Sagan vybojoval na Gent-Wevelgem prvé víťazstvo v sezóne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
PeterSagan
Foto: facebook.com/PeterSagan

WEVELGEM 27. marca (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan dosiahol prvé víťazstvo v dúhovom drese majstra sveta, keď triumfoval na nedeľňajšej flámskej klasike Gent-Wevelgem (243 km). Dvadsaťšesťročný Žilinčan sa presadil v záverečnom špurte štvorčlennej skupiny, zdolal Sepa Vanmarckeho, Viačeslava Kuznecova a Fabiana Cancellaru. Sagan sa tešil z víťazstva na tomto podujatí aj v roku 2013 ešte v drese Cannondalu. Okrem toho bol v roku 2012 druhý a o dva roky neskôr tretí. Sagan spolu s Rikom van Looyom sú jediní cyklisti, ktorí dokázali vyhrať Gent-Wevelgem v dúhovom drese svetového šampióna. Belgičanovi sa to podarilo ešte v roku 1962.

Peter Sagan sa dostal do úniku na poslednom stúpaní na Kemmelberg, keď zachytil útok Cancellaru. Pridal sa k nim aj Vanmarcke a spolu dostihli vedúceho Kuznecova. Potom si vypracovali vyše 40-sekundový náskok a niekoľko kilometrov pred cieľom bolo jasné, že víťazom bude jeden z vedúcej štvorice. V poslednom kilometri sa začalo taktizovať, nikto nechcel nastúpiť, až to bol napokon Kuznecov, ktorý vyprovokoval skupinu k špurtu. Jazdec Kaťuše bol dobre rozbehnutý, ale Sagan mal dobré nohy a pár metrov pred páskou sa dokázal dostať cez Rusa a tešil sa z prvého víťazstva v sezóne. Predtým dosiahol osemkrát druhé miesto, naposledy v piatok na inej flámskej klasike E3 Harelbeke.

Konečne víťazstvo v dúhovom drese

„Som veľmi šťastný, ako to dnes dopadlo. Musím sa poďakovať svojím tímovým kolegom, pretože odviedli kus tvrdej práce. Boli to veľmi ťažké preteky pre silný vietor, celý deň sme išli naplno. S Fabianom sme sa na poslednom kockovom kopci dostali do úniku, od začiatku sme spolupracovali, hoci v úvode to bolo dosť ťažké. Konečne som vyhral v dúhovom drese, je to pre mňa dôležité víťazstvo. V závere som sa cítil veľmi dobre. Boli sme trochu pomalí, pretože sme mali celkom dobrý náskok. Fabian vie byť rýchly aj po toľkých kilometroch, to isté platí o mne, ak sa cítim dobre. Víťazstvo venujem otcovi mojej manželky, pretože momentálne prežíva ťažké obdobie,“ povedal Peter Sagan v prvom televíznom interview pre belgickú stanicu Sporza.

Neskôr pre oficiálnu stránku tímu Tinkoff pokračoval: „Finále bolo veľmi náročné, pretože sme boli v úniku. Nešiel som urobiť tú istú chybu ako v piatok na E3 Harelbeke, keď som ťahal až do konca. Mali sme náskok, špurtovať som začal z tretej pozície. Musel som ísť za Kuznecova a napokon mi rozbehol veľmi dobrý šprint. Každé preteky sú iné a dnes mi to vyšlo. Je dôležité, že som vo forme pred Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. V piatok to boli iné preteky a dnešok pre mňa oveľa lepší. Každý vie, že som bol unavený, veľa som si odpracoval.“

„Bolo jasné od začiatku, že pôjdeme na Petra. Všetci chlapci boli na to pripravení. Prvým v úniku bol Pavel Brutt, pelotón nechal skupinu odísť, no potom začal fúkať vietor a situácia sa zmenila. Na poslednom stúpaní Peter išiel naplno, dokázal si vypracovať náskok a ušiel spolu s ďalšími tromi jazdcami. Museli tvrdo pracovať, ale bez toho, aby sa pred cieľom príliš unavili. Peter si výborne rozložil sily. Na otvorených cestách ich poriadne stíhali, ale lídri skvele spolupracovali a udržovali si odstup. Na konci to Peter zakončil vo veľkom štýle,“ dodal športový riaditeľ tímu Tinkoff Tristan Hoffman.

V špurte o piate miesto víťaz Miláno-San Remo Arnaud Démare zdolal kolumbijský talent Fernanda Gaviriu. Obaja prišli do cieľa s mankom 12 sekúnd. Na Gent-Wevelgem sa v drese tímu Tinkoff objavili aj ďalší dvaja Slováci Michael Kolář a Erik Baška, ich umiestnenie zatiaľ nie je známe. Kolář nahradil zraneného Bennatiho a Baška si odkrútil premiéru v pretekoch WorldTour na úkor Trusova. Gent-Wevelgem bolo posledným podujatím pred dvojicou monumentov Okolo Flámska (3. 4.) a Paríž-Roubaix (10. 4.).

Dokázal prešpurtovať Kuznecova

O únik dňa sa postarali piati jazdci – Brutt (Tinkoff), Westra (Astana), Pellaud (IAM), Rickaert (Topsport) a Černý (CCC). Vytvorili si maximálne 11-minútový náskok, ale ten začal rapídne klesať po úradovaní vetra. Prírodný živel začal trhať pelotón a dopredu sa dostala početná skupina jazdcov aj s Petrom Saganom, ktorá dostihla utečencov na méte 114 km pred cieľom. K čelnej skupine sa začal približovať zvyšok pelotónu a 91 km pred páskou sa spojili. Na Montebergu (dĺžka 1000 m, priemerný sklon 7,3 %) 68 km pred cieľom zaútočila skupina Trentin (Etixx), Benoot (Lotto Soudal), Oss (BMC), Brutt a Nizzolo (Trek). Pelotón zakrátko zlikvidoval ich náskok, zostávalo v ňom 54 ľudí.

Na jazdcov čakali už len dve stúpania – Baneberg (300 m, 10 %) a Kemmelberg (530 m, 6,2 %). Dopredu sa vydal Kuznecov z Kaťuše, pelotón ho nechal ísť a utvoril si 45-sekundový náskok. Na Banebergu zaútočil Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), tomu už čelná skupina odísť nedovolila. Na poslednom Kemmelbergu atakoval Cancellara, pridal sa k nemu Sagan a v zjazde aj Vanmarcke. Spolu dostihli Kuznecova, 26 km pred cieľom bol ich náskok 28 sekúnd a stále rástol.

Slovenský majster sveta sa často nachádzal na čele úniku, pomáhal mu najmä Cancellara. Desať kilometrov pred cieľom mali k dobru 38 sekúnd, na čele prenasledujúcej skupiny boli predovšetkým jazdci Etixxu. Keď už sa náskok vedúcej štvorice pohyboval 5 km pred páskou na úrovni 45 sekúnd, bolo jasné, že víťaz vzíde z tejto skupiny. Napokon sa z prvého víťazstva v sezóne tešil Sagan, ktorý dokázal prešpurtovať Kuznecova.

Výsledky – klasika Gent-Wevelgem (243 km):

1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 5:55:16 h, 2. Sep Vanmarcke (Belg.) LottoNL-Jumbo, 3. Viačeslav Kuznecov (Rus.) Kaťuša, 4. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek-Segafredo – všetci rovnaký čas ako víťaz, 5. Arnaud Démare (Fr.) FDJ, 6. Fernando Gaviria (Kol.) Etixx-QuickStep – obaja +12 s,… Erik Baška a Michael Kolář (obaja SR) obaja Tinkoff – nedokončili

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arnaud DémareErik BaškaFabian CancellaraFernando GaviriaMichael KolářPeter Sagan