Piatu etapu Vuelty vyhral Meersman, jej záver poznačil pád

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vuelta
Profilovo najnáročnejšia bude 11. etapa na území Andorry, maličkého horského štátu v Pyrenejach. Foto: SITA/AP

LUGO 24. augusta (WebNoviny.sk) – Belgický cyklista Gianni Meersman ovládol záver stredajšej 5. etapy na pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa. Tridsaťročný jazdec tímu Etixx-QuickStep bol najrýchlejší v špurte pelotónu na 171 km dlhej trase z Viveira do Luga. V koncovke zdolal Taliana Fabia Fellineho z družstva Trek-Segafredo, ako tretí preťal cieľovú čiaru Francúz Kévin Réza z FDJ.

Jediný slovenský účastník Vuelty Martin Velits (Etixx-QuickStep) obsadil s mankom 4:23 min 149. priečku. Meersman zvládol na tohtoročnej Vuelte aj druhý špurtérsky dojazd a dovedna sa radoval zo svojho jubilejného 20. triumfu v profipelotóne. Celkovú líderskú pozíciu si udržal Kolumbijčan Darwin Atapuma (BMC Racing).

Celkovú líderskú pozíciu si udržal Kolumbijčan Darwin Atapuma (BMC Racing), ktorý vedie pred domácim Alejandrom Valverdem (Movistar) o 28 sekúnd. Priebežné tretie miesto patrí britskému víťazovi júlovej Tour de France Christopherovi Froomovi (Sky) s odstupom 32 sekúnd. Martin Velits figuruje na 168. priečke (+36:32 min).

Pelotón prakticky celý deň skresával náskok Portugalčana Tiaga Machada z tímu Kaťuša, ktorý sa vydal do úniku spolu s jazdcom družstva Direct Énergie Julienom Moriceom. Francúz však vpredu dlho nevydržal a napokon sa zaradil do hlavného poľa. Pelotón nechcel nechať nič na náhodu a jazdil aktívne, od začiatku jediného stúpania na Puerto de Marco de Álvare (dĺžka 11,8 km, priemerný sklon 3,6 percenta) sa objavoval na čele aj Slovák Martin Velits (Etixx-QuickStep). Machadov únik sa skončil 14,5 km pred páskou.

Niečo vyše 2 km pred cieľom to skúšala dvojica Simon Clarke (Cannondale-Drapac) a Philippe Gilbert (BMC Racing), ale pelotón ju dostihol. Na cieľovej rovinke Čech Zdeněk Štybar parádne rozbehol špurt Meersmanovi, ktorý na tohtoročnej Vuelte dosiahol druhé víťazstvo. Záver etapy poznačil pád v pelotóne, najhoršie pochodil Holanďan Steven Kruijswijk z tímu LottoNL-Jumbo.

Výsledky – Vuelta a Espaňa 2016 – streda:

5. etapa (Viveiro – Lugo, 171 km): 1. Gianni Meersman (Belg.) Etixx-QuickStep 4:16:42 h, 2. Fabio Felline (Tal.) Trek-Segafredo, 3. Kévin Réza (Fr.) FDJ, 4. Luis León Sánchez (Šp.) Astana, 5. Zico Waeytens (Belg.) Giant-Alpecin, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar – všetci rovnaký čas ako víťaz… 149. Martin Velits (SR) Etixx-QuickStep +4:23

Poradie po 5. etape: 1. Darwin Atapuma (Kol.) BMC Racing 17:39:52 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +28 s, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +32, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar, 5. Esteban Chaves (Kol.) Orica-BikeExchange – obaja +38, 6. Samuel Sánchez (Šp.) BMC Racing +1:07 min,… 168. Martin Velits (SR) Etixx-QuickStep +36:32

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeChristopher FroomeLuis León SánchezMartin VelitsNairo QuintanaPhilippe Gilbert