Peter Sagan sa zaradil medzi legendy Tour de France

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z poslednej etapy Tour de France 2015
Slovenský cyklista Peter Sagan na stupňoch pre víťazov po záverečnej etape 102. ročníka Tour de France, ktorá už tradične vyvrcholila na Elyzejských poliach v Paríži. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 26. júla (WEBNOVINY) – Slovenský cyklista Peter Sagan dosiahol štvrté víťazstvo v bodovacej súťaži na Tour de France. Zelený dres mu obliekli pri všetkých štyroch účastiach na Tour. Súťaž vypisujú od roku 1953. Rekordérom je Erik Zabel, ktorý vyhral šesťkrát v rade v rokoch 1996 až 2001.

Sagan sa vyrovnal na druhom mieste historickej bilancie Seanovi Kellymu. Trikrát bodovaciu súťaž ovládli Jan Janssen, Eddy Merckx, Freddy Maertens a Robbie McEwen.

„Som rád, že som opäť získal zelený dres. Tento rok som mal inú úlohu ako v minulých ročníkoch. Teším sa, že sa mi ho podarilo obhájiť. Tento rok bola Tour de France veľmi náročná. Na Tour som štartoval štvrtýkrát a ťažší ročník ako tento som nezažil. Snažil som sa podávať čo najlepšie výkony. Každý rok je zisk zeleného dresu niečím výnimočný, iný. Tentoraz som oň od začiatku bojoval s Andrém Greipelom, napokon som bitku vyhral,“ povedal v rozhovoroch pre RTVS Peter Sagan, ktorý skončil celkovo v piatej desiatke. V hodnotení súťaže jazdcov do 25 rokov bol šiesty.

Obrazom: Záverečná etapa 102. ročníka Tour de France

V najlepšej desiatke bol 45-krát

Dvadsaťpäťročný Žilinčan patril medzi najväčšie osobnosti 102. ročníka Tour. V najlepšej desiatke skončil v jednotlivých etapách desaťkrát, z toho päťkrát bol druhý. Strieborné priečky sú mu na Tour akoby súdené, bol na nich už šestnásťkrát (4-16-6). Celkovo sa pri štyroch štartoch na „Starej dáme“ dostal 45-krát do Top 10. Zatiaľ naposledy sa tešil z etapového triumfu 5. júla 2013 na trase z Montpellieru do Albi.

Na 102. ročníku bojoval o zelený dres Sagan predovšetkým s Andrém Greipelom. Organizátori pred štartom zmenili systém bodovania, ktorý mal zvýhodniť čistokrvných šprintérov. Sagan sa vyrovnal aj s touto zmenou. Aj keď v tíme Tinkoff-Saxo nebolo víťazstvo v bodovacej súťaži prioritou pred začiatkom podujatia, postupne sa situácia zmenila.

„Celý tím sa snažil jazdiť pre Alberta Contadora. Je však veľmi náročné vyhrať v jednom roku Giro d´Italia a Tour de France. Alberto to mal skutočne ťažké, bojoval a je obdivuhodné, že sa o toto double vôbec pokúsil. Nevzdal sa ani po páde, bojoval stále o pódium. Bola to aj pre mňa cenná skúsenosť. Na začiatku sme mali iné plány v tíme, napokon však mám zelený finiš. Tento rok to bolo náročné od začiatku, mal som inú úlohu ako v predchádzajúcich ročníkoch. Teším sa, že som nespadol. Prežívam špeciálne pocity,“ doplnil Peter Sagan.

Priznal, že mal aj šťastie

Jediným negatívom pre Slováka na Tour bolo, že sa mu nepodarilo vyhrať ani jednu z etáp. Vždy mal k tomu blízko, ale napokon doplatil na svoju univerzálnosť. Kým jeho súperi sa sústredili na vybrané etapy, jazdec Tinkoff-Saxo bojoval o čo najlepší výsledok skoro v každej. Štvrtý etapový triumf na Tour dosiahol ešte v roku 2013, na piaty stále čaká.

„Tour hodnotím len veľmi dobre. Dopadla nad všetky moje očakávania. Mal som aj šťastie, že sa mi podarilo dostať do únikov. Často sa to v úvodoch etáp melie, niekto odskočí, potom ho dostihne pelotón. Skutočne tam treba mať aj šťastie. Škoda len, že sa mi nepodarilo vyhrať etapu,“ uviedol pre RTVS Peter Sagan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eddy MerckxPeter Sagan