Valverde vyhral 16. etapu Gira, Kruijswijk zvýšil náskok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde Foto: SITA/AP

ANDALO 24. mája (WebNoviny.sk) – Triumfom Španiela Alejandra Valverdeho z tímu Movistar sa skončila 16. etapa cyklistických pretekov Giro dˇItalia, ktorá mala štart v Bressanone a po 132 km vrcholila v Andale.

Po takmer troch hodinách v sedle bicykla (2:58:54 h) 36-ročný univerzál Valverde zdolal svojich súperov v úniku Holanďana Stevena Kruijswijka (LottoNL-Jumbo) a Rusa Ilnura Zakarina (Kaťuša) a tešil sa vôbec z prvého etapového triumfu na Giro d´Italia v kariére.

Zakarin už vypustil záverečný špurt a došiel do cieľa s mankom 8 sekúnd na víťaza. Najväčšie prekvapenie tohtoročného Gira Kruijswijk opäť zvýšil svoj náskok na čele pretekov, pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom má k dobru už 3 minúty. Tretí Valverde zaostáva o 3:23 min.

Favoriti sa rozdelili

Po dni voľna čakala na pelotón ďalšia etapa s prívlastkom horská. So 132 km bola zároveň najkratšia v programe tohtoročného Gira a skrývala dve dlhé stúpania II. kategórie Passo della Mendola (dĺžka 14,8 km, max. sklon 10%) a Fai Della Paganella (10,25 km, max. 15%) a potom ešte cieľové III. kategórie do Andala. Favoriti sa už v polovici etapy rozdelili do dvoch hlavných skupín, pričom vpredu chýbal druhý muž priebežného poradia Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) a tiež piaty Poliak Rafal Majka (Tinkoff).

Osmička vpredu vrátane ružového Holanďana Kruijswijka mala 15 km pred cieľom k dobru len 20 sekúnd a dvojica Chaves – Majka sa neskôr dotiahla na lídrov pretekov. Vpredu sa potom sformovala silná trojica Ilnur Zakarin (Kaťuša), Alejandro Valverde (Movistar), Steven Kruijswijk (Lotto-NL Jumbo), ktorá sa prvá ocitla na vrchole Fai Della Paganella 10 km pred cieľom. Vzadu v najstrmších častiach stúpania zaútočil Chaves a výraznejšie zaostal Vincenzo Nibali (Astana).

V cieli čakal aj lyžiar Svindal

Bývalého šampióna Gira Nibaliho v samom závere etapy postihla kríza a do cieľa prišiel s mankom 1:47 min na 11. mieste. Stálo ho to pokles v celkovej priebežnej klasifikácii z tretieho na štvrté miesto s odstupom 4:43 min a druhý triumf na Gire sa mu začína výrazne vzďaľovať. Náskok 28 sekúnd 5 km pred páskou dával vedúcemu triu Valverde – Kruijswijk – Zakarin reálnu šancu na dotiahnutie svojho úsilia do úspešného konca. Do posledného kilometra už po rovine vchádzala trojica lídrov spoločne, ale záverečný špurt si bezpečne postrážil skúsený Valverde.

Jedným z čestných hostí v cieli etapy bol aj skvelý nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal, ktorý má práve v Andale jednu zo svojich rezidencí. V stredu čaká na pelotón 196 km z Molvena do Cassano d´Adda, pričom druhá polovica tejto etapy sa pôjde po takmer úplnej rovine.

Výsledky – Giro d´Italia 2016:

16. etapa (Bressanone – Andalo, 132 km): 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 2:58:54 h, 2. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo – rovnaký čas ako víťaz, 3. Ilnur Zakarin (Rus) Kaťuša +8 s, 4. Diego Ulissi (Tal.) Lampre-Merida +37, 5. Bob Jungels (Lux.) Etixx – QuickStep +37, 6. David López (Šp.) Sky +38,…9. Rafal Majka (Poľ.) +50,…11. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +1:47.

Poradie po 16. etape: 1. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo 63:40:10 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEdge +3:00 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:23, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +4:43, 4. 5. Ilnur Zakarin (Rus.) +4:50, 6. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +5:34.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aksel Lund SvindalAlejandro ValverdeBob JungelsDiego UlissiRafal MajkaVincenzo Nibali