Cyklista Wiggins možno nie je taký dopingovo bezúhonný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bradley Wiggins
Britský cyklista Bradley Wiggins. Foto: SITA/AP

LONDÝN 8. októbra (WebNoviny.sk) – Britský cyklista Bradley Wiggins (36) možno nie je taký dopingovo bezúhonný, ako to doteraz tvrdili on a jeho bývalý tím Sky, v ktorého drese sa stal aj víťazom Tour de France 2012. Wiggins nedávno v rozhovore pre BBC priznal, že v minulosti užil nedovolené látky so súhlasom antidopingových orgánov ako terapeutické výnimky pri liečbe astmy.

Aktuálne sa však v úspešnej cyklistickej minulosti objavilo obvinenie, že počas záverečnej etapy pretekov Critérium du Dauphiné v roku 2011 sa v tímovom autobuse súkromne stretol s lekárom Richardom Freemanom, ktorý mal k dispozícii podozrivý balíček s liekmi.

Denník Daily Mail disponuje dôkazmi o tom, že člen Britskej cyklistiky odletel z Veľkej Británie do Ženevy a odtiaľ sa presunul autom do alpského strediska La Toussuire. To všetko sa udialo 12. júna 2011 v záverečný deň pretekov Critérium du Dauphiné, prípravy pred Tour de France, ktoré celkovo ovládol práve Wiggins.

Predmetnou osobou bol Simon Cope, vtedy tréner žien, ale dnes šéf Wigginsovho kontinentálneho tímu. Predstavitelia Britskej cyklistiky potvrdili, že Cope doručil balíček s medikamentmi pre jazdca tímu Sky, ale nespresnili, o aké substancie či lieky išlo.

Do databáz sa nabúrala hackerská skupina Fancy Bear

Britská antidopingová agentúra (UKAD) v tejto súvislosti pre portál Cyclingnews potvrdila, že „vyšetruje obvinenie z pochybenia týkajúce sa cyklistiky. V záujme dodržania integrity vyšetrovania nebude túto záležitosť zatiaľ bližšie komentovať.“

K nepriamemu dopingovému obvineniu sa vyjadrilo aj vedenie tímu Sky, na ktoré sa obrátili redaktori Daily Mail. „Neberieme tieto zistené skutočnosti na ľahkú váhu a okamžite vykonáme internú previerku s cieľom odhalenia pravých faktov. Sme však presvedčení, že sme sa ničím neprevinili. Informovali sme Britskú cyklistiku a poprosili ich o kontakt na národnú antidopingovú agentúru, s ktorou mienime spolupracovať. Naše zásadné stanovisko v boji proti dopingu je dlhodobo známe a stopercentne si stojíme za ním,“ informoval Cyclingnews v prepise oficiálneho vyjadrenia tímu Sky.

Kauza okolo Wigginsa sa dostala na verejnosť po publikovaní informácií z jeho zdravotnej karty pochádzajúcich z údajov Svetovej antidopingovej agentúry. Do jej „prísne strážených“ databáz sa nabúrala hackerská skupina Fancy Bear s cieľom zdiskreditovať známych svetových športovcov. Zo zistení hackkerov okrem iného vyplýva, že Wigginsovi v rokoch 2011 až 2013 aplikovali tri silné injekcie protizápalových liekov obsahujúce zakázané kortikosteroidy. A to v čase pred začiatkom dôležitých cyklistických pretekov vrátane Tour de France 2012. Neskôr sa ukázalo že išlo o schválené terapeutické výnimky.

Ostro kritizované výnimky u Wigginsa boli schválené v duchu predpisov

Podľa šéfa tímu Sky Dava Brailsforda počas siedmich rokov súťažného pretekania v seriáli WorldTour jeho jazdci požiadali o 13 výnimiek na aplikovanie zakázaných látok v súvislosti s ich zdravotným stavom. Rozruch vo verejnosti vyvolali najmä tri takéto prípady v súvislosti s Bradleym Wigginsom a dve výnimky Christophera Frooma, teda cyklistov, ktorí od roku 2012 dovedna štyrikrát triumfovali na slávnej Tour de France a pozbierali aj kopu iných prvenstiev.

„Transparentnosť je, samozrejme, namieste a do budúcnosti budeme stáť na čele týchto snáh. Na druhej strane je tu isté lekárske tajomstvo a tiež právo cyklistu súhlasiť, resp. nesúhlasiť so zverejnením jeho zdravotných záznamov. V súvislosti s terapeutickými výnimkami nás teda čaká ešte diskusia o tom, či zverejňovať ich aplikovanie alebo nie,“ vyhlásil Dave Brailsford z tímu Sky pre BBC. Podľa jeho slov ostro kritizované výnimky u Bradleyho Wigginsa boli schválené v duchu predpisov príslušnými antidopingovými orgánmi a o nejakom porušení pravidiel nemôže byť v súvislosti s 5-násobným olympijským víťazom ani reči.

„Bavíme sa tu v prípade Bradleyho o tom, že nezávislý expert schválil požiadavku nášho tímového lekára na potrebný liek a príslušné orgány to odsúhlasili. Pretekár potom dostal certifikát, ktorý je vlastne oprávnením na užívanie tohto lieku. Nemám dôvod, aby som neveril integrite procesu udeľovania takýchto výnimiek,“ vysvetlil Brailsford.

Víťaz Tour de France z roku 2012 v rozhovore pre BBC uviedol, že dostal terapeutickú výnimku na liečbu astmy. „Malo to čisto lekárske opodstatnenie, nesnažil som sa získať neférovú výnimku. Žiaľ, keď patríte k najlepším, často sa dostanete do tieňa podozrenia. Zvlášť, keď súťažíte v takom zdiskreditovanom odvetví,“ povedal pred časom Wiggins.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bradley Wiggins