Šampión Sagan odjazdí horúce preteky, prvýkrát bude dúhový

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fantastický Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cyklistike
Cyklistickým majstrom sveta v mužských pretekoch \\ Foto: SITA/AP

ABÚ ZABÍ 8. októbra (WebNoviny.sk) – Spojené arabské emiráty nie sú ani zďaleka klasickou cyklistickou destináciou, ale viacerí špičkoví jazdci vrátane čerstvého majstra sveta Petra Sagana práve tam ukončia túto súťažnú sezónu.

Štvoretapové preteky Okolo Abú Zabí sa dostali prvýkrát do medzinárodného cyklistického kalendára a organizátorom z Abú Zabí Sports Council a RCS Sports sa podarilo na Stredný východ prilákať hviezdy, akými sú Vincenzo Nibali a Fabio Aru (obaja Astana), Tom Boonen (Etixx – Quick Step), Esteban Chaves a Michael Matthews (obaja Orica GreenEDGE), Tom Dumoulin, Marcel Kittel (obaja Giant Alpecin), Alejandro Valverde (Movistar), Elia Viviani (Team Sky) a Peter Sagan (Tinkoff-Saxo).

Na pretekárov čakajú štyridsiatky

V štyroch etapách v okolí takmer trojmiliónového Abú Zabí čaká na cyklistov dovedna 555 km, trikrát sa pôjde po úplnej rovine v 40-stupňovom teple, iba jedna etapa bude mať dojazd do kopca. Bude ňou tretia z Ail Ainu na vrch Jebel Hafeet (140 km), pričom v závere čaká na pelotón 8,6 km dlhé stúpanie s maximom 11 percent do výšky 1025 m. Tam sa pravdepodobne rozhodne aj o celkovom víťazovi pretekov.

Peter Sagan už dva dni trénuje v SAE v spoločnosti tímových kolegov Daniele Bennatiho, Manuela Boara, Bruna Piresa, Mattea Tosatta a brata Juraja. Už počas nedávnej krátkej návštevy Slovenska sa Sagan vyjadril, že preteky nebude brať oddychovo, ale pokúsi sa byť úspešný.

Šampióni sa o dúhovom drese nebavia

Aj preto, že prvýkrát na súťažnej scéne bude mať na sebe dúhový dres pre majstra sveta. Priznal však aj to, že po úspešnom šampionáte v Richmonde vyšiel zo súťažného tempa, keďže sa viac venoval spoločenským akciám okolo zisku zlatej medaily ako samotnej cyklistike.

„Abú Zabí je pekné mesto, ale nebudem to mať vôbec ľahké po šialenom týždni plnom spoločenských akcií, ktorý mám za sebou. Nemám tiež príliš rád, keď je veľmi horúco. Samozrejme, som veľmi hrdý na to, že sa budem môcť predstaviť v dúhovom drese,“ uviedol Sagan v stanovisku, ktoré poskytli organizátori pretekov.

Slovenský cyklista pridal aj zaujímavý postreh: „Sme tu na pretekoch viacerí majstri sveta, ale bavíme sa medzi sebou o živote a obyčajných témach, nie o tom, aké to je mať na sebe dúhový dres.“

Program pretekov Okolo Abú Zabí:
štvrtok 8. 10.

1. etapa: (Qasr Al Sarab – Madinat Zayed, 175 km)

piatok 9. 10.

2. etapa: (Yas Marina – Marina Island, 130 km)

sobota 10. 10.

3. etapa: (Al Ain – Jebel Hafeet, 140 km)

nedeľa 11. 10.

4. etapa: (Yas Marina – Yas Marina, 110 km)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeElia VivianiFabio AruMarcel KittelMichael MatthewsPeter SaganTom BoonenTom DumoulinVincenzo Nibali