách, rovnako ako vlani, nepodporili.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska