Video: Sagan má biely dres, do žltého sa obliekol Froome

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z tretej etapy Tour de France
Tretia etapa Tour de France bola poznačená hromadným pádom. Víťazom sa stal Rodríguez, do žltého dresu sa obliekol Froome. Peter Sagan získal biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Foto: SITA/AP

HUY 6. júla (WEBNOVINY) – Španiel Joaquim Rodríguez sa stal víťazom 3. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Antverp na vrchol kopčeka Mur pri Huyi a merala 159,5 km. Jazdec tímu Kaťuša triumfoval v náročnom závere pred Christopherom Froomom, tretí prišiel do cieľa Francúz Alexis Vuillermoz.

Rodríguez zvládol obávané 1,3 km dlhé cieľové stúpanie za 2:45 min. Dosiahol pri tom priemernú rýchlosť 21,75 km/h. Už 36-ročný skúsený matador zaútočil približne 500 m pod vrcholom drastického stúpania a napriek tvrdo atakajúcemu Chrisovi Froomovi mu pokus vyšiel. Hoci sa Rodríguez šplhal ostrým kopcom, ako len vládal, absolútny rekord v rýchlosti jeho zvládnutia neprekonal. Ten patrí jeho krajanovi Alejandrovi Valverdemu, ktorý v roku 2014 pri svojom druhom triumfe na pretekoch Valónsky šíp dosiahol čas 2:41 min. Aktuálne na Tour de France Valverde finišoval jedenásty o 11 sekúnd za Rodríguezom.

Froome sa vďaka bonifikácii za 2. priečku dostal do žltého dresu, o jednu sekundu vedie pred Tonym Martinom a trinásť pred Tejayom van Garderenom. Doterajší líder Fabian Cancellara sa zaplietol do pádu a hoci pokračoval v etape, na najlepších nestačil.

Peter Sagan obsadil v etape so stratou 40 sekúnd 27. miesto. Celkovo je zatiaľ šiesty s odstupom 31 sekúnd na Frooma. Sagan sa po pondelku stal držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V bodovacej súťaži je druhý o 27 bodov za Andrém Greipelom.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretej etapy Tour de France

Pre porovnanie, rýchlostnú prémiu v 3. etape vyhral Nemec André Greipel (Lotto Soudal), ktorý v čase prejazdu prémiovej čiary v Rancourte dosiahol maximálnu rýchlosť 69,44 km/h. Absolútne najrýchlejší údaj sa v 3. etape objavil pri mene Holanďana Larsa Booma, ktorému pri zjazde z Cote d´Ereffe namerali 109,8 km/h. Zaujímavý je aj údaj, akou priemernou rýchlosťou šiel pelotón v čase hromadného pádu približne 60 km pred cieľom v Huy. Malo by to byť 42,03 km/h. Holanďan Ramon Sinkeldam z tímu Giant Alpecin na Twitter zavesil informáciu, že v čase veľkej kolízie to bolo viac ako 75 km/h. Informácie zverejnil server Cyclingnews.

Bárta jazdí aktívne

Po veternom, upršanom, ale najmä zaujímavom úvodnom víkende v Holandsku čakala na pelotón etapa územím Belgicka. Išlo sa po rovine, v závere však prišli aj menšie kopčeky. Cieľové stúpanie nad mestečkom Huy bolo dlhé iba 1,3 km, ale bolo aj náročné – cesta sa po jednej zo zákrut zdvihla až o 19 % nad základnú úroveň terénu a priemerný sklon bol 9,6 %. Mur de Huy alebo pôvodný názov Chemin des Chapelles (Cesta popr kaplnkách, ktorých je 7) je od roku 1983 neodmysliteľným cieľom pretekov Valónsky šíp a teraz si ho takpovediac vypožičali organizátori Tour de France.

Na rovine sa hneď v úvode dostali dopredu Bryan Nauleau (Europcar), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Jan Bárta (Bora-Argon 18) a Martin Elmiger (IAM Cycling). Bárta jazdí zatiaľ na 102. ročníku aktívne, v úniku bol aj v nedeľu. Náskok kvarteta sa blížil k štyrom minútam, pelotón potom zrýchlil a strata sa začali pomaly zmenšovať. V čase, keď sa už balík spájal s utečencami došlo k prvému veľkému pádu, po ktorom sa preteky skončili pre Williama Bonneta (FDJ), Simona Gerransa (Orica) i držiteľa bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov Toma Dumoulina (Giant-Alpecin). Do pádu, ktorý sa odohral 65 km pred cieľom trasy z Antverp do Huya (159,5 km), sa zaplietol na dlhej rovinke aj doterajší vedúci muž Fabian Cancellara (Trek Factory).

Video: Hromadný pád cyklistov

https://www.youtube.com/watch?v=mSULhAyY9QQ

Cancellara po páde zaostával

Nepríjemné šrámy na tele budú mať po kolízii aj Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Greg Henderson (Lotto Soudal), Johan van Summeren (Ag2r La Mondiale) či Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo), ktorý si vykĺbil rameno. Problém vznikol, keď Bonnet trafil koleso jedného zo súperov pred sebou a ďalší jazdci za ním už nestačili zabrzdiť. Peter Sagan sa vyhol pádu. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme najskôr etapu neutralizoval a po chvíli zastavil pelotón, aby lekári mohli ošetriť zranených cyklistov. Mnohí otlčení jazdci dostali zároveň možnosť dotiahnuť sa späť do pelotónu. Na 107. km stáli cyklisti desať minút a potom pokračovali v pretekoch, aj keď rozhodcovia neutralizovali vrchársku prémiu na Bohisseau.

Cancellara síce pokračoval po páde v pretekoch, ale za najlepšími zaostával. Pred šprintérskou prémiou na 128. km v Havelange sa balík rozdelil, Peter Sagan zobral 9 bodov za 7. miesto. Prvý špurt dňa vyhral André Greipel. Čelo pelotónu kontrolovali jazdci tímov Tinkoff-Saxo a Etixx – Quick-Step, nasadili veľké tempo a nikomu sa nepodarilo nastúpiť. Na Cote de Cherave (154. km) natiahli Contador a spol. poriadne vedúcu skupinu, v ktorej prišlo k veľkej selekcii. Sagan sa udržal vo vedúcej skupine, v ktorej bolo pred cieľom okolo 40 jazdcov. Rozhodovalo sa v záverečnom stúpaní. Favoriti nasadili vysoké tempo. Rodríguez nastúpil 500 m pred cieľom a zubami-nechtami dotiahol svoje úsilie do úspešného konca.

Sagan nevedel, že bojuje o biely dres

Presne som vedel, kde chcem zaútočiť. Skúsil som a potom som sa snažil udržať to správne tempo až do cieľa. V závere som musel siahnuť na dno síl, Chris Froome išiel skvele. Teší ma víťazstvo. Po náročnom nedeľňajšom páde som sa dal do poriadku a už sa teším na ďalšie etapy,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Joaquim Rodríguez.

Ani som nevedel, že ešte bojujem o biely dres, myslel som, že už som starší. Pád v strede etapy som nevidel. Len nás zrazu organizátori zastavili a museli sme čakať. Nepovedal by som, že ma to nejak rozhodilo. V závere to bolo kto z koho. Bol som s Albertom pre prípad, že by potreboval požičať bicykel. Potom som to skúsil, ale už som na to nemal nohy,“ poznamenal pre web pluska.sk Sagan.

Výsledky – Tour de France:

3. etapa (Anvterpy – Huy, 159,5 km): 1. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša 3:26:54 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky rovnaký čas ako víťaz, 3. Alexis Vuillermoz (Fr.) AG2R La Mondiale +4 s, 4. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin +5, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +8, 6. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana, 8. Simon Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge, 9. Nairo Quintana (Kol.) Movistar, 10. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory všetci +11, … 27. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +40

Poradie po 3. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 7:11:37 h, 2. Tony Martin (Nem.) Etixx – Quick-Step +1 s, 3. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing +13, 4. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +26, 5. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing +28, 6. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +31, 7. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx – Quick-Step +34, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +36, 9. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +1:03 min, 10. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – Quick-Step +1:04

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 75 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 48, 3. Christopher Froome (V. Brit.) 40, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 37, 5. Fabian Cancellara (Švaj.) 35

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 7:12:08 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +36 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:25

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alberto ContadorAndré GreipelChris FroomeChristopher FroomeDaniel MartinFabian CancellaraGeraint ThomasGreg van AvermaetJoaquim RodríguezMark CavendishMichael MatthewsNairo QuintanaPeter SaganRigoberto UránSimon YatesTejay van GarderenTony MartinVincenzo Nibali