Sagan tesne prehral na E3 Harelbeke, triumfoval Kwiatkowski

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: facebook.com/PeterSagan

HARELBEKE 25. marca (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan mal veľmi blízko k triumfu na cyklistických pretekoch E3 Harelbeke (206,4 km), jednej z tradičných jarných klasík na belgickom území, ale nedosiahol ho.

Sagan prehral v záverečnom finiši s poľským súperom Michalom Kwiatkowským (Team Sky), s ktorým strávil v úniku posledných 30 km. Čas víťaza bol 4:55:18 h, Sagan zaostal o 4 sekundy, keď v záverečnom kilometri nevedel zareagovať na Poliakov nástup. Sagan teda nezopakoval úspech na tomto podujatí spred dvoch rokov. Zároveň si nevybojoval prvé víťazstvo v tomto roku a tiež v dúhovom drese majstra sveta, ktorý nosí na sebe od vlaňajšieho septembrového triumfu v americkom Richmonde.

Preteky, ktoré zvyknú prezývať aj Mini Okolo Flámska pre ich početné „kockové“ pasáže s dovedna 15 stúpaniami, rozhodol nástup Sagana s Kwiatkowským zo silnej skupiny klasikárov približne 30 km pred cieľom na Karnemelkbeekstraat (1530 m, 4,9%).

Súperi príkladne spolupracovali

Dvojica začala príkladne spolupracovať a po pár kilometroch si utvorila 16-sekundový náskok. Pätnásť kilometrov pred cieľom ich náskok presiahol pol minúty a na záverečnej rovine si ho dlho stabilne udržiavali. Keď 2 km pred métou mali ich prenasledovatelia stále 17-sekundové manko, bolo takmer isté, že víťazom bude Slovák alebo Poliak. Do záverečného kilometra vstupovala dvojička s 11 sekundami k dobru, vtedy už Kwiatkowski Saganovi nestriedal. Napokon ho prekvapil nástupom, ktorý sa ukázal ako rozhodujúci. Tretí skončil Brit Ian Stannard (Team Sky) s mankom 11 sekúnd, hneď za ním skončil švajčiarsky favorit Fabian Cancellara (Trek-Segafredo).

„Viem ako sa Peter cíti. Jazdiť v dúhovom drese majstra sveta nie je jednoduché. Obaja však máme za sebou skvelé preteky. Výborne sme spolupracovali, podobne ako pred tromi rokmi na Strade Bianche. Ja som vydal zo seba všetko, mal som dobré nohy a šiel som odhodlane za víťazstvom. Samozrejme, tešil som sa aj z veľkej podpory tímových kolegov na čele s Ianom Stannardom,“ povedal Kwiatkowski v reakcii na webe Cyclingnews.

„Spolupracovali sme, v závere som však už nemal energiu. Bol lepší. Cyklistika je jednoduchá, to si myslím. Na konci takýchto pretekov je všetko inak. Zaútočil som, potom som si veľa odpracoval. Počas posledných dvoch kilometrov mi z vysielačky hlásili ‚musíš ťahať, musíš ťahať, všetci sa blížia‘. Mnoho som ťahal a pred cieľom už som nemal nohy,“ skonštatoval Sagan po pretekoch, citoval ho web cyclingnews.com. „Je to môj osud – kto má viac druhých miest než ja? Je čas začať vyhrávať,“ doplnil Sagan.

Sagan odštartoval rok pomerne dobre

Dvadsaťšesťročný Žilinčan Peter Sagan odštartoval rok 2016 na klasikách v pomerne dobrej forme, na úvodnej európskej Omloop Het Nieuwsblad skončil druhý, na Strade Bianche obsadil štvrté miesto a o kvalitný výsledok na monumente Miláno-San Remo ho pripravil pád Fernanda Gaviriu 400 metrov pred páskou.

Medzitým si odskočil na etapové preteky Tirreno-Adriatico, kde v celkovom hodnotení skončil smolne druhý o 1 sekundu za Belgičanom Gregom van Avermaetom. Ten napokon v piatok na E3 Harelbeke chýbal. V noci pred pretekmi mal žalúdočné ťažkosti a tímový lekár BMC Racing mu odporučil dvojdňový oddych.

Preteky E3 Harelbeke a o dva dni neskôr a Gent-Wevelgem sú klasikami, ktoré slúžia cyklistom ako kvalitná príprava pred nastávajúcimi dvoma monumentmi Okolo Flámska (3. 4.) a Paríž-Roubaix (10. 4.).

Osem zvučných mien bolo v úniku

Dlhé kilometre v piatok strávila v úniku osmička menej zvučných mien: Antoine Demoitie (Wanty – Groupe Gobert), Reto Hollenstein (IAM Cycling), Jay Robert Thomson (Dimension Data), Wouter Wippert (Cannondale Pro Cycling), Bert De Backer (Team Giant-Alpecin), Nico Denz (AG2R La Mondiale), Sjoerd van Ginneken (Roompot – Oranje Peloton), Tony Hurel (Direct Energie).

Ich náskok 132 km pred cieľom bol 5:32 min, ale 73 km pred cieľom už len 1:41 min. Približne vtedy sa vydala na stíhanie „utečencov“ silná skupina s prevahou jazdcov tímu Etixx – QuickStep. Boli v nej Matteo Trentin, Niki Terpstra, Tom Boonen, Zdeněk Štybar (všetci Etixx-Quickstep), Fabian Cancellara (Trek), Sep Vanmarcke (LottoNl-Jumbo), Lars Boom (Astana), Jurgen Roelandts, Tiesj Benoot (obaja Lotto Soudal), Daniel Oss (BMC). Stíhala ich skupina s Petrom Saganom a niekoľkými jazdcami tímu Sky a napokon ich dostihli.

Cancellarovi spadla reťaz

Cancellarovi potom na úzkej ceste spadla reťaz a zdalo sa, že má po pretekoch. Po takmer minúte opäť vysadol na bicykel a stíhacou jazdou sa postupne predieral dopredu. Neskôr utvoril dvojičku so Štybarom, ktorého postihol defekt, a spoločná stíhačka im vyšla. Lídri pretekov prefrčali po obávanom Paterbergu 42 km pred cieľom (dĺžka 700, priemerný sklon 12%) a o niekoľko kilometrov neskôr v stúpaní na Oude Kwaremont (2200 m, 4,2%) zaútočil Sagan a na chvíľu sa mu podarilo rozrhať čelo pretekov.

Naozaj iba na chvíľu, lebo 32 km pred métou už bol Cancellara členom silnej prvej skupiny v tomto zložení: Lars Boom (Astana), Daniel Oss a Jean-Pierre Drucker (BMC Racing Team), Matteo Trentin, Niki Terpstra, Tom Boonen, Zdeněk Štybar (Etixx – Quick-Step), Dries Devenyns (IAM Cycling), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Sep Vanmarcke (LottoNl-Jumbo), Ian Stannard a Michal Kwiatkowski (Team Sky), Peter Sagan (Tinkoff Team), Jasper Stuyven a Fabian Cancellara (Trek-Segafredo).

Na ďalšom kopčeku Karnemelkbeekstraat 31 km pred cieľom Sagan opäť zaútočil a tentoraz sa za ním vyviezol aj Poliak Kwiatkowski. Spoločne v úniku zvládli aj posledný z 15 kopčekov na trase Tiegemberg (1000 m, 6,5%) a vydali sa v ústrety úspechu v týchto pretekoch. Do záverečného kilometra vstupovali Kwiatkowski a Sagan s 11 sekundami k dobru, vtedy už Poliak Saganovi nestriedal a napokon rozhodol záverečným nástupom.

E3 Harelbeke (206,4 km) – výsledky:

1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky 4:49:34 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff Team +4 s, 3. Ian Stannard (V. Brit.) Team Sky +11, 4. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek-Segafredo, 5. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo, 6. Lars Boom (Hol.) Astana, 7. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal, 8. Sep Vanmarcke (Belg.) LottoNl-Jumbo, 9. Jean-Pierre Drucker (Lux.) BMC Racing Team, 10. Daniel Oss (Tal.) BMC Racing Team – všetci 11 sekúnd,… 71. Juraj Sagan (SR) Tinkoff Team +8:59 min.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fabian CancellaraJuraj SaganLars BoomMichal KwiatkowskiNiki TerpstraPeter SaganTom Boonen