Velits sa vracia do súťažného kolotoča, pôjde neznámy pretek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tím Petra Velitsa zvýraznil národné motívy na bicykloch
Peter Velits má v tíme BMC rám vo farbách slovenskej trikolóry. Foto: facebook.com/BMCProTeam?fref=ts

PÚCHOV 2. júla (WEBNOVINY) – V sobotu 4. júla sa začne nielen slávna Tour de France, ale v jej tieni aj cyklistické preteky Okolo Rakúska.

A práve toto podujatie bude miestom návratu pre slovenského cyklistu Petra Velitsa, ktorý vynechal viac než polovicu prvej časti sezóny po operácii upchatej cievy v ľavej nohe. Aprílový lekársky zákrok v Londýne sa vydaril a pre 30-ročného jazdca tímu BMC nastal čas vrátiť sa na súťažné cesty a kopce.

Chce hlavne dokončiť preteky

Druhý týždeň trénujem naplno a necítim rozdiely, čiže žiadna bolesť ani nepríjemné pocity v nohe. Nie je to však jednoduché. Šesť týždňov po operácii som nerobil s bicyklom nič a len postupne som sa do toho dostával a pridával na intenzite. Na prvé polhodinové tréningy sa mi ani neoplatilo obliekať do cyklistického,“ referoval Peter Velits.

Skúsený cyklista, ktorého zdobia tri tituly majstra sveta v časovke družstiev, sa v piatok chystá na cestu do Viedne. V rakúskej metropole sa v sobotu úvodnou tímovou časovkou začnú preteky Okolo Rakúska. P. Velits je realista a prehnané ciele si nedáva. „Preteky chcem najmä dokončiť. Vyššie méty nemajú význam, lebo to bude pre mňa veľká neznáma. Nikdy som na týchto pretekoch nejazdil, keďže ich termín sa prekrýva s Tour de France. Navyše, moja forma nie je momentálne takmer žiadna. Pôjde mi o to, aby som nasadol do kolotoča a začal jazdiť. Od brata viem, že sú to pekné preteky, tak verím, že to bude pre mňa dobrý odrazový mostík po dlhšej prestávke,“ povedal P. Velits, ktorý má za sebou šesť účastí na Tour de France.

Dúfa v úspešný návrat

Známejší z dvojičiek Velitsovcov už mal v profikariére jednu vynútenú pauzu. V roku 2010 musel pre zlomenú kľúčnu kosť vynechať Tour de France, ale neskôr na Vuelte dosiahol životný výsledok. V celkovej klasifikácii obsadil na týchto posledných z trojice pretekov Grand Tours tretie miesto. Po uznaní dopingu u Španiela Ezequiela Mosqueru sa neskôr posunul až na druhú priečku.

Vtedy to bolo iné ako teraz. Z pelotónu som vypadol na pretekoch Dauphiné, čiže tesne pred Tour de France, a vrátil sa na Okolo Poľska. Navyše kľúčna kosť, čiže klasické zranenie, sa nedá porovnávať s tým, čo som absolvoval teraz s nohou. Bol by som však rád, keby som sa zaradil späť rovnako úspešne ako predtým,“ doplnil Peter Velits.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Velits