Video: Predstavili trasu 104. ročníka Tour de France

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skvelý Peter Sagan bol druhý v parížskej bitke špurtérov
Držiteľ zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže Peter Sagan na stupňoch pre víťazov po záverečnej 21. etape zo Chantilly do Paríža s cieľom na Elyzejských poliach. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 18. októbra (WebNoviny.sk) – Všetkých päť pohorí kontinentálneho Francúzska bude mať svoje zastúpenie na trase 104. ročníka Tour de France, ktorú slávnostne predstavili v utorok napoludnie v Paríži. Vôbec prvýkrát od roku 1992 sa stane, že pretekári počas jedného ročníka TdF absolvujú etapy nielen v Alpách a Pyrenejach, ale aj Vogézach, Jure a Centrálnom Masíve.

Menej známe, ale zato prudšie stúpania

Trojtýždňová cyklistická tortúra bude opäť raz šitá na mieru vrchárom na čele s obhajcom triumfu a celkovo už trojnásobným šampiónom Christopherom Froomom z Veľkej Británie či jeho kolumbijským tieňom Nairom Quintanom. Organizátori sa však rozhodli zaradiť do scenára niektoré menej známe, ale zato prudšie stúpania na úkor tých známejších. „Je to závan čerstvého vetra v 113-ročnej histórii najslávnejších etapových pretekov na svete,“ tvrdí AP.

Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme tvrdí, že jedným z leitmotívov je aj skracovanie dĺžky etáp, ale s väčším počtom nastúpaných metrov, čo by malo zvýšiť atraktívnosť pre fanúšikov a zároveň zdramatizovať boj o celkové víťazstvo. Na druhej strane, časovky sú na ústupe. Tímová opäť nebude a dve individuálne budú mať dovedna len 36 km. Najdlhšou etapou bude devätnásta z Embrunu do Salon-de-Provence (220 km). Opačným extrémom je 13. etapa zo Saint-Girons do Foix, cyklisti v nej absolvujú iba 100 km.

https://www.youtube.com/watch?v=Isx8TmIX7ss

Tretíkrát za sebou Pyreneje pred Alpami

Už pred predstavením trasy bolo známe, že štart 104. ročníka TdF bude v nemeckom Düsseldorfe, kde sa 1. júla 2017 uskutoční 13 km dlhá časovka vyhovujúca domácemu favoritovi Tonymu Martinovi. Náročné boje vyvrcholia po 21 etapách a zdolaných 3516 km 23. júla tradične na parížskych Elyzejských poliach. Na ceste z Nemecka do Francúzska sa pelotón zastaví v Belgicku a Luxembursku.

Obrazom: Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France 2016

Dôležitou informáciu pre milovníkov Tour bude tretíkrát za sebou zaradenie Pyrenejí pred Alpy, resp. pomerne nezvyčajné riešenie – individuálna časovka na 23 km v Marseille ako predposledná etapa pred záverečným finišom v Paríži. Alpským vrcholom TdF 2017 bude 18. etapa s dojazdom na Col d´Izoard vo výške 2360 m.

Tretíkrát za sebou Pyreneje pred Alpami

V Pyrenejach zasa organizátori pripravili pre pelotón v 12. etape stúpanie do lyžiarskeho strediska Peyragudes, kde v roku 1997 natáčali časť jednej zo slávnych bondoviek „Zajtrajšok nikdy nezomiera“.

„Predtým naposledy sa časovka jazdila ako predposledná etapa v roku 2014, kde si Talian Nibali poistil celkový triumf. V roku 2011 sa dokonca vďaka časovke v závere stal celkovým víťazom Cadel Evans na úkor Andyho Schlecka,“ napísal špecializovaný web cyclingnews.com.

„Bude to ťažké. Veľké množstvo stúpaní, veľa nervóznych etáp s potrebou koncentrácie od začiatku do konca. Čakal som, že bude viac etáp vo vysokých horách, ale bude tam Izoard vo výške cez 2300 m a preteky sa určite rozhodnú v kopcoch,“ uviedol Christopher Froome vo vysielaní Eurosportu.

„Vidím tam pomerne málo časovkových kilometrov, ale dosť stúpaní rozprestretých od začiatku do konca pretekov. Nad všetkými vyčnieva Col d´Izoard,“ pridal svoj názor Austrálčan Richie Porte. „Bude to zaujímavé, a čo sa týka náročnosti zrejme dobre vybalansované počas celej trasy,“ skonštatoval Adam Yates, v tomto roku na TdF držiteľ bieleho trička pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Už piata etapa prinesie prvý z troch horských dojazdov na Planche des Belles Filles (160 km) v pohorí Vogézy, kde v roku 2012 triumfoval Christopher Froome a o dva roky neskôr Vincenzo Nibali. „Chcel by som tam znova zvíťaziť,“ priznal Froome.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cadel EvansChristopher FroomeRichie PorteVincenzo Nibali