Contador triumfoval na Giro d'Italia, myslí už na Tour

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alberto Contador
Španielsky cyklista Alberto Contador si po niekoľkých rokoch pripísal celkový triumf v Taliansku. Foto: SITA/AP

MILÁNO 31. mája (WEBNOVINY) – Španielsky cyklista Alberto Contador sa stal celkovým víťazom 98. ročníka pretekov Giro d’Italia. Ružový dres si vybojoval tretíkrát v kariére po rokoch 2008 a 2011, ten druhý však musel pre clenbuterolovú kauzu z Tour de France 2010 neskôr vrátiť.

Na jeho triumfe už nič nezmenila nedeľňajšia záverečná 21. etapa z Turína do Milána, ktorá merala 178 km. Posledný šprint 98. ročníka vyhral Belgičan Iljo Keisse (Etixx – Quick-Step), ktorý cieli prešpurtoval Austrálčana Luka Durbridga. Prekvapujúco sa nerozhodovalo v hromadnom dojazde celého pelotónu. Za Keissem a Durbridgom skončil Nemec Roger Kluge. Miláno hostilo vyvrcholenie Gira 85-krát v histórii.

Contador v celkovom poradí zdolal Fabia Arua o 1:53 min, tretí Mikel Landa zo Španielska zaostal o 3:05 min. Výborný výsledok dosiahol Čech Leopold König, ktorého v cieli v Miláne klasifikovali v celkovom poradí trojtýždňových talianskych pretekov na 6. mieste. Víťazom súťaže vrchárov sa stal Talian Giovanni Visconti, medzi mladými jazdcami dominoval Fabio Aru.

Contador by mohol napodobniť Pantaniho

Španiel má za sebou úspešnú prvú polovicu svojho tohtoročného dvojboja, po nedeľňajšom celkovom triumfe v milánskom cieli Giro d’Italia by chcel zažiť podobnú oslavu aj o necelé dva mesiace na parížskych Elyzejských poliach. Stal by sa prvým cyklistom, ktorému sa podaril podobný kúsok od roku 1998, keď to dokázal Marco Pantani.

Contador vyhral Giro oficiálne druhýkrát, neoficiálne tretíkrát. Na talianskych cestách dominoval už v roku 2008, v ročníku 2011 bol v cieli tiež prvý, ale pre clenbuterolovú kauzu z Tour de France 2010 na základe rozhodnutia Športového arbitrážneho súdu (CAS) prišiel.

„Osobne som si istý, že som Giro vyhral trikrát. Myslím, že si to myslia aj všetci ľudia, ktorí sledovali preteky v roku 2011. Rovnaký názor majú aj všetci cyklisti, ktorí bojovali vtedy proti mne,“ uviedol na tlačovej besede v Sestriere podľa cyclingnews.com Alberto Contador. Na pódiu po sobotňajšej etape ukázal na ruke na znak víťazstiev tri prsty.

Dosiahnuť unikátne double je náročné

Takmer hneď po príchode do Milána začal Contador myslieť na Tour de France. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo bude na nich patriť medzi favoritov, dosiahnuť unikátne double je však veľmi náročné. Giro telo vždy poriadne vyšťaví.

„Dám si dobrú večeru, aj keď by som si mal strážiť váhu pre Tour. Giro mám za sebou, víťazstvo je doma. Začínam už myslieť na dosiahnutie ďalšieho cieľa,“ uviedol 32-ročný El Pistolero, ktorý má vo svojej oficiálnej zbierke aj dva triumfy na Tour de France (2007, 2009) a tri na Vuelte a Espaňa (2008, 2012 a 2014).

Contador počas Gira poriadne preverili predovšetkým jazdci tímu Astana Fabio Aru a Mikel Landa. Vďaka umnej taktike a nástupom v správnej chvíli si však vypracoval dostatočný náskok a neohrozila ho ani kríza, ktorá prišla naňho v obávanom stúpaní Finestre počas sobotňajšej etapy.

Video: Zostrih zo záverečnej etapy Giro d’Italia

Giro ubralo mnoho síl

„Musím sa poďakovať mojím tímovým kolegom. Bez nich by som nič nedokázal a nezískal ružový dres. Boli chvíle, keď som bol už len sám proti presile z Astany, ktorá mala skvelý tím a bola bezkonkurenčná. Keď sme boli desiati vpredu, bolo tam od nich päť chlapov. Keď sme boli ôsmi, boli štyria. Možno zvonka vyzerajú veci inak, ale bez tímových kolegov by som skutočne tento ružový dres nezískal,“ uviedol Contador.

Giro ubralo víťazovi množstvo síl. Contador priznáva, že vyhrať talianske podujatie Grand Tour je veľmi namáhavé. „Bolo to ešte o trocha ťažšie, ako som si pôvodne myslel vo svojich plánoch. Stúpania možno neboli tak strmé ako v minulosti, čo vytváralo dojem, že to bude oveľa jednoduchšie. Únava je však rovnaká, neustále sme likvidovali úniky, nástupy a vydali oveľa viac energie, ako sme si želali. Keď som sa však rozhodol pre kombináciu Giro a Tour, vedel som, že budem musieť obetovať veľa síl. Teraz prichádza čas na rýchly oddych a regeneráciu síl,“ doplnil Contador.

Výsledky – cyklistické preteky Giro d’Italia 2015:

21. etapa (Turín – Miláno, 178 km): Iljo Keisse (Belg.) Etixx – Quick-Step 4:18:38 h, 2. Luke Durbridge (Aus.) Orrica GreenEdge – rovnaký čas ako víťaz, 3. Roger Kluge (Nem.) IAM Cycling, 4. Alexander Porsev (Rus.) Kaťuša, 5. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek Factory Racing, 6. Luka Mezgec (Slovin.) Giant-Alpecin, 7. Elia Viviani (Tal.) Sky, 8. Moreno Hofland (Hol.) LottoNL – Jumbo, 9. Davide Appollonio (Tal.) Androni-Sidermec, 10. Elia Favilli (Tal.) Lampre-Merida – všetci +9 s

Konečné poradie po 21. etape: 1. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo 88:22:25 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +1:53 min, 3. Mikel Landa (Šp.) Astana +3:05, 4. Andrey Amador (Kost.) Movistar +8:10, 5. Ryder Hesjedal (Kan.) Cannondale-Garmin +9:52, 6. Leopold König (ČR) Sky +10:53, 7. Steven Kruijswijk (Hol.) Team LottoNL-Jumbo +11:21, 8. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing +12:08, 9. Alexandre Geniez (Fr.) FDJ.fr +15:41, 10. Jurij Trofimov (Rus.) Kaťuša +16:41

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto ContadorElia VivianiFabio AruLeopold KönigMarco PantaniRyder Hesjedal