Na hrad Červený kameň zavíta Mikuláš, rozpovie svoj príbeh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikulas
Foto: SITA/Milo Fabian

PEZINOK 6. decembra (WEBNOVINY) – Kto bol svätý Mikuláš a aký je jeho príbeh? Prečo si každý rok v šiesty decembrový deň ľudia v čižmách nachádzajú sladkosti a iné darčeky? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dajú nájsť tento týždeň od piatka do nedele aj na hrade Červený Kameň, ktorý sa týči nad obcou Častá v okrese Pezinok.

Odhalí ich predvianočné podujatie Mikuláš na hrade s podtitulom Ako sa na Červenom Kameni čakalo na Mikuláša, ktoré pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Červený Kameň. Agentúru SITA o tom informoval kultúrno-propagačný manažér SNM – Múzea Červený Kameň Michal Lukáč.

Tri dni v znamení Mikuláša

Tri decembrové dni sa na hrade v Malých Karpatoch ponesú v atmosfére príchodu svätého Mikuláša, jedného z najznámejších svätcov všetkých čias. Návštevníci vo vianočne vyzdobených hradných komnatách stretnú služobníctvo, ktoré očakáva Mikuláša a presviedča seba aj ostatných, že celý rok poslúchalo a robilo len dobro.

Pomocou divadelných scénok nahliadne účastník špeciálnych mikulášskych prehliadok aj do súkromia detí grófov, ktorým sa sviatok svätého Mikuláša výborne hodil napríklad ako výhovorka na zrušenie hodiny latinčiny.

Prídu aj hradný pán a grófka

„Okrem toho hrané prehliadky so scénkami umožnia nielen stretnúť všetečnú mladú grófku, ale i samotného hradného pána, ktorý je tak zaneprázdnený svojou prácou a cestovaním, až úplne zabudol, že aj jemu Mikuláš kedysi nosieval darčeky,“ priblížil program Michal Lukáč.

Prehliadky Mikuláš na hrade sa v SNM – Múzeum Červený Kameň uskutočnia 6., 7. a 8. decembra vždy o 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00. Až do apríla je hrad pre verejnosť otvorený okrem pondelkov denne od 9:00 do 15:00. Vstupy pre vopred neobjednaných návštevníkov v slovenskom jazyku sa začínajú o 11:15 a 14:15, okrem 24., 25., 26. decembra a 1. januára, keď je celé múzeum zatvorené. Viac o programe múzea možno nájsť na webstránke Hradcervenykamen.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať