Video: Trentin prekvapil krajanov, vyhral 18. etapu Gira

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matteo Trentin
Matteo Trentin z tímu Etixx - Quick-Step Foto: SITA/AP

PINEROLO 26. mája (WebNoviny.sk) – Taliansky cyklista Matteo Trentin z tímu Etixx – Quick-Step sa stal víťazom 18. etapy Giro d´Italia, ktorá viedla z Muggia do Pinerola a merala 240 km. Trentin v závere náročnej etapy šokoval svojich krajanov Gianlucu Brambillu a Morena Mosera, ktorých predstihol v cieľovej rovinke približne 300 m pred páskou a suverénne ich prešpurtoval. Dvadsaťšesťročný Trentin dosiahol prvý etapový triumf na Gire v kariére, celkovo ôsmy v profikariére. Druhý skončil Moser (Cannondale Pro Cycling) a tretí Brambilla (Etixx – Quick-Step).

S odstupom 20, resp. 30 sekúnd prišli do cieľa ďalší Talian Sacha Modolo a Nemec Nikias Arndt, ktorí boli rovnako v úniku. V ružovom drese jazdiaci líder priebežného celkového poradia Holanďana Steven Kruiswijk figuroval v skupine, ktorá mala 2 km pred cieľom manko vyše 13 minút a do cieľa napokon došiel na 25. priečke s odstupom 13:24 min za Trentinom. Keďže všetci muži z čela celkového priebežného poradia prišli do cieľa spoločne, po 18. etape sa na horných priečkach poradia nič nezmenilo. Prekvapenie Gira Kruijswijk naďalej vedie o 3:00 min pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom a 3:23 min pred Španielom Alejandrom Valverdem.

Na trase štvrtkovej etapy sa nachádzali dve stúpania, pričom zaujímavé bude najmä to posledné v cieľovom meste. Dva kilometre pred páskou jazdci prekonali San Maurizio – „pekelných“ 500 m do kopca po kockách s priemerným sklonom 13,2 % a maximom 20%. Brambilla sa v tomto stúpaní snažil „odpárať“ Mosera, ale nepodarilo sa mu to. Nasledovalo klesanie a potom rovinka do cieľa. V záverečných stovkách metrov obaja Taliani napokon museli kapitulovať, keď sa len dívali ako okolo nich prefrčal ich krajan Matteo Trentin.

Na Giro som prišiel s cieľom vyhrať niektorú z etáp, lebo som z klasík cítil solídnu formu. Dlho sa mi to nedarilo, ale dnes všetko do seba perfektne zapadlo. V záverečnom stúpaní som mal dobré nohy. Mali sme vpredu z nášho tímu ešte Brambillu a všetok tlak bol na Moserovi. lebo Cannondale chcel vyhrať etapu. V závere som maximálne šliapol do pedálov a vyšlo to,“ uviedol víťaz 18. etapy Matteo Trentin.

Výsledky – Giro d’Italia 2016:

18. etapa (Muggio – Pinerolo, 240 km): 1. Matteo Trentin, Etixx – Quick-Step 5:25:34 h, 2. Moreno Moser, Cannondale Pro Cycling, 3. Gianluca Brambilla, Etixx – Quick-Step – rovnaký čas ako víťaz, 4. Sacha Modolo (všetci Tal.) Lampre – Merida +20 s, 5. Nikias Arndt (Nem.) Giant-Alpecin +30, 6. Ivan Rovnyj (Rus.) Tinkoff +34.

Poradie po 18. etape: 1. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo 73:50:37 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEdge +3:00 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:23, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +4:43, 5. Ilnur Zakarin (Rus.) +4:50, 6. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +5:34

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeRafal MajkaVincenzo Nibali