Video: Osemkrát a dosť, Sagan triumfoval v dúhovom drese

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Peter Sagan sa raduje z triumfu na flámskej klasike Gent-Wevelgem. Wevelgem, 27. marec 2016. Foto: facebook.com/PeterSagan

WEVELGEM 28. marca (WebNoviny.sk) – Po ôsmich druhých miestach to prišlo a Slovák Peter Sagan sa dočkal prvého víťazstva v dúhovom drese pre úradujúceho majstra sveta v cestnej cyklistike.

Dvadsaťšesťročný Žilinčan triumfoval na Veľkonočnú nedeľu na flámskej klasike na dlažobných kockách Gent-Wevelgem. V záverečných metroch dobre zareagoval na nástup Rusa Viačeslava Kuznecova a súpera prešpurtoval. Na Sagana nestačili ani Belgičan Sep Vanmarcke či fenomenálny Švajčiar Fabian Cancellara.

„Chcem venovať toto víťazstvo otcovi mojej manželky, pretože v posledných dňoch prežil ťažké chvíle. Som šťastný, že som konečne vyhral v majstrovskom drese, Gent-Wevelgem sú pre mňa dôležité preteky. Je to po druhý raz, čo som ich vyhral,“ povedal Sagan na tlačovej konferencii.

Sagan má už na konte 73 druhých miest

Prvýkrát stál vo Wevelgeme na najvyššom stupni v roku 2013. Vtedy triumfoval po samostatnom úniku 4 km pred cieľom. „Bolo to veľmi náročné a chcem sa poďakovať mojim tímovým kolegom. Zo začiatku trochu chýbali, ale neskôr sa dotiahli a mohli sme hrať hru ako ostatní.“

Slovenský cyklista je celosvetovo známy svojimi druhými miestami, celkovo ich má v profesionálnom pelotóne na konte už 73. Belgických novinárov zaujímalo, či si o to viac cení nedeľňajšie víťazstvo.

„V živote existujú dôležitejšie veci ako víťazstvá alebo druhé miesta. Jazdím pre vášeň, nie je pre ambície. Myslím si, že keď vždy budete vpredu, jedného dňa sa vám musí podariť vyhrať. Je dôležité sa dobre cítiť a nerozmýšľať o zlých veciach,“ pokračoval Peter Sagan.

Video: Záver klasiky Gent-Wevelgem, na ktorej Peter Sagan triumfoval

Na Sagana teraz čaká monument Okolo Flámska

Štvornásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France sa dostal do úniku s Cancellarom, Vanmarckem a Kuznecovom po poslednom stúpaní na Kemmelberg. Pred prenasledovateľmi si udržiavali konštantný minimálne 30-sekundový náskok a hoci v poslednom kilometri trochu váhali, napokon mali na pelotón v cieli k dobru 11 sekúnd.

„V úniku sme dobre spolupracovali, ale ku koncu to už začínalo byť ťažké. Ťahali sme najmä ja, Fabian a jazdec z Kaťuše. Pracoval aj Vanmarcke, ale neviem, ako to povedať, no prestal ťahať ešte pred nami. Cyklistika je aj o tom, veľké mená si musia toho veľa odpracovať. Potom som si povedal, že nejdem robiť tú istú chybu a šliapať do pedálov až do konca ako v piatok na E3 Harelbeke. Mali sme dobrý náskok a začínal som špurtovať z tretej pozície. Jazdec Kaťuše začal skoro, vedel som, že musím ísť za neho. Rozbehol mi veľmi dobrý špurt,“ uviedol majster sveta z amerického Richmondu.

Peter Sagan teraz odletí domov a do Belgicka sa vráti v závere budúceho týždňa, v nedeľu 3. apríla ho čaká totiž ďalší z vrcholov sezóny – monument Okolo Flámska. V roku 2013 tam skončil druhý.

„Sú to dôležité preteky a myslím si, že som na dobrej ceste pred Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Nič to však neznamená, pretože každé preteky sú iné. Dnešok mi vyšiel, ale budúca nedeľa môže byť totálne odlišná. Uvidíme. Určite je však dôležité, že som v dobrej forme. Na E3 Harelbeke v piatok to bolo trochu iné, dnešok mi vyšiel oveľa lepšie,“ uzavrel jazdec tímu Tinkoff, ktorý je momentálne na čele rebríčka UCI WorldTour so sedembodovým náskokom pred Richiem Portem z BMC Racing.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fabian CancellaraPeter Sagan