Zlatý pedál 2015 získal Peter Sagan, ocenil zlepšenie zväzu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter sagan
Cyklista Peter Sagan počas vyhlásenia výsledkov ankety Zlatý pedál 2015. Bratislava, 28. december 2015.

BRATISLAVA 28. decembra (WebNoviny.sk) – Najlepším cyklistom Slovenska za rok 2015 sa podľa predpokladov stal Peter Sagan.

Majster sveta z cestných pretekov s hromadným štartom z Richmondu triumfoval pred majstrom Európy do 23 rokov z Tallinnu Erikom Baškom a víťazkou Svetového pohára v cyklotriale Tatianou Janíčkovou.

„Už to všetko odzvonilo, ale som veľmi rád, je to veľmi pekné, že tu môžem stáť. Chcel by som sa poďakovať rodine, ktorá ma priviedla k cyklistike, tímu, ktorý za mnou stojí, tiež zväzu, ktorý sa zlepšil v posledných rokoch. Je za mojím úspechom veľa ľudí, nemal by som tu stáť teraz sám. Všetko to, čo sa deje okolo môjho víťazstva na majstrovstvách sveta, ani neviem, či je to odmena alebo trest? Ale nie, všetko si treba užívať, tento rok som tu už s obrúčkou na ruke, majstrovstvá sveta sa tomu nevyrovnajú. Takže si užívam najmä tento pocit,“ povedal hlavný ocenený Peter Sagan.

Na slávnostnom galavečere Zlatý pedál v pondelok v divadle Tower Stage v Bratislave ocenili laureátov v desiatich sekciách cyklistiky. Sagan, pochopiteľne, ovládol kategóriu cyklistov na ceste, najlepšou sálovou cyklistkou sa stala Nicole Frýbortová, strieborná zo súťaže jednotlivkýň v krasojazde na majstrovstvách sveta v malajzijskom Johor Bahru. Najlepším cyklokrosárom je štvornásobný majster Slovenska Martin Haring, v cyklotriale dominovala už spomenutá Tatiana Janíčková, na dráhe zasa Alžbeta Pavlendová, tretia žena svetového rebríčka v disciplíne scratch. Medzi horskými cyklistami v kategórii cross country získal ocenenie František Lami, úradujúci majster SR. Medzi paracyklistami dominoval Jozef Metelka, zlatý medailista v stíhacích pretekoch na 4 km na majstrovstvách sveta v dráhovej cyklistike v Apeldoorne a celkový víťaz Svetového pohára v kategórii MC4. Sedem medailí z majstrovstiev sveta, štyri z majstrovstiev Európy, dve prvenstvá v rebríčku Svetového pohára aj mnoho víťazstiev na zahraničných pretekoch vybojovali v uplynulej sezóne slovenskí cyklisti. Najúspešnejší rok slovenskej cyklistiky vyzdvihol aj prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara. „Som osobne veľmi rád, že slovenská cyklistika je z roka na rok v európskom i svetovom meradle úspešnejšia. Tatiana Janíčková, Erik Baška, Nicole Frýbortová, štvorica sálových cyklistiek, Filip Polc a, samozrejme, Peter Sagan v tomto roku ohromne zviditeľnili Slovensko.“

Na galavečere vyhlásili aj víťazov špeciálnych kategórií. Talentom roka sa stal iba 16-ročný Matúš Štoček, strieborný z júlového XIII. európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v cestných pretekoch s hromadným štartom v gruzínskom Tbilisi ako aj zlatý z ME v horskej cyklistike v kategórii kadetov. Cenu za mimoriadny športový výkon odovzdali dlhoročnému úspešnému reprezentantovi v zjazde na horských bicykloch Filipovi Polcovi ako aj štvorici krasojazdkýň Alica Vinczeová, Dóra Szabóová, Anikó Molnárová, Viktória Glofáková, ktoré si na MS v Malajzii vybojovali bronzové medaily. Cena fair play sa ušla Štefanovi Krasňanovi za to, že na pretekoch Slovenského pohára v Levoči pomohol dvom zraneným súperom, čo uprednostnil pred dokončením súťaže. Ocenenie za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku získalo trio Július Baláž, Ivan Koller, Mikuláš Rapčan. Tituly Miss cyklistika si prebrali Martina Hrončeková, Martina Migilová a Barbora Svrčková.

Kultúrny program slávnosti v divadle Stage Tower v réžii Jána Ďurovčíka zahŕňal vystúpenia Nely Pociskovej, Jána Slezáka, IMT Smile aj časti muzikálu Jesus Christ Superstar.

Ocenení Cyklisti roka 2015 na Slovensku:

cyklotrial: Tatiana Janíčková

cyklokros: Martin Haring

sálová cyklistika: Nicole Frýbortová

masters: Ladislav Longauer

paracyklistika: Jozef Metelka

BMX / bikros: Kristína Madarásová

horská cyklistika – zjazd / four cross: Rastislav Baránek

horská cyklistika – cross country: František Lami

dráhová cyklistika: Alžbeta Pavlendová

cestná cyklistika: Peter Sagan

Talent roka 2015: Matúš Štoček

Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Július Baláž, Ivan Koller, Mikuláš Rapčan

Cena za mimoriadny športový výkon: Filip Polc a štvorica: Alica Vinczeová, Dóra Szabóová, Anikó Molnárová, Viktória Glofáková

Cena fair play: Štefan Krasňan

Zlatý pedál 2015 – cyklista roka 2015:

1. miesto: Peter Sagan

2. miesto: Erik Baška

3. miesto: Tatiana Janíčková

Vizitka Petra Sagana

Dátum a miesto narodenia: 26. januára 1990 v Žiline

Prezývka: Terminátor

Výška/hmotnosť: 184 cm/77 kg

Tím: Tinkoff

Predchádzajúce tímy: Cannondale (2013 – 2014), Liquigas-Cannondale (2011 – 2012), Liquigas-Doimo (2010), Dukla Trenčín Mérida (2009)

Najväčšie úspechy: majster sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom 2015, štvornásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France (2012 – 2015), víťaz štyroch individuálnych etáp na Tour de France (3x v roku 2012, 1x v roku 2013), víťaz štyroch individuálnych etáp na Vuelte a Espaňa (3x v roku 2011, 1x v roku 2015), celkový víťaz pretekov Okolo Sardínie (2011), Okolo Poľska (2011), Okolo Kalifornie (2015), Gent-Wevelgem (2013), Brabantský šíp (2013), GP Cycliste de Montreal (2013), E3 Harelbeke (2014), päťnásobný majster Slovenska v pretekoch s hromadným štartom (2011 – 2015), majster Slovenska v individuálnej časovke 2015, juniorský majster sveta a Európy v horskej cyklistike v disciplíne cross country (2008), druhé miesta na „monumentálnych“ klasických pretekoch Miláno – San Remo a Okolo Flámska, šieste miesto na Paríž – Roubaix

Zaujímavosti: vo svete cyklistiky sa po prvý raz výraznejšie presadil na ME v cyklokrose v roku 2007, keď získal v juniorskej kategórii bronzovú medailu. V januári 2008 si na MS v cyklokrose vybojoval striebornú medailu, v tom istom roku triumfoval na juniorských ME aj MS v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na cestnú cyklistiku presedlal v roku 2009, začínal v tíme Dukla Trenčín Merida. O rok nato prestúpil do talianskeho Liquigasu, v ktorého drese prišli prvé víťazstvá na pretekoch World Tour. Cyklistický svet si podmanil predovšetkým na najslávnejších pretekoch Tour de France, kde v ostatných štyroch rokoch ovládol súťaž o zelený dres. Svoju prvú sezónu v tíme Tinkoff-Saxo (už len Tinkoff) zakončil bravúrne – ziskom majstrovského titulu v pretekoch s hromadným štartom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik BaškaFilip PolcJozef MetelkaMartin HaringMatúš ŠtočekPeter SaganTatiana Janíčková