Cancellara vyhral Strade Bianche, Sagan v závere nestačil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara Foto: SITA/AP

SIENA 5. marca (WebNoviny.sk) – Fabian Cancellara triumfoval v sobotňajších jednorazových cyklistických pretekoch Strade Bianche so štartom aj cieľom v talianskom meste Siena. Švajčiarsky špecialista na klasiky zvíťazil v strhujúcom finiši, keď v drsnom stúpaní najprv dostihol domáceho Gianluigiho Brambillu a v záverečných metroch v klesaní do cieľa zdolal jeho tímového kolegu z Etixxu-QuickStep a zároveň obhajcu minuloročného prvenstva Zdeňka Štybara. Až do konca sa v čelnej skupine držal aj slovenský majster sveta Peter Sagan, ale v závere stúpania zaostal. Napokon skončil štvrtý s mankom trinástich sekúnd. Svetový šampión tak stále čaká na prvé víťazstvo v dúhovom drese.

Jazdec tímu Trek-Segafredo Cancellara triumfoval na 10. ročníku prestížnych pretekov po tretí raz, predtým sa tešil v rokoch 2008 a 2012. Ako organizátori sľúbili, v prípade tretieho víťazstva pomenujú po „Spartakusovi“ jeden z deviatich štrkových úsekov, ktoré robia preteky výnimočnými. Dvadsaťšesťročný Žilinčan Sagan dosiahol na Strade Bianche najlepšie výsledky v rokoch 2013 a 2014, keď bol zhodne druhý.

Tento deň je špeciálny, musel som hrať so svojimi najlepšími kartami. Nemám slov. Vedel som, že nemôžem nechať Brambillu odísť príliš ďaleko, hoci som bol oproti jazdcom Etixxu v menšine. Využil som skúsenosti a sebadôveru a nechal som si všetko na záver, pretože viem, že sa poznám veľmi dobre. Vyhrať Strade Bianche po tretí raz znamená, že som sa zapísal do histórie a bude po mne pomenovaný jeden úsek. Navždy som v Siene zanechal stopu a to ma robí šťastným,“ povedal Cancellara po pretekoch.

Pre Petra Sagana bolo podujatie Strade Bianche tretím európskym v tejto sezóne. Na úvod absolvoval etapové preteky Tour de San Luis v Argentíne, v závere februára sa postavil na štart prvých európskych klasík v Belgicku – Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne. Obsadil v nich druhé a siedme miesto. V sobotu bol štvrtý. Najbližšie na neho čaká 9. – 15. marca etapové podujatie Tirreno – Adriatico v Taliansku a 19. marca už príde na rad prvá z monumentálnych jarných klasík Miláno-San Remo.

Je začiatok sezóny a snažíme sa odviesť čo najlepšie výkony. Som spokojný, že som bol schopný zo seba vydať všetko. Skončiť prvý, tretí alebo štvrtý je súčasťou cyklistiky. Celkovo mám však radosť. Klimatické podmienky boli v poriadku, nepršalo. Bol som bol vpredu, ale vo finále som už nemal nohy,“ povedal Peter Sagan pre oficiálnu stránku tímu Tinkoff.

Aj na 10. ročníku Strade Bianche sa potvrdilo, že tieto špeciálne preteky sa nevyhrávajú v hromadnom špurte. Záverečné kilometre tvorilo stúpanie až takmer do centra Sieny zväčša úzkymi uličkami, kde treba byť stále vpredu a nestratiť kontakt. Kilometer pred cieľom sa profil zdvihol na 9% a posledných 500 m pred métou je to dokonca 16-percentné stúpanie. Posledné metre po pravotočivej zákrute sú klesaním do cieľa na námestí Piazza il Campo.

Prvý únik na „bielych cestách“ sa zrodil po 20 kilometroch a ocitla sa v ňom osmička jazdcov. Pelotón v tom čase ťahali Tinkoff, Movistar, Sky a Trek-Segafredo. Do tuhého začalo ísť v treťom a štvrtom štrkovom sektore, iniciatívu prezval Etixx-QuickStep. Belgický tím využil silný vietor a v hlavnom balíku zostalo asi 30 jazdcov, medzi nimi aj Peter Sagan. Potom sa do toho opreli jazdci tímu BMC a 76 km pred cieľom bol únik minulosťou. Pokoj však netrval dlho, na piatom prašnom sektore sa dopredu dostali piati cyklisti, medzi nimi aj Gianluca Brambilla. Menej ako 50 km pred páskou mal únik náskok 1:08 min pred hlavnou skupinou. Na konci šiesteho štrkového sektoru sa k slovu dostal Movistar a pohltil jedného z utečencov, vpredu tak zostali štyria jazdci. Ich náskok sa pohyboval na úrovni 40 sekúnd a postupne sa znižoval.

Na 20-kilometrovej hranici sa osamostatnil na čele Gianluca Brambilla, medzitým hlavnú skupinu roztrhala aktivita Michala Kwiatkowského. Brambillu zakrátko dostihol svetový šampión Peter Sagan, hneď za ním išiel obhajca vlaňajšieho prvenstva a Brambillov tímový kolega z Etixxu Zdeněk Štybar, pridal sa tiež Fabian Cancellara. Exkluzívna vedúca štvorica mala 17 km pred cieľom náskok 16 sekúnd. V pätách im boli Alejandro Valverde, Kwiatkowski, Vincenzo Nibali, či Greg van Avermaet. Osem kilometrov pred cieľom vyštartoval dopredu Brambilla, jeho únik však trval len sekundy. Brambilla to o chvíľu skúsil znovu a dva kilometre pred koncom mal osemsekundový náskok. V záverečnom náročnom stúpaní ho dostihli Cancellara so Štybarom, Sagan na jeho konci už bol vzadu. Cancellara mal v závere napokon viac síl a v Siene triumfoval tretíkrát v kariére.

Výsledky – Strade Bianche 2016 (Siena – Siena, 176 km):

1. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek-Segafredo 4:39:35 h, 2. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx-QuickStep rovnaký čas, 3. Gianluca Brambilla (Tal.) Etixx-QuickStep +4 s, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff +13, 5. Petr Vakoč (ČR) Etixx-QuickStep +34, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +37

Doterajší víťazi Strade Bianche (v zátvorke krajina a vtedajší tím):

2016 Fabian Cancellara (Švaj./Trek-Segafredo)

2015 Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-QuickStep)

2014 Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-QuickStep)

2013 Moreno Moser (Tal./Cannondale)

2012 Fabian Cancellara (Švaj./RadioShack-Nissan)

2011 Philippe Gilbert (Belg./Omega Pharma-Lotto)

2010 Maxim Iglinskij (Kaz./Astana)

2009 Thomas Lövkvist (Švéd./Columbia-High Road)

2008 Fabian Cancellara (Švaj./Team CSC)

2007 Alexandr Kolobnev (Rus./Team CSC)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeFabian CancellaraMichal KwiatkowskiPeter SaganPhilippe GilbertVincenzo Nibali