Video: Sagan skončil na Vuelte opäť na pódiu, vyhral Ewan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sagan
Peter Sagan obsadil v piatej etape Vuelty tretie miesto. Foto: youtube.com

ALCALÁ DE GUADAÍRA 26. augusta (WEBNOVINY) – Peter Sagan obsadil 3. miesto v stredajšej 5. etape cyklistických pretekov Okolo Španielska. V šprintérskej koncovke etapy z Roty do Alcalá de Guadaíra (167,3 km) Sagan tentoraz v samom závere nestačil na víťazného Austrálčana Caleba Ewana (Orica GreenEdge) a Nemca Johna Degenkolba (Giant-Alpecin). Čas víťaza bol 3:57:28 h.

Aktívny líder tímu Tinkoff-Saxo Sagan má na tomto ročníku Vuelty na konte jedno etapové víťazstvo, dve druhé miesta a teraz aj tretie. Zostáva na čele bodovacej súťaže o zelený dres. Pred spomenutým Degenkolbom má náskok 25 bodov.

Bolo to technické, náročné, ale výhodné pre mňa. V závere som síce mal dobrú pozíciu, ale nie nohy. Ďakujem tímu za podporu, dnes to však nevyšlo. Možno som včera vydal zo seba priveľa síl. Nič sa nedeje, pred nami sú ďalšie etapy. Nemyslím si, že bola chyba chcieť vyhrať predchádzajúcu etapu. Som tu predsa na to, aby som to skúšal vždy, keď sa to dá,“ skonštatoval Peter Sagan v rozhovore pre Eurosport.

Záver bol náročnejší, ako som si myslel. Nastúpil som v pravý čas a využil som, že moji súperi začali špurtovať príliš skoro. Je to úžasný pocit zdolať Sagana či Degenkolba. Toto víťazstvo je moje najväčšie v kariére. Cítil som sa dobre, vyskúšal to a vyšlo mi to,“ uviedol 21-ročný Caleb Ewan pre Eurosport.

Na čele celkovej klasifikácie došlo k zmene. Novým nositeľom červeného trička pre lídra pretekov sa stal Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin o 1 sekundu pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom, ktorý prišiel v stredu do cieľa dvadsiaty s 8-sekundovým odstupom za víťazom. Spomedzi Slovákov je stále najlepší Peter Velits, ktorý poskočil z 50. na 45. miesto. Jeho bratovi Martinovi patrí 91. priečka a Peter Sagan je na 94. pozícii.

https://www.youtube.com/watch?v=yBWUhMtWdTk

Dlhé kilometre strávilo v stredu v úniku trio Iljo Keisse (Etixx – Quick Step), Antoine Duchesne (Europcar) a Tsgabu Grmay (Lampre – Merida). Spočiatku to bol sólový pokus prvého Etiópčana v pelotóne Vuelty Grmaya, po 19 km sa k nemu pridali Belgičan Keisse a Kanaďan Duchesne. Po 50 km mala trojica vpredu náskok 7 minút pred pelotónom.

Hlavný balík, v ktorom udávali tempo najmä cyklisti tímu Giant-Alpecin, postupne ukrajoval z časového manka na utečencov a 30 km pred koncom zaostával už iba o dve a štvrť minúty. Rýchlostnú prémiu na 149. km vyhral bývalý dráhar Keisse, ktorý sa vzdialil kolegom z úniku. Tranzitná etapa do provincie Sevilla, v ktorej nebola žiadna vrchárska prémia, priniesla viac vzruchu až v samom závere.

Deväť kilometrov pred cieľom bol aj Keisseho únik minulosťou. Šprintérske tímy si začali utvárať pozície pre svojich lídrov. Vpredu sa prekvapujúco objavil aj „vláčik“ afrického zoskupenia MTN-Qhubeka. Nechýbali ani jazdci Tinkoff-Saxo, ktorí pripravovali záver pre Petra Sagana. Na širokej ceste sa schyľovalo k typickému hromadnému špurtu. V záverečnom kilometri sa cesta zdvihla a Sagan mal výbornú pozíciu na šprintérsky záver. Napokon sa popri ňom aj ďalšom favoritovi Degenkolbovi vyrútil Austrálčan Ewan, na ktorého rýchlosť v koncovke Nemec ani Slovák nestačili.

Výsledky:

5. etapa (Rota – Alcalá de Guadaíra, 167,3 km): 1. Caleb Ewan (Aus.) Orica GreenEdge 3:57:28 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Team Giant-Alpecin, 3. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 4. Jean-Pierre Drucker (Lux.) BMC Racing, 5. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar, 6. Kristian Sbaragli (Tal.) MTN-Qhubeka – všetci v rovnakom čase ako víťaz,… 60. Peter Velits, BMC Racing +23, 72. Martin Velits (obaja SR) Etixx – QuickStep +32.

Poradie po 5. etape:

1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 17:09:06 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge +1, 3. Nicolas Roche (Ír.) Sky +16, 4. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin +27, 5. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +31, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +33,… 45. Peter Velits, BMC Racing +6:30, 91. Martin Velits, Etixx – QuickStep +18:32, 94. Peter Sagan (všetci SR) Tinkoff-Saxo +20:31

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeCaleb EwanDaniel MartinJohn DegenkolbMartin VelitsPeter SaganPeter VelitsTom Dumoulin