Video: Fantastický Sagan opäť druhý na Tour Down Under

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Austrálčan Caleb Ewan sa teší z triumfu v štvrtej etape Tour Down Under, slovenský cyklista Peter Sagan finišoval druhý. Campbelltown, 20. január 2017. Foto: facebook.com/tourdownunder

CAMPBELLTOWN 20. januára (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan v 4. etape pretekov Tour Down Under opäť bojoval o víťazstvo, ale rovnako ako deň predtým skončil druhý. Líder tímu Bora-Hansgrohe Sagan v záverečnom finiši v Campbelltowne opäť nestačil na Austrálčana Caleba Ewana (Orica-Scott), ktorý triumfoval tentoraz o čosi tesnejšie ako v tretej etape. Tretí skončil ďalší šprintérsky špecialista Holanďan Danny van Poppel z tímu Sky.

Cyklistické preteky Tour Down Under 2017:

1. etapa: Video: Sagan na Tour Down Under rozbiehal špurt pre Bennetta

2. etapa: Video: Porte lídrom Tour Down Under, Sagan je na 76. mieste

3. etapa: Video: Skvelý Sagan skončil druhý v etape Tour Down Under

Zostávajúci program:

5. etapa: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)

6. etapa: Adelaide – mestské okruhy (90 km)

Na čele pretekov zostal Austrálčan Richie Porte (BMC Racing) s náskokom 20 sekúnd pred Španielom Gorkom Izagirrem a 22 sekúnd pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom (Orica-Scott). Sagan sa posunul zo 66. na 62. priečku, Martin Velits (Quick-Step Floors) je 83. a Saganov tímový kolega Michael Kolář obsadzuje 109. pozíciu. V bodovacej súťaži je na čele Ewan, Sagan poskočil na tretie miesto, za lídrom zaostáva o 17 bodov. Kolářovi patrí 37. pozícia.

He’s done it again!! @CalebEwan bags another victory on @BupaAustralia Stage 4, leaving world champion @petosagan in second place!!! #TDU pic.twitter.com/SBtNNf6oI9— Tour Down Under (@tourdownunder) 20. januára 2017

Ewan priznal, že mal aj šťastie

Štvrtá etapa TDU z Norwoodu do Campbelltownu merala 149,5 km. Cyklisti sa podľa mapky točili a napokon vrátili neďaleko miesta, odkiaľ vyštartovali. Trio Ondřej Cink (Bahrain-Merida), Jack Bauer (Quick-Step Floors) a Cameron Meyer (UniSA-Australia) bolo už po 10 km v úniku a vypracovalo si náskok jeden a pol minúty.

V závere zostal vpredu už len Novozélanďan Bauer, ktorý na začiatku ostrého zjazdu 10 km pred cieľom viedol s náskokom 12 sekúnd pred pelotónom. Jeho odvážny pokus sa skončil 3 km pred „páskou“. V záverečnom kilometri aj s časťou do krátkeho kopca sa Peter Sagan rovnako ako aj ďalší šprintéri hotovali na ostrý finiš, ktorý opäť vyznel pre Ewana. Sagan v záverečných metroch zaútočil zo štvrtej pozície, ale na víťaznú sa napokon nepredral. Iba 22-ročný mladík Ewan ovládol tri zo štyroch etáp na tohtoročných pretekoch.

„Mám pocit, že som lepší ako pred rokom. Neunavím sa tak rýchlo, môžem útočiť etapu po etape. Samozrejme, nie vždy to vyjde stopercentne. Dnes som začal šprintovať o čosi neskôr, ako som chcel, ale bol som schopný dostať sa pred van Poppela,“ uviedol Caleb Ewan na webe pretekov Tour Down Under. Priznal, že mal aj šťastie, lebo bol dlho uzavretý a až v poslednej chvíli sa mu podarilo dostať zo zovretia súperov a nájsť dobrú pozíciu pre šprint. „Nepanikáril som. Akonáhle sa to predo mnou otvorilo, našiel som si cestičku pre svoj šprint,“ dodal Ewan.

Sagan cíti, že sa zlepšuje

Peter Sagan po štvrtej etape a svojom opätovne druhom mieste poznamenal: „Cítim, že každým dňom sa to zlepšuje. Platí to aj o tímovej práci. Stále máme pred sebou ešte jednu etapu, kde sa dá útočiť.“

Líder celkového poradia Porte uviedol: „Včerajšia a dnešná etapa boli pre mňa náročné. Mohol som v nich veľa stratiť, ale nič získať. Som rád, že už to mám za sebou, je to pre mňa úľava. Máme skvelý tím a napríklad aj taký Rohan Dennis má ešte svoje ambície v týchto pretekoch. Je silný a má dostatok motivácie.“

Tour Down Under je vstupné podujatie nového ročníka prestížnej série UCI WorldTour, v ktorej celkové prvenstvo obhajuje Peter Sagan. Dvojnásobný a úradujúci majster sveta sa na preteky v okolí Adelaide vrátil po siedmich rokoch, v sezóne 2010 si tam celkovým 29. miestom pootvoril dvere do veľkej cyklistiky.

Cyklistické preteky Tour Down Under 2017:
4. etapa: Norwood – Campbelltown (149,5 km):

1. Caleb Ewan (Aus) Orica-Scott 3:45:19 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky, 4. Ben Swift (V. Brit.) Team UAE Abu Dhabi, 5. Nathan Haas (Aus.) Dimension Data, 6. Baptiste Planckaert (Belg.) Katusha-Alpecin – všetci rovnaký čas ako víťaz,…102. Martin Velits (SR), Quick-Step Floors) +16 s,…104. Michael Kolář Bora-Hansgrohe +18.

Poradie po 4. etape:

1. Richie Porte (Aus.) BMC Racing Team 14:20:18 h, 2. Gorka Izagirre (Šp.) Movistar Team +20 s, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica-Scott +22, 4. Jay McCarthy, Bora-Hansgrohe +24, 5. Nathan Haas, Dimension Data +27, 6. Rohan Denis (všetci Aus.) BMC Racing +29,…62. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +3:40,…83. Martin Velits (SR) Quick-Step Floors +6:11,…109. Michael Kolář (SR) Bora-Hansgrohe +11:48.

Bodovacia súťaž:

1. Caleb Ewan (Aus.) 45 bodov, 2. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky 39, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 28, 4. Nathan Haas (Aus.) Dimension Data 25, 5. Baptiste Planckaert (Belg.) Kaťuša-Alpecin 25, 6. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida 24… 37. Michael Kolář (SR) 3

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Caleb EwanMartin VelitsMichael KolářPeter SaganRichie PorteRohan Dennis