CULINARIUM: Cisársky trhanec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Cisársky trhanec Foto: Webnoviny

Cisársky trhanec je dielom náhody dvorného kuchára Sissy. Aby situáciu s polámaným korpusom zachránil, posypal ho cukrom a zapiekol. Cisárovnej ho servíroval s veľkým strachom. Sissy však okamžite zachutil a odvtedy sa stal súčasťou slávnostných večier. Marek Petrán z Elesko restaurant and wine bar vám ukáže, ako si ho pripraviť doma.

Culinarium

Na prípravu potrebujeme:

150 g hladkej múky

75 g kryštálového cukru

6 vajec

75 ml roztopeného masla

1,5 dcl mlieka

Hrozienka

Prášok do pečiva

Cukor

Postup:

Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a roztopeným maslom do peny, pridáme mlieko a múku. Do cesta zašľaháme sneh z bielkov. Pridáme prášok do pečiva a hrozienka. Cesto rozotrieme na plech v asi 2 cm vrstve. Pečieme pri 150 °C asi 30 minút. Koláč nakrájame alebo natrháme na kúsky, posypeme vanilkovým cukrom a ešte zapečieme v rúre.

Kúsky namáčame do ovocného pyré, ktoré pripravíme rozmixovaním restovaného a skaramelizovaného ovocia (jablká alebo marhule z kompótu). Pyré dochucujeme javorovým sirupom.

Dobrú chuť!

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať