Video: Sagana tromfol iba Štybar, zelený dres mu tesne uniká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty zo šiestej etapy Tour de France
Čech Zdeněk Štybar triumfoval vo štvrtkovej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Le Havre a merala 191,5 km. Slovák Peter Sagan opäť skončil na 2. mieste Foto: SITA/AP

LE HAVRE 9. júla (WEBNOVINY) – Čech Zdeněk Štybar triumfoval vo štvrtkovej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Le Havre a merala 191,5 km.

Slovák Peter Sagan opäť skončil na 2. mieste, už štrnástykrát na Tour v kariére. Dvadsaťpäťročný Žilinčan v službách Tinkoff-Saxo finišoval druhý v ročníku 2015 už tretíkrát, raz bol tretí. Na piaty etapový triumf čaká od 5. júla 2013.

Martinovi pomohli cez pásku kolegovia

V bodovacej súťaži stráca Sagan na vedúceho Andrého Greipela tri body. Naďalej je držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V celkovom priebežnom poradí je Sagan stále štvrtý, ale odstup od vedúceho Tonyho Martina stiahol na 27 sekúnd.

„Dnes som prehral, pretože každý mi pred etapou hovoril, že vyhrám. Nie je to však vôbec ľahké uspieť na Tour de France. Keď Štybar zaútočil v cieľovom kopčeku, nikto nešiel po ňom. Chvíľu som čakal a všetci ostatní jazdci čakali na mňa. Šprintoval som o druhé miesto, keďže Greipel tam nebol a boli k dispozícii body. Je dobré, že sa Alberto Contador vyhol pádu,“ skonštatoval pre web podujatia Peter Sagan.

Tretí skončil vo štvrtok Francúz Bryan Coquard. V žltom drese jazdiaci Tony Martin mal kilometer pred cieľom pád a cez pásku prešiel iba s pomocou tímových kolegov z Etixx – Quick-Step s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Keďže však spadol v ochrannej zóne, zostal pri jeho mene čas pelotónu a naďalej vedie celkové poradie s náskokom 12 sekúnd pred Chrisom Froomom. Tretí je Tejay van Garderen s odstupom 25 sekúnd a o ďalšie dve sekundy je Sagan.

„Je to niečo úžasné. Každý, kto štartuje na Tour de France, sníva o víťazstve v niektorej z etáp. Ja som cítil šancu na kockách, ale dokázal som to až dnes. Pôvodne som si myslel, že pôjdeme záver na Cavendisha, ale nakoniec to vyšlo na mňa. Som naozaj nevýslovne šťastný,“ uviedol Zdeněk Štybar v prvej televíznej reakcii pre Eurosport.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo šiestej etapy Tour de France

Trasa viedla popri morskom pobreží

Trasa 6. etapy mala zvlnený profil s tromi horskými prémiami IV. kategórie a cyklisti išli zväčša popri morskom pobreží. Na trati sa museli vyrovnať v Normandii s nástrahami bočného vetra od mora.

Záver vyhovoval nie čistokrvným šprintérom, ale skôr jazdcom, ktorý sa vedia rýchlostne presadiť aj v miernom stúpaní. 850 m dlhý kopček Cote d´Ingouville s priemerným sklonom 7% mal vrchol 500 m pred cieľovou čiarou.

Na úvod sa odpútali traja pretekári

Na štarte v Abbeville bolo 188 cyklistov. Už po piatich kilometroch sa z pelotónu odpútali Daniel Teklehaimanot (MTN – Qhubeka), Perrig Quémeneur (Europcar) a Kenneth van Bilsen (Cofidis) a postupne si vypracovali vyše dvanásťminútový náskok.

Eritrejský reprezentant Daniel Teklehaimanot jazdil aktívne a vyslúžil si ako prvý Eritrejčan dres najlepšieho vrchára, z bodkovaného trička vyzliekol Joaquima Rodrígueza. Pelotón šetril energiou, jazdci sa nikam neponáhľali. Postupne prevzali na jeho čele iniciatívu jazdci tímov Lotto-Soudal a Giant-Alpecin.

https://www.youtube.com/watch?v=5yTd6-8zwg0

Záver bol taktickou bitkou s pádom

Pokoj v balíku sa skončil až pred rýchlostnou prémiou, 45 km pred cieľom získal Peter Sagan deväť bodov. Postupne sa strata pelotónu na vedúcu trojicu znižovala. Na čele už pracovali aj jazdci tímov Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo. Desať kilometrov pred cieľom pelotón pohltil Quémeneura a Teklehaimanota, ďalej bojoval už len Van Bilsen. Aj jeho aktivita sa skončila 3 km pred páskou.

Záver už bol veľká taktická bitka. Kilometer pred cieľom prišlo v pelotóne k pádu, do ktorého sa zaplietli aj Tony Martin, Vincenzo Nibali či Nairo Quintana. V incidente bol aj Chris Froome, momentálne druhý muž celkového poradia si ľahko poranil koleno.

Práve Nemec Martin bol iniciátorom pádu. „Moje predné koleso kolidovalo so zadným jedného z jazdcov Europcaru. Bolo to trocha stresujúce. Nepamätám si toho veľa. Keď nejazdíte príliš rýchlo a spadnete, je to horšie, ako keď sa to stane vo veľkej rýchlosti. V nižšej rýchlosti totiž dopadnete celou váhou na zem a cítite to oveľa viac. Dúfam, že sa vyhnem najhoršiemu a zajtra budem môcť pokračovať v pretekoch,“ povedal trojnásobný majster sveta v individuálnej časovke Tony Martin.

Keď sa zviechal z cesty, signalizoval zranenie ľavého ramena, možno aj podozrenie na zlomenú kľúčnu kosť. Rozčúlený cyklista tímu Etixx – QuickStep krátko po slávnostnej ceremónii odovzdávania žltého trička musel do nemocnice, kde by sa po röntgenovom vyšetrení mal dozvedieť rozsah svojich zranení.

Okrem nemeckého tempára spadol aj obhajca celkového triumfu na TdF Talian Vincenzo Nibali. Líder Astany si v cieli povzdychol: „Udrel som si rameno aj nohu, ale s tým treba pri páde rátať, že niečo bude bolieť.“

Sagan získal dôležité body

Veľmi dobre koncovku zvládol Zdeněk Štybar, odpútal sa od konkurentov a dosiahol prvý etapový úspech na Tour. Sagan vyhral súboj o druhú priečku.

„Štybar zaútočil v poslednom kopci a v skupine okolo mňa nemal nikto tie správne nohy. Všetci čakali, čo budem robiť. Ak by som prenasledoval Štybara, išli by po mne. Vynaložil by som potom množstvo síl a nemohol by som šprintovať. Som spokojný aj s druhým miestom, André Greipel nebol vpredu a ja som získal dôležité body,“ povedal v rozhovore pre tímový web Peter Sagan.

Peter Sagan zostal v závere vpredu bez tímovej podpory, napriek tomu išiel podľa vopred stanoveného plánu. „Dnes som demonštroval, že mám dobré nohy. V týchto pretekoch každý odo mňa čakal víťazstvo. Treba zostať pokojný. Niekedy sa veci zvrtnú iným smerom, inokedy sa podaria. V závere som chcel byť v kopci vpredu a čakať na šprint. Nikto však nesťahoval stratu na Štybara,“ komentoval Peter Sagan.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan je naďalej držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V bodovacej súťaži stráca na Greipela tri body. „Zelený dres som vyhral trikrát v rade, bolo by pekné, ak by sa mi to podarilo opäť. Bude to však veľmi náročné,“ dodal na tímovom webe Peter Sagan.

Výsledky – cyklistické preteky Tour de France:

6. etapa (Abbeville – Le Havre, 191,5 km): 1. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – Quick-Step 4:53:46 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 3. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 4. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin, 5. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 6. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal, 7. Edvald Boasson Hagen (Nór.) MTN – Qhubeka, 8. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 9. Julien Simon (Fr.) Cofidis, Solutions Credits, 10. Gorka Izagirre (Šp.) Movistar všetci +2 s

Poradie po 6. etape: 1. Tony Martin (Nem.) Etixx – QuickStep 22:13:14 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +12 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +25, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +27, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +38, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +40, 7. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx – QuickStep +46, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +48, 9. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – QuickStep +1:04, 10. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +1:15

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 161 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 158, 3. John Degenkolb (Nem.) 120, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 94, 5. Bryan Coquard (Fr.) 86.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto ContadorAndré GreipelChris FroomeChristopher FroomeGeraint ThomasGreg van AvermaetJohn DegenkolbMark CavendishNairo QuintanaPeter SaganRigoberto UránTony MartinVincenzo Nibali