Juraj Sagan je majstrom Slovenska, prerušil bratovu sériu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Sagan majstrom Slovenska, prerušil bratovu sériu
Foto: archívne, SITA/AP

KYJOV 26. júna (WebNoviny.sk) – Peter Sagan sa nestal šiestykrát v sérii majstrom Slovenska v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom. Na spoločnom šampionáte Čechov a Slovákov na juhu Moravy v Kyjove bol v nedeľňajších pretekoch mužskej kategórie elite spomedzi Slovákov najlepší Juraj Sagan, ktorý skončil na druhom mieste. Úradujúci majster sveta Peter Sagan prišiel do cieľa štvrtý s odstupom 46 sekúnd.

Víťazom pretekov s dĺžkou 185,4 km sa stal český kolega Saganovcov v tíme Tinkoff Roman Keuziger. Sólojazdou v závere na námestí v Kyjove si 30-ročný Kreuziger (4:45:21 h) došiel po prvý český titul v pretekoch s hromadným štartom, nie však miestenku do českého tímu na olympijské hry v Riu de Janeiro.

Český zväz cyklistiky ho napokon nepotvrdil ako člena štvorice pre Rio de Janeiro. Tam budú Česko v pretekoch s hromadným štartom reprezentovať Leopold König, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Jan Bárta. Informoval o tom aj web idnes.cz.

Cyklisti v Kyjove absolvovali dovedna 9 okruhov

Cyklisti v Kyjove a jeho okolí absolvovali v nedeľu od 8.00 h dovedna 9 okruhov v celkovej dĺžke 185,4 km, boli na nich aj dve stúpania – už po 4 km trate 1,5 km na Strážovský kopec a druhé stúpanie cez obec Věteřov, dlhé 2,4 km s prevýšením 150 m. Už v prvom okruhu sa sformoval únik siedmich pretekárov, kde boli piati Česi a dvaja Slováci – obaja jazdci tímu Tinkoff Erik Baška a Michael Kolář.

Po šiestom okruhu mala sedmička vpredu ešte stále solídny náskok 4:44 min pred hlavným poľom so všetkými favoritmi vrátane Petra Sagana či Romana Kreuzigera. Po siedmom okruhu zostalo vpredu už len trio Kolář, Baška a Jan Kovář (Whirlpool Author), za nimi po 1:14 min prefrčali cieľovou zónou Česi Martin Boubal a Jonáš Vojtěch a s odstupom 2:30 min ďalší dvaja pôvodní členovia úniku Petr Swaczyna a Václav Nežerka

Roman Kreuziger si došiel po český titul

V predposlednom okruhu bola situácia už diametrálne odlišná, vedúce trio sa vydalo do posledného kola už len s náskokom 20 sekúnd pred favoritmi Petrom Saganom a Romanom Kreuzigerom z tímu Tinkoff. V poslednom okruhu bol už únik minulosťou a na čele bolo kvinteto jazdcov, traja z Ttinkoffu – bratia Peter a Juraj Saganovci, Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar (Etixx – QuickStep) a Martin Hunal (Whirlpool Author). Štyri kilometre pred cieľom zostalo vpredu trio J. Sagan, Kreuziger a Štybar, neskôr sa odpútal Kreuziger a došiel si po český titul.

„V istom okamihu to vyzeralo dosť beznádejne. To keď náskok cyklistov v úniku dosiahol vyše 8 minút. Potom však odviedol výbornú prácu František Sisr a neskôr aj Peter Sagan, najmä vďaka nim sme jazdcov v úniku dostihli. V závere som sa snažil ísť rovnomerne, a keď sa Zdeněk Štybar otočil, využil som to. Šťastie bolo v koncovke na mojej strane a nohy tam, kde mali byť. Čo sa týka Petra Sagana, nezvíťazil, ale v pelotóne odviedol prácu za piatich ľudí,“ uviedol v rozhovore pre Českú televíziu Roman Kreuziger.

„Je to moje druhé profi víťazstvo, národný titul je snom každého pretekára. Som rád, že nám to v tíme vyšlo tak, že Roman Kreuziger je majstrom Česka a ja Slovenska. A či mi brat Peter dnes pomáhal? Či mi robil domestika, to asi nie, ale určite mi veľmi pomohol. Vždy máme cieľ obhájiť titul a vždy to robíme tak, aby jeden z nás zvíťazil,“ uviedol Juraj Sagan v rozhovore pre Českú televíziu. Jeho mladší brat Peter krátko uviedol: „Vyšlo to výborne. Cieľom boli oba majstrovské dresy, čo sa nám v tíme podarilo. Z Jurajovho úspechu mám veľkú radosť. Ukázali sme silu nášho tímu.“

Za bratmi Saganovcami získal bronz v rámci majstrovstiev Slovenska ich tímový kolega z ruského zoskupenia Tinkoff Michael Kolář, ktorý celkovo skončil trinásty. V kategórii do 23 rokov sa zo slovenského titulu tešil Ľuboš Malovec (Cycling Academy Team), ktorý v spoločných pretekoch došiel do cieľa na 21. mieste. Malovec sa tešil pred dvojicou z Dukly Banská Bystrica Tomáš Harag a Juraj Lajcha.

Výsledky:

MČRaSR – elite muži + do 23 rokov: 1. Roman Kreuziger (ČR) Tinkoff 4:45:21 h, 2. Juraj Sagan (SR) Tinkoff +5 s, 3. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – QuickStep +6, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff +46, 5. Martin Hunal (ČR) Whirlpool Author +53, 6. Petr Vakoč (ČR) Etixx – QuickStep +1:05,..13. Michael Kolář, Tinkoff +2:46, 14. Marek Čanecký (obaja SR) Amplatz-BMC +2:46

Majstrovstvá Slovenska – elite: 1. Juraj Sagan 4:45:21 h, 2. Peter Sagan +41 s, 3. Michael Kolář, všetci Tinkoff +2:46 min, 4. Marek Čanecký, Amplatz-BMC +2:46, 5. Ľuboš Malovec, Cycling Academy Team +2:46, 6. Martin Haring, Dukla Banská Bystrica +3:17.

Majstrovstvá Slovenska – kategória do 23 rokov: 1. Ľuboš Malovec, Cycling Academy Team, 2. Tomáš Harag, Dukla Banská Bystrica, 3. Juraj Lajcha, Dukla Banská Bystrica

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik BaškaJuraj SaganLeopold KönigĽuboš MalovecMarek ČaneckýMartin HaringMichael KolářPeter SaganRoman Kreuziger