Je rozhodnuté! Sagan zakončí rok ako svetová jednotka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Kolumbijčan Nairo Quintana nefiguruje v zostave tímu Movistar na posledné preteky WorldTour v tejto sezóne, sobotňajší záverečný cyklistický monument Okolo Lombardska. Znamená to, že Slovák Peter Sagan už je, resp. po skončení pretekov bude istým víťazom hodnotenia WorldTour, lebo nikto ďalší ho už nemôže v tomto prestížnom celoročnom rebríčku predstihnúť.

Z menoslovu pretekárov chystajúcich sa na Il Lombardiu (Como – Bergamo, 241 km) vyplýva, že z aktuálne prvej päťky WorldTour tam budú štartovať iba štvrtý Španiel Alberto Contador (Tinkoff) a piaty Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing).

Chýbať nebude ani Quintana, ale Dayer, čo je mladší brat slávnejšieho Naira. Slovensko nebude mať zastúpenie, lebo tím Tinkoff vyskladal svoju osmičku pre Lombardsko z jazdcov iných krajín a nezúčastnia sa ani bratia Martin a Peter Velitsovci z Etixx – QuickStep, resp. BMC Racing.

Sagan bol po Eneco Tour unavený

Peter Sagan bol pred dvoma dňami v Bratislave osobne prítomný na narodeninovej oslave istého hotela, ale o športovej problematike sa mu hovoriť nechcelo. Na otázku redaktora portálu sport24.sk, čo hovorí na to, že je lídrom svetového rebríčka a môže si to udržať do konca sezóny, úradujúci majster sveta aj Európy odpovedal: „Závisí od toho, či Quintana bude bodovať alebo nie. Ak by som si udržal vedenie, budem o tom hovoriť potom. Teraz neriešim kariéru.“

P. Sagan po nedávnych pretekoch Eneco Tour unavený uviedol, že si ešte nie je istý svojím štartom na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta v Katare (16. 10.), kde by mal obhajovať titul z amerického Richmondu. Či sa rozhodol cestovať na Stredný východ, zatiaľ nepotvrdil. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať najmä preto, že som na akcii s Grand hotelom,“ nedal zásadnú odpoveď P. Sagan.

Privara berie Saganove slová ako slovnú hračku

Na Slovenskom zväze cyklistiky (SZC) berú účasť Petra Sagana v Katare takmer ako hotovú vec. „Nemám informáciu o tom, že by nemal ísť,“ povedal pre SITA vedúci výpravy Martin Riška.

„Osobne som s ním nekomunikoval, ale reprezentačný tréner a šéftréner áno. Oni už objednávali letenky, ubytovanie aj oblečenie – aj pre Peťa. Jeho slová o tom, že nevie, či pôjde, beriem len ako slovnú hračku. Netuším, prečo by nešiel obhajovať titul majstra sveta na trati, ktorá mu vyhovuje. Mám informáciu, že ide,“ uviedol pre sport24.sk prezident SZC Peter Privara. Zároveň pripustil, že SZC nemá na pretekárov „páky“, aby ich donútil štartovať na MS.

„Môžeme akurát rozhodnúť, koho nenominovať, ak mal nejaký disciplinárny prehrešok alebo máme pocit, že nemá formu,“ priblížil. „Ak sa na to jazdec necíti, nemôžeme ho nútiť. Hlava hrá dôležitú úlohu a v takom prípade by zbytočne zaberal miesto niekomu, kto trať zvládne,“ dodal pre sport24.sk Peter Privara.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alberto ContadorNairo QuintanaPeter Sagan