So mnou sa asi ťažko spolupracuje, zhodnotil Peter Sagan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: archívne, SITA/AP

HARELBEKE 26. marca (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou ďalšie skvelo zrežírované preteky, ktorým chýbala len čerešnička – víťazná koncovka.

Profilovo náročná flámska klasika E3 Harelbeke plná úsekov s dlažobnými kockami či úzkymi cestičkami na belgickom vidieku sa lámala dvakrát. Najprv približne 30 km pred cieľom, keď sa Sagan na predposlednom kopci Karnemelkbeekstraate rozhodol pre únik zo silnej skupiny klasikárov a vytiahol so sebou aj Poliaka Michala Kwiatkowského. Definitívne rozhodnutie priniesol až záverečný kilometer, keď úradujúci majster sveta Sagan unavený neustálym udržiavaním tempa nedokázal zareagovať na nástup svetového šampióna spred dvoch rokov a skončil druhý.

„So mnou sa asi ťažko spolupracuje. Tak to poväčšine býva. Sám som sa zničil vpredu a vo finále som už nemal nohy na to, aby som špurtoval o prvenstvo. Na druhej strane som rád, že som došiel v úniku do cieľa. Vždy je niečo na úkor niečoho,“ konštatoval Peter Sagan v nahrávke svojho mediálneho manažéra Mateja Vyšňu. Rozhodnutie uniknúť skupine favoritov, v ktorej nechýbali Fabian Cancellara, Lars Boom či Niki Terpstra ešte s dostatočným predstihom pred cieľom vysvetlil takto: „Neoplatilo sa zostať v skupine, lebo Etixx-QuickStep tam mal štyroch jazdcov a určite by začali nastupovať. Vravel som si, žeby bolo lepšie ísť sám do úniku, pravda, ak mi to nohy dovolia. Tak sme sa ocitli vpredu s Kwiatkom.“

V dúhovom drese majstra sveta jazdiaci Peter Sagan by pokojne mohol dostať cyklistickú prezývku Peter II. V tejto sezóne napriek veľkej snahe ešte nevystúpil ani raz na najvyšší stupienok po etape, celkovej klasifikácii „etapáku“ či jednorazových pretekoch, ale v Harelbeke dosiahol už šieste druhé miesto. Tesne pod vrcholom zostal aj v jednej etape januárového podujatia Tour de San Luis v Argentíne, vo dvoch etapách aj v celkovom poradí na Tirreno-Adriatico, tiež v úvodnej belgickej klasike sezóny Omloop Het Nieuwsblad a teraz na E3 Harelbeke. „Je to môj osud – kto má viac druhých miest než ja? Je čas začať vyhrávať,“ povzdychol si Sagan.

Už na Veľkonočnú nedeľu pokračuje sezóna belgických klasík podujatím Gent-Wevelgem. Peter Sagan by mal byť opäť pri tom ako líder tímu Tinkoff. „Dnes sa mi nešlo dobre, ale ani zle. Kondícia je aká-taká, uvidíme, ako to pôjde ďalej,“ doplnil najúspešnejší slovenský športovec za rok 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fabian CancellaraLars BoomNiki TerpstraPeter Sagan