Video: Giro d´Italia vyhral Nibali, Nizzolo diskvalifikovaný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nibali
Foto: SITA/AP

TURÍN 29. mája (WebNoviny.sk) – Taliansky cyklista Vincenzo Nibali z tímu Astana sa stal celkovým víťazom 99. ročníka cyklistických pretekov Giro d´Italia. Nibali sa na líderskú pozíciu posunul až v sobotňajšej predposlednej etape s cieľom v Sant´Anna di Vinadio, nedeľňajší šprintérsky záver v Turíne už len potvrdil jeho víťazstvo. Tridsaťjedenročný rodák z Messiny na Sicílii Nibali si druhýkrát v kariére pripísal celkový triumf na Gire, predtým sa mu to podarilo pred tromi rokmi.

Na konte má celkovo štyri víťazstvá na podujatiach Grand Tour. V konečnom poradí 99. Gira mal Nibali po 21 etapách náskok 52 sekúnd pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom a 1:17 min pred Španielom Alejandrom Valverdem. Pre skúseného Taliana tohtoročné Giro vôbec nebolo bezproblémové. V prvej polovici pretekov mu to veľmi nešlo a po 18. etape zaostával za holandským lídrom Stevenom Kruijswijkom na štvrtej priečke až o 4:43 min. Záverečné dve horské etapy však zvládol výborne a aj s pomocou tímových kolegov sa napokon tešil z ďalšieho veľkého triumfu kariéry.

„Bolo to pre mňa veľmi náročné Giro. Najhoršie som sa cítil v horskej časovke, kde mi to vôbec nešlo. Myslel som si, že je koniec nádejám na celkové víťazstvo. Posledné dve horské etapy mi však vyšli a záverečný dojazd som si už len užíval,“ uviedol Vincenzo Nibali pre Eurosport.

Záverečnú 21. etapu z Cunea do Turína (163 km) so šprintérskou koncovkou vyhral Talian Giacomo Nizzolo z tímu Trek-Segafredo. Bolo to vôbec prvé víťazstvo talianskeho pretekára v šprintérskej etape na tohtoročnom Gire a pre Nizzola rovnako premiérové na týchto pretekoch. Druhý skončil po absolvovaní ôsmich okruhov v Turíne Nemec Nikias Arndt (Giant-Alpecin) a tretí bol ďalší Talian Matteo Trentin (Etixx – QuickStep). Slovensko nemalo zastúpenie na tohtoročných pretekoch Giro d´Italia.

https://www.youtube.com/watch?v=tEGTTcY_0vA

Výsledky:

21. etapa (Cuneo – Turín, 163 km): 1. Nikias Arndt (Nem.) Giant-Alpecin 3:48:18 h, 2. Matteo Trentin (Tal.) Etixx – Quick-Step, 3. Sacha Modolo (Tal.) Lampre-Merida, 4. Alexander Porsev (Rus.) Kaťuša, 5. Sean de Bie (Belg.) Lotto Soudal, 6. Ivan Savickij (Rus.) Gazprom RusVelo – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Konečné poradie po 21. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 86:32:49 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEdge +52 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:17 min, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:50, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +4:37, 6. Bob Jungels (Lux.) Etixx – Quick-Step +8:31

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeBob JungelsRafal MajkaVincenzo Nibali