Sagan je cyklistom roka podľa hlasujúcich na Cyclingnews

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan na stupňoch pre víťazov po jeho triumfe v katarskej Dauhe, kde obhájil titul majstra sveta. Foto: facebook.com/PeterSagan

BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan na sklonku roka valcuje súperov v bilančných anketách rôznych športových webov či organizácií. Najnovšie sa dvojnásobný majster sveta stal suverénnym víťazom hlasovania čitateľov špecializovaného portálu Cyclingnews o najlepšieho mužského protagonistu v cestnej cyklistike v odchádzajúcom roku.

Sagan získal 12 367 hlasov, čiže 73% z celkového počtu. Víťaz Tour de France, Brit Christopher Froome, mal na druhom mieste len 1428 hlasov, čiže 8% hlasujúcich sa priklonilo na jeho stranu. Tretiu priečku v rebríčku fanúšikovskej obľúbenosti obsadil olympijský šampión z Ria de Janeiro Belgičan Greg van Avermaet s 829 hlasmi. Štvrtý skončil šprintérsky kráľ Tour de France Brit Mark Cavndish a piaty Kolumbijčan Esteban Chaves, druhý muž tohtoročného Giro d´Italia a tretí na Vuelte.

Sagan ovládol poradie popularity na Cyclingnews aj pred rokom. Jeho náskok bol o čosi nižší. Vlani za neho hlasovalo 50% čitateľov, kým Španiel Alejandro Valverde na druhom mieste dostal 12% hlasov. V sezóne 2016 však 26-ročný rodák zo Žiliny žijúci aj v Monte Carle exceloval. Na jar vyhral monumentálnu klasiku Okolo Flámska, neskôr opätovne obhájil a celkovo po piaty raz získal zelený dres na Tour de France, kde pridal aj tri víťazné etapové koncovky.

Obrazom: Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France

Na sklonku sezóny sa stal premiérovým majstrom Európy v mužskej kategórii elite, obhájil titul majstra sveta a stal sa celkovým víťazom WorldTour, čiže cyklistického rebríčka, do ktorého sa rátajú všetky najprestížnejšie merania síl v sezóne na ceste. Z rozpadnuvšieho sa tímu Tinkoff prestúpil do nemeckého družstva Bora-Hansgrohe, kde bude pôsobiť najbližšie tri roky.

Najlepší cyklista roka 2016 podľa hlasujúcich na Cyclingnews:

1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 12 367 hlasov

2. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky 1428

3. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing 829

4. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 668

5. Esteban Chaves (Kol.) Orica-BikeExchange 490

6. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek-Segafredo 377

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeChristopher FroomeFabian CancellaraGreg van AvermaetMark CavendishPeter Sagan