Sagan stratil na Vuelte zelený dres, etapu vyhral Lindeman

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vuelta
Foto: ilustračné, facebook.com/lavuelta

LA ALPUJARRA 28. augusta (WEBNOVINY) – Víťazom 7. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa 2015 z Jódaru na vrchol stúpania La Alpujarra (191,1 km) v Andalúzii sa po dlhočiznom úniku stal Holanďan Bert Jan Lindeman z tímu LottoNL-Jumbo.

V záverečných stovkách metrov cieľového stúpania sa odpútal od kolegu v úniku Bielorusa Iľju Koševoja (Lampre-Merida), ktorý prišiel do cieľa s odstupom 9 sekúnd. Tretí skončil taliansky vrchár tímu Astana Fabio Aru 29 sekúnd za Lindemanom.

Nečakané víťazstvo

Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica GreenEdge), ktorý finišoval šiesty s mankom 36 sekúnd, si udržal červený dres lídra pretekov o 10 sekúnd pred Holanďanom Tomom Dumoulinom. Slovenské trio Peter Sagan a bratia Velitsovci podľa predpokladov nefigurovalo medzi najlepšími po náročnom horskom dojazde a do cieľa prišlo s väčším časovým odstupom. Najlepší zo Slovákov Peter Velits bol v etape s takmer 16-minútovým rozdielom 78. a celkovo klesol z 52. na 61. pozíciu.

Sagan stratil zelený dres lídra bodovacej súťaže, o 5 bodov ho predstihol Chaves. Keďže však Chaves je aj lídrom celkovej priebežnej klasifikácie, Sagan by mal aj naďalej jazdiť v zelenom.

Je to veľmi nečakané víťazstvo pre mňa, ale bol som nesmierne silný v záverečnom kopci. Je to najväčší triumf mojej kariéry. V tejto sezóne som mal veľa smoly, ale napokon sa teším z veľkého úspechu,“ uviedol 26-ročný Lindelman pre Eurosport.

Životný triumf pre Lindemana

Siedma etapa bola prvou horskou na tohtoročnej Vuelte. Päť cyklistov sa už po 10 km rozhodlo pre únik a pokus im vyšiel. Pätorka v zložení Carlos Quintero (Colombia), Amets Txurruka (Caja Rural), Iľja Koševoj (Lampre-Merida), Bert Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) a Jérôme Cousin (Europcar) po 46 km mala už 9 minút k dobru. Horskú prémiu na Puerto de Blancares (84. km) vyhral skúsený Španiel Txurruka a 90 km pred cieľom náskok odvážlivcov narástol na 12 minút. Pelotón sa zobudil až o 50 km neskôr, keď najmä zásluhou pretekárov Movistaru sa začala stíhacia jazda. Rýchlostnú prémiu na 160. km vyhral Holanďan Lindeman. Na začiatku 18,7 km dlhého cieľového stúpania Alto de Capileira mali jazdci vpredu stále takmer 6-minútový náskok. Záverečných 10 km stúpania to bolo pre päticu vpredu stále nádejné (náskok 3:25 min).

Zdalo sa, že serpentíny náročného stúpania I. kategórie s priemerom 5 % najviac vyhovovali mladému Bielorusovi Koševojovi, ktorý sa približne 4 km pred cieľom odpútal od ostatných a neskôr sa k nemu pridal Francúz Cousin. Kilometer a pol pred koncom sa do hry o víťazstvo vrátil aj Lindeman. Čelo pelotónu sa vtedy priblížilo na 1:30 min, keď prišli prudké pasáže so 14 % sklonu. Vtedy zaútočil zozadu Talian Aru (Astana) s cieľom polepšiť si priebežné 10. miesto v celkovej klasifikácii. Dvojicu pred ním už nedostihol. V záverečných 100 m sa Lindeman odpútal od Koševoja a došiel si pre životný triumf v kariére.

Výsledky:

7. etapa (Jódar – La Alpujarra, 191,1 km): 1. Bert Jan Lindeman (Hol.) (LottoNL-Jumbo) 5:10:24 h, 2. Iľja Koševoj (Biel.) Lampre Merida +9, 3. Fabio Aru (Tal.) Astana +29, 4. Jérome Cousin (Fr.) Europcar +34, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +36, 6. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge +36,… 17. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:03,… 78. Peter Velits, BMC Racing +15:51,… 118. Martin Velits Etixx – Quick-Step +23:05,… 184. Peter Sagan (všetci SR) Tinkoff-Saxo +23:54

Poradie po 7. etape: 1. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge 27:06:13 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +10, 3. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin +33, 4. Nicolas Roche (Ír.) Sky +36, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +49, 6. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +56,…12. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:22,…61. Peter Velits (SR) BMC Racing +26:07,… 127. Peter Sagan (všetci SR) Tinkoff-Saxo +49:00

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeChristopher FroomeDaniel MartinFabio AruJoaquim RodríguezMartin VelitsPeter SaganPeter VelitsRafal MajkaTom Dumoulin