Froome si na Tour vyjazdil náskok, Sagana vyzliekli z dresov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty z desiatej etapy Tour de France
Christopher Froome sa teší z víťazstva desiatej etapy Tour de France z Tarbes do La Pierre Saint Martin, ktorá merala 167 km. Foto: SITA/ AP

LA PIERRE SAINT MARTIN 14. júla (WEBNOVINY) – Prvý pyrenejský kopec na cyklistickej Tour de France najrýchlejšie zvládol Brit Christopher Froome z tímu Sky a ešte zvýšil svoj náskok na čele celkovej priebežnej klasifikácie.

V utorkovej 10. etape dlhej 167 km so štartom v Tarbes a cieľom na vrchole 15,3 km dlhého stúpania v lyžiarskom stredisku La Pierre Saint Martin v žltom tričku jazdiaci Froome potvrdil svoju suverenitu. Približne 7 km pred cieľom ušiel všetkým súperom a zvíťazil s náskokom 59 sekúnd pred svojím tímovým kolegom Richiem Portem. Tretí prišiel do cieľa s odstupom 1:04 min Kolumbijčan Nairo Quintana (Movistar).

Viacerí favoriti nezvládli náročný horský dojazd. Španiel Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) stratil na 11. mieste takmer tri minúty a Talian Vincenzo Nibali (Astana), ktorý chýbal v prvej dvadsiatke, zaostal o vyše štyri minúty. V Deň dobytia Bastily veľmi túžili po víťazstve domáci cyklisti, ale museli sa uspokojiť s 8. miestom Pierra Rolanda z tímu Europcar.

Obrazom: Najkrajšie momenty z desiatej etapy Tour de France

Sagan takticky šetril sily

Slovenský cyklista Peter Sagan nebojoval o víťazstvo. V záverečnom náročnom stúpaní nestačil na najlepších a takticky šetril sily. Napokon prišiel do cieľa s väčším odstupom 22:39 min až na 158. mieste. Prišiel tak aj o pozíciu v prvej desiatke celkovej klasifikácie, v nej mu patrí 34. priečka (+23:27). Sagan si po 10. etape aj vyzlečie zelený dres lídra bodovacej súťaže, ktorý si opäť na seba navlečie Nemec André Greipel. Nemecký rýchlik má pred tým slovenským 3 body k dobru.

Christopher Froome urobil v utorok veľký krok k celkovému víťazstvu, ktoré už zažil na „Starej dáme“ v storočnicových pretekoch v sezóne 2013. Froome momentálne vedie pred Američanom Tejayom van Garderenom z BMC o 2:52 min. Tretí Quintana zaostáva o 3:09 min.

„Dnes sa to skončilo pre mňa aj náš tím neuveriteľne. Išlo to ako podľa učebnice, skvelým spôsobom ma potiahli tímoví kolegovia. Všetci sme poriadne zabrali, mesiace sme na to trénovali. Vyplatilo sa. Bude náročné zopakovať niečo podobné, aby sme mali troch ľudí v prvej šestke etapy. Žlté tričko ešte nemám vôbec isté, do Paríža je ďaleko,“ uviedol v prvom televíznom interview Christopher Froome.

Desiata etapa po dni voľna nebola ešte klasickou pyrenejskou, ale jej záver bol zaujímavý. Cieľové miesto La Pierre Saint Martin ležalo v nadmorskej výške 1610 m a predchádzalo mu 15,3 km dlhé stúpanie s priemerným sklonom 7,4 percenta. Etapa sa dlhé kilometre niesla v znamení útoku dua Pierrick Fédrigo (Bretagne-Séche Environnement), Kenneth van Bilsen (Cofidis, Solutions Crédits).

Fédrigo ušiel už po úvodných desiatich kilometroch, Van Bilsen sa pridal k nemu po vyše 40 km. Pred pelotónom mali vtedy solídny náskok 11:20 min. Ten sa o 30 km neskôr zvýšil až na takmer 15 minút. Na 124. km prišla líderská dvojica na rýchlostnú prémiu v Trois Villes, ktorú vyhral Fédrigo. Hlavné pole doviedol na prémiu po 7:20 min André Greipel a virtuálne vyzliekol Petra Sagana zo zeleného trička. Sagan finišoval v balíku piaty a celkovo siedmy, čiže nemecký cyklista ho na čele bodovacej súťaže predstihol o 3 body (225, resp. 222 bodov).

https://www.youtube.com/watch?v=JmnRyxx9crU

Únik skončil 11 kilometrov pred cieľom

Dvojica v úniku mala na začiatku stúpania 15,3 km pred cieľom náskok 2:38 min. Už prvé dva kilometre jazdy do kopca „balíku“ stačili na to, aby dostihol Van Bilsena a Fédrigo zostal na čele sám. Netrvalo dlho a 11 kilometrov pred cieľom sa aj jeho dlhý únikový pokus skončil. Približne vtedy zaútočil Holanďan Robert Gesink a jazdec tímu Lotto NL-Jumbo si vypracoval 30-sekundový náskok. Pridal sa k nemu aj Španiel Rafael Valls (Lampre-Merida), ale dlho vpredu nevydržal.

Za Gesinkom sa vyprofilovala silná 12-členná skupina, v ktorej boli takmer všetci favoriti. Chýbali v nej Vincenzo Nibali, Rigoberto Urán, či Joaquim Rodríguez, ktorí nabrali vyše dvojminútové manko. Necelých sedem kilometrov nasadil strhujúce tempo Richie Porte (Sky), ktorý za sebou vyviezol svojho lídra Brita Chrisa Frooma. Stačil im iba Kolumbijčan Nairo Quintana, aj to len chvíľku. Froome sa prehnal aj okolo Gesinka a 5 km pred cieľom mal k dobru 25 sekúnd pred Quintanom. Náskok lídra sa už do cieľa iba zvyšoval a suverenitu tímu Sky podčiarkol druhým miestom jeho hlavný domestik Richie Porte.

Výsledky – utorok:

10. etapa (Tarbes – La Pierre Saint Martin, 167 km): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky 4:22:07 h, 2. Richie Porte (Aus.) Team Sky +59 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +1:04 min, 4. Robert Gesink (Hol.) Lotto NL-Jumbo +1:33, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +2:01, 6. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +2:01, 7. Adam Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge +2:04, 8. Pierre Rolland (Fr.) Team Europcar +2:04, 9. Tony Gallopin (Fr.) Lotto-Soudal +2:22, 10. Tejay van Garderen (USA) +2:30, 11. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +2:51,… 158. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +22:39.

Poradie po 10. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 35:56:09 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +2:52 min, 3. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:09, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +4:01, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) +4:03, 6. Alberto Contador (Šp.) +4:04, 7. Tony Gallopin (Fr.) Lotto-Soudal +4:33, 8. Robert Gesink (Hol.) Lotto NL-Jumbo +4:35, 9. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +6:12, 10. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +6:57,…34. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo 23:27

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 225 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 222, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) 172, 4. John Degenkolb (Nem.) 169, 5. Bryan Coquard (Fr.) 108, 6. Greg van Avermaet (Belg.) 73.

Vrchárska súťaž: 1. Chris Froome (V. Brit.) 51 bodov, 2. Richie Porte (Aus.) 40, 3. Nairo Quintana (Kol.) 32

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Nairo Quintana (Kol.) 4:23:11 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +3:03, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2R La Mondiale +10:29

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto ContadorAlejandro ValverdeAndré GreipelChris FroomeChristopher FroomeGeraint ThomasJoaquim RodríguezJohn DegenkolbMark CavendishNairo QuintanaPeter SaganRichie PorteRigoberto UránRobert GesinkVincenzo Nibali