V sobotu na Tirreno-Adriatico víťazne Cummings, Sagan 7.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cummings
Stephen Cummings sa teší z víťazstva etapy Tour de France, ktorá viedla z Rodez do Mende a merala 178,5 km. Foto: SITA/AP

FOLIGNO 12. marca (WebNoiny.sk) – Britský cyklista Steve Cummings sa stal víťazom sobotňajšej 4. etapy na pretekoch kategórie WorldTour Tirreno-Adriatico. Skúsený 35-ročný jazdec tímu Dimension Data zaútočil 3,5 km pred cieľom a na jeho nástup nedokázal nikto z okresaného pelotónu zareagovať. Na druhom mieste skončil Talian Salvatore Puccio zo zoskupenia Sky, tretiu priečku obsadil Eritrejčan a Cummingsov tímový kolega Natnael Berhane. Obaja zaostali za víťazom o 13 sekúnd.

Slovenský jazdec Peter Sagan stále čaká na premiérové víťazstvo v dúhovom drese majstra sveta, v sobotu sa musel uspokojiť so siedmou pozíciou, mal odstup 25 sekúnd. Tešiť ho môže aspoň skutočnosť, že vyhral špurt pelotónu, v ktorom zdolal belgického rivala Grega van Avermaeta a zároveň si udržal červený dres pre vedúceho cyklistu bodovacej súťaže. „Dnes to bol fakt dlhý deň. Som rád, že začalo pršať až po finiši, nie pred ním. Snažil som sa útočiť, ale každý si ma chcel ustrážiť,“ cituje Sagana oficiálna stránka tímu Tinkoff.

V priebežnom celkovom poradí sa nič nezmenilo, stále vedie český cyklista tímu Etixx-QuickStep Zdeněk Štybar o deväť sekúnd pred triom z BMC Racing Damianom Carusom, Van Avermaetom a Tejayom van Garderenom, Sagan sa posunul na siedmu priečku s mankom 14 sekúnd.

Na účastníkov Tirreno-Adriatico čaká v nedeľu horská etapa, po ktorej budú mať preteky zrejme nového lídra. Bude sa finišovať na vrchole kopca Monte San Vicino (13 km, priemerný sklon 6,6%).

V najdlhšej etape na tohtoročnom Tirreno-Adriatico sa v úniku ocitli štyria jazdci – Ricardo Vilela (Caja Rural), Valerio Conti (Lampre-Merida), Cesare Benedetti (Bora-Argon) a Francesco Bongiorno (Bardiani CSF) si vypracovali pred balíkom náskok presahujúci päť minút, no neskôr ich pelotón pohltil. Na najtvrdších úsekoch na záverečnom kopci sa neútočilo, ale hlavná skupina sa oslabila na približne 30 cyklistov.

Sagan a Boasson Hagen sa držali na čelných priečkach, v jednom momente sa snažil rozhýbať skupinu aj slovenský cyklista. Menší náskok si utvorili Montaguti, Puccio a Cummings, ku ktorým sa pridali ďalší traja borci. Veľký apetít mal najmä Cummings, ktorý sa osamostatnil na čele približne tri kilometre pred cieľom. Britský jazdec v závere naplno využil svoje časovkárske schopnosti a tešil sa z víťazstva. Pelotón sa objavil v cieli s mankom 25 sekúnd, Peter Sagan zdolal Van Avermaeta a obsadil siedme miesto.

Výsledky – Tirreno-Adriatico 2016:

4. etapa (Montalto di Castro – Foligno, 222 km): 1. Steve Cummings (V. Brit.) Dimension Data 6:04:49 h, 2. Salvatore Puccio (Tal.) Sky, 3. Natnael Berhane (Er.) Dimension Data, 4. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša, 5. Jan Bakelants (Belg.) Ag2r La Mondiale – všetci +13 s, 6. Matteo Montaguti (Tal.) Ag2r La Mondiale +16, 7. Peter Sagan (SR) Tinkoff +25

Poradie po 4. etape: 1. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx-QuickStep 15:56:32 h, 2. Damiano Caruso (Tal.), 3. Greg van Avermaet (Belg.), 4. Tejay van Garderen (USA) všetci BMC Racing – všetci +9 s, 5. Bob Jungels (Lux.) Etixx-QuickStep, 6. Gianluca Brambilla (Tal.) Etixx-QuickStep – obaja +11, 7. Peter Sagan (SR) Tinkoff +14

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bob JungelsPeter Sagan