Hnutie za dôveryhodnú cyklistiku suspendovalo tím Astana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lars boom
Lars Boom štartuje na Tour de France napriek nízkej hladine hormónu kortizol. Foto: SITA/AP

HUY 6. júla (WEBNOVINY) – Hnutie za dôveryhodnú cyklistiku (MPCC) dočasne suspendovalo tím Astana. Dôvodom je štart Holanďana Larsa Booma na tohtoročnej Tour de France napriek nízkym hodnotám hormónu kortizol, čo môže indikovať doping a nedovolené užívanie steroidu kortizón. Nemusí to však podľa pravidiel byť nezvratný dôkaz o užívaní zakázaných látok.

MPCC má oveľa prísnejšie pravidlá ako Svetová antidopingová agentúra (WADA) a Medzinárodná cyklistická únia (UCI). Jazdec s nízkou hodnotou kortizolu má podľa MPCC osem dní oddychovať zo zdravotných dôvodov a potom sa podrobí ďalšej kontrole. Podľa štandardov UCI mohol Boom na Tour de France bez obmedzení štartovať.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretej etapy Tour de France

Podľa MPCC Boomovi nemali povoliť štart na podujatí. „V dôsledku tohto rozhodnutia, od dnešného dňa tím Astana už nebude súčasťou neohlásených kontrol hladiny kortizolu od MPCC,“ uviedlo hnutie v pondelkovom vyhlásení.

V piatok popoludní sme dostali analýzu krvných testov našich jazdcov pred Tour. Podľa správy od nezávislej antidopingovej agentúry UCI má Lars Boom povolené hodnoty kortizolu pre Tour, len sú príliš nízke pre štandardy MPCC,“ uviedla ešte pred štartom Tour vo vyhlásení Astana.

Vedenie kazašského tímu sa pokúsilo na poslednú chvíľu nahradiť Booma na štartovej listine Alessandrom Vanottim. Medzinárodná cyklistická únia to však zamietla, pretože žiadosť doručili neskoro.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lars Boom