Aru sa na Gire dočkal víťazstva, Contador všetko kontroloval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fabio Aru
Taliansky cyklista Fabio Aru sa teší z víťazstva v piatkovej 19. etape cyklistických pretekov Giro d´Italia. Foto: facebook.com/giroditalia

CERVINIA 29. mája (WEBNOVINY) – Talian Fabio Aru dosiahol vďaka výbornému nástupu v cieľovom kopci víťazstvo v piatkovej 19. etape cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorá viedla z Gravellony Toce do Cervinie a merala 236 km.

Jazdec tímu Astana predviedol počas celého dňa výborný výkon, v závere sa odpútal zo skupiny favoritov, predstihol Rydera Hesjedala 6 km pred páskou a tešil sa z cenného triumfu, prvého v kariére na Gire.

Contador by si mal udržať ružový dres

Druhý prišiel Hesjedal, tretí Rigoberto Urán z Kolumbie. Ružový dres vedúceho muža pretekov si naďalej udržal Španiel Alberto Contador. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo opäť počas celého dňa kontroloval situáciu na čele pelotónu a do cieľa prišiel s odstupom 1:18 min za Aruom.

Celkovo vedie Contador o 4:37 min práve pred piatkovým víťazom, na tretiu priečku klesol ďalší jazdec Astany Mikel Landa zo Španielska. Ak sa nestane nič nepredvídané, Contador si udrží ružový dres aj v sobotňajšej horskej etape a dovezie ho do nedeľňajšieho milánskeho cieľa.

V závere diktovala tempo Astana

Piatková etapa vrcholila troma náročnými stúpaniami, ktoré prinútili jazdcov siahnuť na dno svojich síl. Rozhodovalo sa v najjednoduchšom z nich, cieľovom s dĺžkou 19,2 km na Cerviniu. Pelotón kontrolovali počas celej etapy jazdci tímov Tinkoff-Saxo a Astana. Contador si neustále strážil Landu, ostatným súperom nevenoval veľa pozornosti.

V závere diktovala tempo Astana a jej tempo vydržali len najlepší. O etapových výsledkoch sa rozhodovalo na posledných desiatich kilometroch. V závere zostala vpredu šesťčlenná skupina, z ktorej ako prvý atakoval Ryder Hesjedal. Za Kanaďanom sa vydal Aru a sólovou jazdou napokon dotiahol svoje úsilie do úspešného konca.

Výsledky – cyklistické preteky Giro d´Italia:

19. etapa (Gravellona Toce – Cervinia, 236 km): 1. Fabio Aru (Tal.) Astana 6:24:13 h, 2. Ryder Hesjedal (Kan.) Cannondale-Garmin +28 s, 3. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx – Quick-Step +1:10 min, 4. Mikel Landa (Šp.) Astana, 5. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo, 6. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo, 7. Tanel Kangert (Est.) Astana všetci +1:18, 8. Leopold König (ČR) Sky +1:24, 9. Mikel Nieve (Šp.) Sky, 10. Alexandre Geniez (Fr.) FDJ.fr obaja +2:24

Poradie po 19. etape: 1. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo 78:48:40 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +4:37 min, 3. Mikel Landa (Šp.) Astana +5:15, 4. Andrey Amador (Kost.) Movistar +8:10, 5. Leopold König (ČR) Sky +10:47, 6. Jurij Trofimov (Rus.) Kaťuša +11:11, 7. Ryder Hesjedal (Kan.) Cannondale-Garmin +12:05, 8. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing +12:14, 9. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +12:53, 10. Alexandre Geniez (Fr.) FDJ.fr +15:07

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto ContadorFabio AruLeopold KönigRigoberto UránRyder Hesjedal