Zverejnili trasu budúcoročnej Tour de France

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan (vpravo) počas devätnástej etapy 102. ročníka Tour de France, ktorá merala 138 km a viedla zo Saint Jean de Maurienne do La Toussuire. Mladý Žilinčan skončil na 51. mieste. 24. júl 2015. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 20. októbra (WebNoviny.sk) – Víťaz 103. ročníka Tour de France bude musieť byť poriadny cyklistický univerzál. To sú slová Brita Christophera Frooma, dvojnásobného a úradujúceho šampióna TdF. Vyslovil ich počas prezentácie budúcoročných pretekov v utorok v parížskom Kongresovom centre.

Stotretí ročník Tour de France sa uskutoční v dňoch 2.- 24. júla 2016 a počas 21 etáp cyklisti prejdú 3519 km. Rozmenené na drobné – na pelotón čaká 9 rovinových alebo mierne zvlnených etáp, 9 horských etáp vrátane 4 dojazdov do kopca (Andorre Arcalis, Mont Ventoux, Finhaut-Emosson a Saint-Gervaix Mont Blanc) a tiež 2 individuálne časovky a pomedzi to 2 dni voľna. Medzi hlavnými favoritmi na celkové víťazstvo by opäť nemala chýbať veľká trojka svetovej cestnej cyklistiky ostatných rokov: Alberto Contador (Šp.), Nairo Quintana (Kol.) a už spomenutý Froome (V. Brit.). Na štart Tour de France 2016 sa zrejme chystá aj držiteľ zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže z ostatných 4 rokov a úradujúci majster sveta Peter Sagan.

Víťaz Tour de France 2007 a 2009 Alberto Contador pred časom informoval, že budúcoročná „Stará dáma“ môže byť jeho poslednou. Líder tímu Tinkoff-Saxo pre celkovú klasifikáciu, známy „El Pistolero“, to zrejme myslel tak, že ak dokáže zvíťaziť, ´zabalí´ celú profesionálnu kariéru. Okrem toho by sa však chcel v budúcom roku zamerať aj na Vueltu. „Ak budem musieť predčasne odstúpiť z Tour de France, vynasnažím sa vrátiť ešte na ďalší rok. A možno to už nebude v drese Tinkoff-Saxo, kde mi koncom roku 2016 vyprší zmluva,“ uviedol Contador v rozhovore pre španielsky denník El País. „Bude to len moje slobodné rozhodnutie, kedy a za akých okolností skončím. Samozrejme, chcel by som, aby tá rozlúčka bola úspešná a aby mi z toho nebolo smutno,“ dodal Contador v rozhovore, z ktorého čerpal aj server Cyclingnews.

Tour de France na rozdiel od často zaužívaného pravidla na budúci rok neodštartuje v cudzej krajine, ale do programu sú zaradené prejazdy Švajčiarskom, Španielskom a Andorrou. V horskom štátiku v Pyrenejach Andorre a ešte predtým vo švajčiarskom Berne sa cyklisti dokonca zdržia aj počas voľných dní. Prvé tri etapy organizátori situovali do Normandie, štart úvodnej bude pri druhom najnavštevovanejšom mieste Francúzska – monumente Mont-Saint-Michel, čo je vlastne prílivový ostrov na pobreží Normandie s početnými historickými pamiatkami zapísanými do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Pred dvoma rokmi počas storočnicovej Tour sa tam konala časovka jednotlivcov.

Po úvodnom týždni, ktorý by mal tradične viac vyhovovať šprintérom a klasikárom, sa od druhého týždňa cyklisti presunú do Pyrenejí a neskôr do Álp. Jedným z vrcholov bude 12. etapa z Montpellieru na vrchol Mont Ventoux, legendárneho kopca vo výške 1909 m, ktorý bude desiatykrát cieľom niektorej z etáp na Tour de France a ktorého okolie tvorí „mesačná krajina“ s minimom rastlinného krytu.

„Ak si mám vybrať etapu, ktorú by som chcel vyhrať, tak potom opäť tú na Mont Ventoux. Na ten pocit, keď som tam finišoval prvý, nikdy nezabudnem,“ vravel pre Eurosport Christopher Froome, ktorý vyhral na Mont Ventoux pred dvoma rokmi na ceste za prvým triumfom na TdF.

Čo sa týka individuálnych časoviek na TdF 2016, budú nimi trinásta a osemnásta etapa. Najprv to bude 37 km z Bourg Saint Andéol do La Caverne du Pont d´Arc a potom ešte 17 km zo Sallanches do Megéve. Ich povrch nebude zďaleka iba rovinatý. „Nebudú to profilovo jednoduché časovky, ale trúfam si v nich uspieť,“ uviedol trojnásobný majster v tejto cyklistickej disciplíne Nemec Tony Martin.

Alpské etapy pred záverečným presunom do Paríža tentoraz nebudú mať v itinerári klasické slávne kopce ako Alpe d´Huez či Col du Galibier, ale z pohľadu absolvovania horských kilometrov toho nebude málo. V Alpách sa bude finišovať tri dni po sebe v okolí Mont Blancu v Megéve, Saint-Gervais Mont Blanc a Morzine. Kráľovskou alpskou etapou by mala byť devätnásta z Albertville do Saint-Gervais Mont Blanc (146 km) so záverečným málo známym 7 km dlhým a 7,7% prudkým stúpaním k stanici lanovky do lyžiarskeho strediska pod Mont Blancom. Záver Tour de France bude tradične patriť šprintérom v nedeľu 24. júla na parížskych Elyzejských poliach.

„Trúfam si vyhrať viaceré etapy so šprintérskym dojazdom vrátane hneď tej prvej. Čo sa týka boja o zelený dres, neviem, či to bude pre mňa tá najpodstatnejšia výzva,“ uviedol Nemec André Greipel, víťaz desiatich etáp na Tour de France v rozpätí rokov 2011 – 2015. Práve Greipel bol jediným vážnym konkurentom Petra Sagana v boji o zelený dres v ročníku 2015.

„Horské etapy sú situované medzi piatou a dvadsiatou etapou v pomerne veľkej šírke od Centrálneho masívu cez Pyreneje a Juru až do Álp. Stavím sa s vami, že tieto rozľahlé horské pásma nebudú len sprievodným faktorom Tour, ale určia aj hlavné rozdiely v celkovej klasifikácii,“ povedal riaditeľ pretekov Christian Prudhomme pre server Tour de France.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto ContadorAndré GreipelChristopher FroomeNairo QuintanaPeter SaganTony Martin