P. Velits je lídrom Vuelty, Saganov tím bol v časovke druhý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan počas úvodnej etapy 102. ročníka Tour de France, ktorou bola časovka na 13,8 km. Utrecht, 4. júl 2015. Foto: SITA/AP

MARBELLA 22. augusta (WEBNOVINY) – Víťazmi úvodnej etapy cyklistickej Vuelty, ktorou bola tímová časovka na 7,4 km z Puerto Banús do Marbelly, sa stal tím BMC Racing so slovenským jazdcom Petrom Velitsom.

P. Velits si oblečie červený dres

Práve Velits priviedol v sobotu podvečer ako prvý do cieľa svojich spolujazdcov vo výslednom čase 8:11 min, ktorý bol o sekundu rýchlejší ako sumárny výkon členov Tinkoff-Saxo s lídrom Petrom Saganom. Tretie miesto patrí tímu Orica-GreenEdge. Ďalší zo spolufavoritov Etixx – QuickStep so Slovákom Martinom Velitsom obsadil v úvodnej etape 5. miesto. Víťazný tím BMC Racing je úradujúcim majstrom sveta v časovke družstiev.

Peter Velits bude prvým lídrom Vuelty a zároveň nositeľom červeného dresu napriek tomu, že výsledky tímovej časovky sa do celkovej klasifikácie jednotlivcov nerátajú. „Kľúčom k úspechu bola tímová stratégia. Rozhodli sme sa niekoľkých jazdcov obetovať na štarte. Nebol konkrétny plán, kto by mohol byť v červenom drese. Vyšlo to na mňa a som na to hrdý,“ cituje oficiálny server Vuelty Petra Velitsa.

Video: Tinkoff-Saxo stratilo na BMC Racing iba jednu sekundu

Just 0.8 seconds separated our squad from victory in the opening stage of #LV2015, a 7.4km team time-trial from Puerto Banús to Marbella. Watch what it looked like riding on the unconventional course, thanks to the GoPro on-bike cameras during our recon a few hours earlierPosted by Tinkoff Saxo on 22. august 2015

„Sme svetoví šampióni v tímovej časovke a to nám dáva zodpovednosť ísť v každých pretekoch na víťazstvo. Stanovili sme si perfektnú taktiku. Na krátkej a úzkej trati nemalo význam jazdiť so všetkými pretekármi, tak sme štyroch obetovali krátko po štarte a do cieľa prišli piati. Bolo to veľmi rýchle, veľa si z toho nepamätám. Sme ale super šťastní, že sme zvíťazili. Rovnako mám veľkú radosť z toho, že Peter Velits má červený dres,“ cituje server Cyclingnews amerického lídra tímu BMC Tejaya van Garderena.

Išlo sa blízko mora

Sedemdesiaty ročník cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa odštartoval netradične – krátkou tímovou časovkou v atraktívnom prímorskom prostredí.

Trať viedla takmer po úplnej rovine, ale po úzkych cestičkách s prašnými, pieskovými aj drevenými sekciami v bezprostrednej blízkosti mora. Práve piesok a vznášajúci sa prach boli príčinou toho, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) rozhodla o nezarátaní výsledkov tímovej časovky do celkovej klasifikácie jednotlivcov, iba družstiev.

„Veľmi sme sa snažili, ale nakoniec to bolo druhé miesto. Asi preto, že sa volám Sagan,“ uviedol vtipne Peter Sagan v televíznom rozhovore zjavne narážajúc na nedávnych svojich päť druhých miest v etapách na Tour de France.

„Bola to veľmi zaujímavá trať, úzka a technická, pripadal som si ako na pretekoch Strade Bianche. Snažili sme sa ísť naplno. Skončil som zase druhý, čo už môžem na to povedať… Zajtra je na programe etapa s dojazdom do kopca a k slovu sa zrejme dostanú špecialisti,“ doplnil Sagan v rozhovore pre Eurosport.

V nedeľu je na programe Vuelty 2. etapa z Alhaurin de la Torre do Caminito del Rey (165 km) a na cyklistov čaká prvý z deviatich dojazdov do kopca na trase tohtoročných pretekov Okolo Španielska.

Výsledky:

1.etapa (Puerto Banús – Marbella, tímová časovka na 7,4 km): 1. BMC Racing (Samuel Sánchez, Darwin Atapuma, Marcus Burghardt, Alessandro de Marchi, Jempy Drucker, Amael Moinard, Joey Rosskopf, Tejay van Garderen, Peter Velits) 8:10,6 min, 2. Tinkoff-Saxo, 3. Orica-GreenEdge – obaja +1 s, 4. LottoNL-Jumbo +8, 5. Etixx – QuickStep +10, 6. Trek Factory Racing +11.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marcus BurghardtPeter SaganPeter Velits