V panenskom Mozambiku ožíva turizmus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mozambik
Foto: www.wikimedia.org

Nielen celebrity objavujú Afriku. Mozambik sa pomaly, ale iste stáva novou obľúbenou turistickou destináciou. Okrem čerstvo zosobášených párov, ktoré tu trávia medové týždne sem prichádzajú aj vášniví potápači. Vody Indického oceána sú v tejto oblasti bohaté na žraloky, delfíny, manty a množstvo rozmanitých tropických a subtropických rýb. A na súši je to taktiež atraktívne. V Mozambiku je niekoľko národných parkov. Gorongosský národný park je sprístupnený od mája do októbra, známe sú aj Maputský sloní park, Národný park Maromeu, Limpopo alebo Bazaruto.

Mozambik
Foto: www.tripadvisor.com

Mozambik je jedinečný aj zmesou kultúr. Vzhľadom k tomu, že táto africká krajina bola až do roku 1975 portugalskou kolóniou, je tu výrazný vplyv kolonizátora najmä v architektúre. Dedičstvo afrických predkov sa uchováva v umení, hudbe a jedle. V jednoduchých reštauráciách na pláži sa dá najesť chutne a za málo peňazí. K najčastejšie podávaným jedlám patria čerstvo ulovené morské špeciality.

Mozambik
Foto: www.wikimedia.org

Počasie v Mozambiku je príjemné, denné teploty sa pohybujú celý rok priemerne od 25 do 30 stupňov. Pričom sa tu strieda obdobie sucha a dažďa, ktoré trvá od októbra do marca. Preto je potrebné tento fakt pri plánovaní dovolenky zohľadniť.

Mozambik sa skladá z 10 provincií, hlavným a zároveň najväčším mestom je Maputo, ktoré leží v najjužnejšej časti krajiny. Rušným strediskom je prístavné mesto Beira a turisti milujúci históriu si prídu na svoje v malom mestečku Inhambane.

Mozambik
Foto: www.wikimedia.org

Úradným jazykom je portugalčina, ale vo väčších strediskách nie je problém dohovoriť sa po anglicky. Pre vstup do krajiny potrebujú mať Slováci pas, ktorý je platný ešte tri mesiace po vstupe a víza. Hoci je krajina čoraz bezpečnejšia a letoviská sú strážené, je na mieste obozretnosť. Nočné prechádzky sa veľmi neodporúčajú. A ženy bez mužského sprievodu by sa radšej nemali púšťať do ulíc a už vôbec by sa nemali nechať zviezť taxíkom. Dlhodobým problémom v Afrike je vírus HIV, možná je nákaza maláriou a veľmi rozšírená je aj hepatitída A. Mimo turistických centier hrozí cholera. Rizikové je aj kúpanie sa v jazerách, stojatých vodných tokoch a riekach.

Ceny ubytovania sú rôzne takisto ako aj úroveň hotelov. Niektorí hotelieri nezmenili ceny ( ako aj služby ) od čias osamostatnenia Mozambiku, tie sú riešením pre nenáročnú klientelu s nízkym rozpočtom. Ale táto juhoafrická krajina dokáže splniť aj očakávania rozmaznaných dovolenkárov, ktorí vyžadujú ten najlepší servis.

Mozambik
Foto: www.tripadvisor.com

Podobne ako v iných afrických krajinách ani v Mozambiku sa neodporúča piť inú vodu ako balenú . Africká voda nie je životu nebezpečná, ale cudzincom s citlivejším žalúdkom môže jej požitie nepríjemne skomplikovať prázdniny. Milovníci piva tu môžu ochutnať lokálne značky, k najobľúbenejším patria 2M, Laurentina Clara a Manica. Mozambik má aj vlastnú špecialitu, alkohol zvaný Cashu, vyrábaný zo šupiek kešu orieškov. A dobrá správa pre fajčiarov. Napriek všeobecnému zákazu fajčiť na všetkých verejných priestranstvách sa tento zákon vo väčšine barov a reštaurácií ignoruje.

Mozambická vláda vynakladá v posledných rokoch veľké úsilie, aby prilákala turistov z celého sveta a zabezpečila im bezpečný pobyt a jedinečné zážitky. Momentálne je to ešte jeden z posledných rajov na zemi, ktorý zatiaľ nie je zaplavený masami a zastavaný hotelovými komplexami. Dokáže uspokojiť tých, čo hľadajú oddych, ale aj tých, čo vyhľadávajú dobrodružstvo a dovolenku chcú prežiť aktívne. Táto krajina má jedinečné predpoklady, aby sa v oblasti cestovného ruchu vyšplhala medzi najatraktívnejšie krajiny sveta a zbavila sa tak nálepky jednej z najchudobnejších krajín sveta.

Mozambická republika – dôležité informácie:

Mozambik
Foto: www.wikimedia.org

Hlavné mesto: Maputo

Rozloha: 801 590 km2

Počet obyvateľov: 23 515 934 ( júl 2012 )

Úradný jazyk: portugalčina

Náboženstvo: katolíci 28,4 %, protestanti 27,7 %, muslimovia 17,9 %

Časové pásmo: SEČ + 1h

Mena: mozambický metical – MZM

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať