Slovensko má 23 rómskych starostov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Splnomocnenec vlády pre Rómov Miroslav Pollák . Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity víta, že možnosť rozhodovať o správe vecí verejných bude mať po sobotňajších komunálnych voľbách aj 23 rómskych starostov, ktorých počet vzrástol oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu o štyroch.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity verí, že zvolení primátori a starostovia budú dbať na potreby všetkých občanov a budú mať odvahu začať hľadať riešenia vedúce k integrácii a dlhodobému zlepšeniu životných podmienok Rómov žijúcich v extrémnej chudobe v marginalizovaných osadách,“ vyhlásil v stanovisku úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity Miroslava Polláka.

Zároveň kritizuje porušovanie zákona, bez ktorého sa voľby už tradične nezaobišli. „Je poľutovaniahodné, že aj počas volieb do orgánov samospráv obcí sa zneužívala chudoba obyvateľov rómskych osád a objavili sa podozrenia z nelegálneho získavania hlasov rómskych voličov,“ konštatuje úrad splnomocnenca Polláka. Zvoleným primátorom a starostom je pripravený pomôcť riešiť rómsku problematiku.

Sú to kľúčové osobnosti

Podľa rómskeho splnomocnenca patria primátori, starostovia a poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev medzi kľúčových partnerov v politike zameranej na zlepšenie postavenia obyvateľov rómskych komunít. Aj vďaka dobrovoľnej spolupráci a zaangažovanosti primátorov a starostov sa úradu podarilo dosiahnuť zlepšenie postavenia obyvateľov rómskych osád a naštartovať programy, ktoré považuje v zlepšovaní životných podmienok Rómov za najefektívnejšie. „V mestách a obciach, v ktorých majú primátori a starostovia vôľu a záujem riešiť rómsku problematiku, sa zlepšila úroveň bývania, zvýšila sa zamestnanosť Rómov a nevyskytujú sa vážnejšie problémy s dochádzkou detí do škôl,“ uvádza úrad splnomocnenca. Obciam a mestám, v ktorých sa nachádzajú rómske osady, je pripravený poskytnúť konzultácie a návrhy na opatrenia súvisiace so zaradením Rómov do spoločnosti. Stanovisko poskytla Iveta Duchoňová z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Rómski kandidáti boli v niektorých obciach výrazne úspešní

V tohtoročných voľbách do orgánov samospráv boli viac ako doteraz aktívne rómske politické strany, ktorých kandidáti v niektorých obciach na Šariši a hornom Zemplíne dostali aj veľkú podporu od voličov. V Jarovniciach v okrese Sabinov, kde je najpočetnejšia rómska osada na Slovensku, bude po prvykrát starostom kandidát za rómsku stranu Florián Giňa, v 13-člennom zastupiteľstve tu budú mať rómski kandidáti väčšinu.

V Čičave v okrese Vranov nad Topľou získal rómsky kandidát na starostu za Stranu sociálnej solidarity Miroslav Kroka iba o tri hlasy menej, ako víťaz volieb Ladislav Kalafa z KDH, celé nové sedemčlenné zastupiteľstvo však budú tvoriť Rómovia. Väčšinu rómskych poslancov budú mať aj v obecných zastupiteľstvách v Malom Slivníku aj v Chminianskych Jakubovanoch, obe obce patria do okresu Prešov.

Naopak, v Ostrovanoch v okrese Sabinov, kde kandidovali za rómske politické strany až deviati kandidáti na poslancov, zvolili iba troch. V deväťčlennom zastupiteľstve bol doteraz jeden predstaviteľ za rómsku stranu. Staronový prvý muž obce Cyril Revák pripisuje menší úspech rómskych kandidátov slabšej účasti obyvateľov osady na voľbách.

V Jarovniciach sa zmenil pomer síl

Výsledok volieb najviac zmenil pomer síl v Jarovniciach. Ako uviedla pre agentúru SITA predsedníčka miestnej volebnej komisie Janka Marcinčinová, voľby starostu vyhral 40-ročný Florián Giňa, ktorý kandidoval za Stranu rómskej koalície (SRK). Žije v osade, je otcom deviatich detí, na kandidačnej listine si uviedol, že je tútor. Do poslaneckých lavíc v Jarovniciach si v novom volebnom období zasadnú štyria poslanci za Rómsku iniciatívu Slovenska (RIS), traja za SRK, dvaja za KDH, dvaja kandidovali ako nezávislí a po jednom poslancovi budú mať strany SDKÚ-DS a Smer-SD. V obci žije 5 476 obyvateľov. Na voľbách sa zúčastnilo okolo 70 % voličov. Nový starosta vystrieda po trinástich rokoch vo funkcii Mariána Kyjovského (nezávislý), ktorého porazil o 430 hlasov. V obci kandidoval ešte Ľubomír Trišč za KDH, ktorý skončil tretí.

V Čičave v sedemčlennom zastupiteľstve mali v uplynulom volebnom období jedného rómskeho poslanca, teraz ich tu zasadane sedem. Vo voľbách kandidovali za strany RIS (6) a Most-Híd (1). V obci, kde žije 1 128 ľudí, tvorí rómska komunita asi 60 % obyvateľstva. Rómovia žijú v dvoch osadách aj v obci. Za posledné volebné obdobie im postavila obec 62 bytov nižšieho štandardu. Podľa zapisovateľky obecnej volebnej komisie Márii Juskovej v obci prevláda presvedčenie, že rómski voliči mohli vynášať z volebných miestností von hlasovacie lístky, ktoré tam krúžkovali a následne ich vhadzovali do urny. Nedá sa to prakticky dokázať.

Môže však potvrdiť, že počas volieb vydali 590 voličských lístkov, odovzdaných však bolo 589. Podľa jej vyjadrenia štát by mal prijať také opatrenie, aby sa pri voľbách nedalo manipulovať s hlasovacími lístkami. Podľa nej hlasovacie lístky by mali byť opatrené čipom, ktorý by pri vynášaní z miestnosti zapípal, ako to funguje v obchodoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity