ČÍNA: Obama porušil medzinárodné právo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Foto: SITA

PEKING 19. februára (WEBNOVINY) – Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok ostro odsúdilo stretnutie amerického prezidenta Baracka Obamu s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Podľa pekinskej diplomacie toto rozhodnutie americkej administratívy „hrubo porušuje“ medzinárodné normy. Čína plánovanú schôdzku medzi šéfom Bieleho domu a dalajlámom odsúdila už dávnejšie.

„Tento čin USA hrubo porušil normy súvisiace s medzinárodnými vzťahmi a pôsobil proti ich princípom,“ citovala tlačová agentúra Nová Čína hovorcu ministerstva zahraničných vecí Maa Čaosua. Stretnutie bolo podľa neho „takisto v rozpore s opakovanými záväzkami americkej vlády, že Spojené štáty považujú Tibet za súčasť Číny a nebudú podporovať ‚tibetskú nezávislosť‘.“

Prezident Obama počas štvrtkového stretnutia s dalajlámom vyjadril silnú podporu úsiliu o zachovanie národnej identity Tibeťanov a ochrane ich ľudských práv. Napriek snahám obmedziť prítomnosť médií tibetský exilový vodca bezprostredne po odchode vystúpil pred novinármi, ktorým povedal, že sa cíti byť „veľmi šťastný“. Prezident USA ho podľa vlastných slov počas 45-minútového stretnutia presvedčil, že podporuje jeho boj za „správnu“ vec.

Populárny dalajláma sa od roku 1991 stretáva s každým úradujúcim prezidentom USA, čím pravidelne vyvoláva nevôľu čínskych predstaviteľov. Jedným z deklarovaných cieľov Obamovej administratívy je aj rozšírenie spolupráce s Pekingom v mnohých oblastiach, ako je oživenie svetovej ekonomiky a boj proti klimatickým zmenám. V záujme dobrého začiatku novej kapitoly sa Obama počas minuloročnej návštevy dalajlámu vo Washingtone stretnutiu vyhol a strhol tak na seba vlnu kritiky.

Peking si pre dalajlámu predvolal aj veľvyslanca USA

Zástupca čínskeho ministra Cchuj Ťjankaj si v piatok predvolal amerického veľvyslanca v Pekingu Jona Huntsmana. Dôvodom bol protest proti schôdzke amerického prezidenta Baracka Obamu s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, ktorého Čína považuje za separatistu. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Nová Čína. Na štvrtkové stretnutie medzi Obamom a dalajlámom už predtým reagovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí oficiálnym odsúdením.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDalajláma